Itä-Ukrainan separatistit ja Ukraina syyttävät toisiaan pommituksista – päiväkoti joutunut iskun kohteeksi

Donetskin asukkaat katsovat itään 3:49
Video: Näin paikalliset suhtautuvat kireään tilanteeseen Itä-Ukrainassa.

Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa ja Ukrainan puolustusvoimat syyttelevät toisiaan hyökkäyksistä ja aselevon rikkomisesta.

Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa väittävät, että Ukraina on hyökännyt heitä kohtaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters venäläisen Ria Novostin uutiseen nojaten.

Separatistit syyttävät Ukrainaa kranaatinheitiniskuista ja konekivääritulesta useissa kohteissa Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

– Ukrainan asevoimat ovat rikkoneet tulitaukoa räikeästi käyttämällä raskaita aseita, jotka on kielletty Minskin sopimuksessa, Luhanskin alueen edustajat sanoivat Interfaxin mukaan.

Ukrainan mukaan väitteet eivät pidä paikkansa. Ukraina syyttää separatisteja pommituksista Ukrainaan.

– Huolimatta siitä, että asemaamme ammuttiin kielletyillä aseilla, mukaan lukien 122 millisillä kranaatinheittimillä, Ukrainan joukot eivät vastanneet tuleen, Ukrainan asevoimien tiedottaja kertoi Reutersille.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti tulitaukosopimuksen rikkomisesta Venäjää. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi puolestaan olevansa syvästi huolissaan tulituksista ja toivoi lännen käyttävän vaikutusvaltaansa, jottei tilanne eskaloituisi. 

– Siviilirakennuksia vahingoittui. Kutsumme kaikkia kumppaneitamme tuomitsemaan Venäjän vakavan Minskin sopimuksen rikkomuksen jo valmiiksi kireässä tilanteessa, hän sanoi.   

Mahdollisista uhreista tai muista yksityiskohdista ei ole tarkkaa tietoa eikä tapahtumille ole saatu ulkoista vahvistusta. Uutistoimisto Reutersille todistajat ovat kertoneet tulituksen äänistä Donetskin alueella.

Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla on käyty sotaa vuodesta 2014 asti. Iskut rintamalla ja sellaisista esitetyt syytökset ovat olleet tavanomaisia alueella vuosia matalalla liekillä palaneen konfliktin varrella.

Yhdysvallat on useita kertoja varoittanut valehyökkäyksestä, jolla Venäjä voisi oikeuttaa sotatoimet Ukrainassa. Viimeksi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki

– Olemme tilanteessa, jossa hyökkäys voi alkaa minä hetkenä hyvänsä ja sitä edeltäisi jokin tekaistu veruke, jota Venäjä käyttäisi tekosyynä hyökkäyksen aloittamiselle. Olemme nähneet tätä taktiikkaa käytettävän aiemminkin, Psaki sanoi eilen illalla. 

– Niihin toimiin voisi kuulua provokaatioita Donbassissa, valheellisia valtiollisen median raportteja – jokaisen tulisi varoa näitä tekaistuja videoita, valheellisia syytöksiä kemiallisista aseista tai raportteja Venäjää vastaan tehdystä hyökkäyksistä, joita ei ole oikeasti tapahtunut.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt hyökkäysaikeet, vaikka on keskittänyt yli 100 000 sotilasta Ukrainan rajoille. Venäjä on väittänyt vetävänsä joukkojaan pois, mutta lännen mukaan suunta on ollut päinvastainen.

Venäjä on vaatinut itselleen ”turvallisuustakuita”, joiden mukaan esimerkiksi Nato ei saisi laajeta itään.

Ukraina: Päiväkoti joutunut iskun kohteeksi

Pian syytösten jälkeen sosiaalisessa mediassa lähti aamupäivällä leviämään kuvia ilmeisesti tykistöiskun kohteeksi joutuneesta päiväkodista. Kansalaisjournalistien ja avointen lähteiden tiedustelutietoa keräävän Bellingcat-ryhmän perustaja Eliot Higginsin mukaan iskun kohteeksi joutunut rakennus näyttää geopaikannusmenetelmien mukaan sijaitsevan Ukrainan hallituksen joukkojen puolella rintamalinjaa.

Paikallismedian ja viranomaisten mukaan päiväkoti sai osuman venäläisten tukemien joukkojen tekemässä tykistöiskussa noin aamuyhdeksältä, kertoi aluetta seuraava toimittaja Christopher Miller Twitterissä. Separatistit väittävät päiväkodin olleen Ukrainan iskun kohteena. 

Iskusta kertoi myös ukrainalainen uutissivusto Babel, jolle paikallisviranomaiset ovat kertoneet, ettei iskussa loukkaantunut lapsia. Ukrainan asevoimien mukaan päiväkoti sai osuman ja iskuissa haavoittui kaksi siviiliä, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tuomitsee Twitterissä julkaistussa lausunnossaan Itä-Ukrainassa raskailla aseilla asutuskeskukseen tänään tehdyt iskut.

Juttua päivitetty 17.2. kello 13.37: Tietoa päivitetty uutistoimistojen ja STT:n tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat