Ukraina: Valko-Venäjälle pudonnut ohjus saattaa olla Venäjän juoni – MTV seurasi sotaa 29.12.

Venäjällä käynnissä laaja ohjusisku Ukrainaan – video näyttää, kuinka ohjuksia torjutaan Kiovan yllä 1:48
Turkin valtiollisen uutistoimisto Anadolun kuvaamalla videolla näkyy, kuinka Ukrainan ilmatorjunta torjuu ohjuksia Kiovan yllä torstaiaamuna.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 29. joulukuuta.

  • Ukrainan taistelut keskittyvät Bahmutiin ja Svatoveen

  • Venäjä aloitti uuden massiivisen ilmahyökkäyksen eri puolille Ukrainaa 29.12.

  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä

  • Venäjä on tyrmännyt Ukrainan 10-kohtaisen rauhanesityksen

  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä sotaseuranta-artikkeli on päättynyt. Voit seurata perjantain sotatapahtumia tässä artikkelissa

22.11: Ukraina: Valko-Venäjällä pudotettu ohjus saattoi olla Venäjän juoni 

Ukrainan mukaan Valko-Venäjän ilmatorjunnan torstaina pudottama ohjus saattoi olla Venäjän juoni, jolla se pyrkii vetämään Valko-Venäjän mukaan sotaan.

– Ukrainalaisosapuoli ei sulje pois tahallista provokaatiota Venäjän taholta, joka on valinnut risteilyohjuksilleen sellaisen reitin, joka yllyttää niiden pudottamiseen Valko-Venäjän ilmatilassa, sanoi Ukrainan puolustusministeriö lausunnossaan.

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan sen oma ilmapuolustusjärjestelmä ampui torstaina alas ohjuksen Brestin raja-alueella maan länsiosassa. Valko-Venäjän mukaan kyseessä oli Ukrainasta ammuttu S-300 -ilmatorjuntaohjus. Ohjustyyppiä käyttävät sekä ukrainalaiset että venäläiset joukot.

Valko-Venäjä kutsui torstaina Ukrainan suurlähettilään puhutteluun ohjuksen vuoksi. Valko-Venäjän mukaan sen ulkoministeriö esitti suurlähettiläälle "jyrkän protestin" tapauksen vuoksi. Ulkoministeriön mukaan vastaavan ei tulisi enää toistua, koska sillä voisi olla "katastrofaaliset seuraukset".

Venäjä ampui torstaina Ukrainaan kymmenittäin ohjuksia. Ohjushyökkäys aiheutti merkittävää vahinkoa maan sähköverkolle, kertoi sähköverkoista vastaavan Ukrenergon edustaja.

Ukrenergon mukaan sähkötoimituksissa on vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristössä.

Venäjä on jälleen tehnyt ison ohjusiskujen sarjan kautta maan Ukrainassa 2:08
Videolla zaporizhzhjalainen Halyna kertoo, miltä tuntui havahtua Venäjän ohjusiskuihin ja etsiä miestään lasinsirujen keskellä. Videolla myös prikaatikenraali Oleksii Gromov kertoo Venäjän ohjusiskuista.

20.55: Putin kehitti uusia lakeja Venäjällä tapahtuvien tuhopolttojen kitkemiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain suojatakseen hallintorakennuksia sabotaasilta. Laki täydentää Venäjän federaation rikoslakia uusilla artikloilla, joissa säädetään rangaistuksia "sabotaasiaktivismista" jopa elinkautiseen vankeuteen.

Venäjän federaation rikoslakiin on kirjattu nyt kolme uutta artiklaa:

1. Avustaminen vallankumouksellisessa toiminnassa: vankeusrangaistus 10-20 vuotta tai elinkautinen.

2. Sabotaasitoimintaan kouluttautuminen tai sabotaasiyhteisön perustaminen: vankeusrangaistus 15-20 vuotta tai elinkautinen.

3. Osallistuminen tällaisen järjestön toimintaan: 5-10 vuotta vankeutta.

Sen jälkeen kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa, armeijan rekisteröinti- ja värväystoimistot sekä muut hallintorakennukset ovat joutuneet tuhopolttojen kohteeksi. Kesään mennessä hyökkäysten tiheys laski, mutta kun maassa julistettiin mobilisaatio, tuhopoltot jatkuivat uudella voimalla.

Meduzan mukaan marraskuun alkuun mennessä Venäjällä kirjattiin yhteensä vähintään 75 hyökkäystä hallintorakennuksiin, joista 52:ssa tuhopolton kohteina olivat armeijan värväystoimistot ja värväyskeskukset.

20.39: Venäjän ohjushyökkäys aiheutti merkittävää vahinkoa Ukrainan sähköverkolle

Ukrainassa Venäjän armeijan tekemä ohjushyökkäys on aiheuttanut merkittävää vahinkoa maan sähköverkolle, kertoo sähköverkoista vastaavan Ukrenergon edustaja.

Ukrenergon mukaan sähkötoimituksissa on vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristössä.

Venäjä ampui tänään Ukrainaan kymmenittäin ohjuksia.

18.41: Venäjä: Engelsin lentotukikohdan lähellä pudotettiin lennokki

Venäjän armeija pudotti torstaina lennokin lähellä Engelsin lentotukikohtaa Saratovissa, kertoivat paikallisviranomaiset. Tukikohta sijaitsee satojen kilometrien päässä Ukrainan rajasta.

Tukikohtaan on tässä kuussa hyökätty jo kahdesti lennokeilla. Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa.Saratovin alueen kuvernöörin Roman Busarginin mukaan alasammutun lennokin kappaleet vahingoittivat yksityiskotia, autoa ja autotallia, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Venäjä kertoi maanantaina ampuneensa niin ikään alas lennokin Engelsin lentotukikohdan yllä. Tuolloin putoava romu tappoi Venäjän armeijan mukaan kolme ihmistä.

18.39: "Venäjä toivoo, että ukrainalaiset juhlivat uuttavuotta pimeässä ja kylmässä"

Venäjän tämänpäiväiset massiiviset ohjusiskut aiheuttivat tuhoa infrastruktuurille Kiovan lisäksi ainakin Lvivissä ja eteläisessä satamakaupunki Odessassa. Lvivin sähköt katkesivat lähes täysin ja katkoja oli myös Odessassa.

Myös Kiovan kaupunginjohtaja Vitali Klitshko varoitti asukkaita sähkökatkoksista ja kehotti heitä lataamaan puhelimensa ja varaamaan vettä.

– (Venäjä) toivoo, että ukrainalaiset juhlivat uuttavuotta pimeässä ja kylmässä, mutta he eivät voi voittaa Ukrainan kansaa, puolustusministeriö kirjoitti Twitterissä.

18.10: Valko-Venäjä kutsuu Ukrainan suurlähettilään keskustelemaan ohjustapauksesta

Valko-Venäjä kutsui Ukrainan suurlähettilään ulkoministeriöön puhutteluun ilmatorjuntaohjuksesta, jonka Valko-Venäjä kertoo ampuneensa alas. Maan ulkoministeriön edustaja kuvailee tapahtunutta erittäin vakavaksi. Sen mukaan ohjus putosi lähelle Harbachan kylää, Brestin raja-alueella maan länsiosassa noin 15 kilometrin päähän Ukrainan rajasta.

Maa vaatii Ukrainaa tekemään asiasta kokonaisvaltaisen selvityksen, laittamaan asiasta vastuussa olleet vastuuseen ja tekemään kattavat toimenpiteet estääkseen vastaavat tapaukset tulevaisuudessa.

Ukraina on Reutersin mukaan kommentoinut, että tapauksessa ei ole mitään outoa, ja se liittyy ilmapuolustukseen. Tapaus sattui samalla, kun Venäjä ampui runsaasti ohjuksia Ukrainaan.

Valko-Venäjän mukaan kyseessä oli S-300-ohjus. Marraskuussa tapahtui samankaltainen tapaus, kun yksi S-300-ohjus osui Puolaan. Ohjuksen uskotaan olleen Ukrainan ampuma. S-300-ohjuksia käytetään yleensä ilmatorjunnassa.

Valko-Venäjä on antanut Venäjän käyttää sen alueita apuna hyökkäyssodassa Ukrainaan, ja maassa on ollut kasvavaa sotilaallista aktiivisuutta niin Valko-Venäjän kuin Venäjän joukkojen osalta. Valko-Venäjä on kuitenkin painottanut, ettei se osallistu sotaan.

17.25: Britannian puolustusministeri lupaa Ukrainalle miljardien tuen ensi vuonna

Britannian puolustusministeri Ben Wallace on luvannut, että Britannia sitoutuu ensi vuonna avustamaan Ukrainaa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan miljardeilla ensi vuonna, kirjoittaa The Kyiv Independent.

Wallace sanoi, että Britannia sitoutuu ensi vuonna lahjoittamaan Ukrainalle rahallista tukea 2,77 miljardin dollarin arvosta.

– Toinen 2,3 miljardin punnan arvoinen tukipaketti vielä ensi vuonna, ja siinä varmistamme, että heillä on tarvitsemansa asejärjestelmät, ja tällä hetkellä Yhdistynyt kuningaskunta menee ja auttaa heitä ostamaan sitä muualta maailmasta, Wallace sanoi.

Tällä hetkellä 2,77 miljardia Yhdysvaltain dollaria vastaa 2,3 miljardia puntaa. 

15.12: Valko-Venäjä kertoi ampuneensa alas Ukrainasta ammutun ohjuksen

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan sen oma ilmapuolustusjärjestelmä on ampunut alas Ukrainan ohjuksen Brestin raja-alueella maan länsiosassa.

Asiasta kertoi Guardianin mukaan Valko-Venäjän valtiollinen Belta-uutistoimisto, jonka mukaan kyseessä oli Ukrainasta ammuttu S-300-ohjus.

Valko-Venäjä kertoi aiemmin tänään, että ohjus oli pudonnut Valko-Venäjän maaperälle aamupäivällä paikallista aikaa, jolloin Venäjä hyökkäsi ainakin kymmenin ohjuksin eri puolille Ukrainaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä lähetti paikalle ryhmän tutkimaan tapahtunutta.

Beltan mukaan ohjuksesta ilmoitettiin heti Valko-Venäjän presidentille Aljaksandr Lukashenkalle.

14.31: Ukraina julkaisi pysäyttävän kuvan "uudenvuoden lahjasta"

Ukrainan puolustusministeriö on julkaissut pysäyttävän kuvan Venäjän  massiivisen ilmahyökkäyksen jälkimainingeissa.

– Tällainen uudenvuoden "lahja" saapui Ivano-Frankivskin alueelle Länsi-Ukrainaan tänä aamuna, tviitissä kirjoitetaan.

MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan riippumattomista lähteistä Ukrainan väitettä siitä, että kyse olisi venäläisten ohjuksesta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.10: Italia tukee Ukrainaa jatkossakin

Italian pääministeri Giorgia Meloni on kommentoinut Venäjän hyökkäyssotaa perinteikkäässä, vuoden päättävässä pääministerin tiedotustilaisuudessa. 

Hän toivoo, mutta myös uskoo, että Venäjä ymmärtäisi tehneensä valtavan virheen hyökätessään Ukrainaan. Lisäksi hän lupasi Italian jatkavan Ukrainan tukemista niin kauan kuin on tarpeen.

– Puolustamme Ukrainan kansainvälisiä oikeuksia, suvereniteettiä ja vapautta, Meloni muotoili tiedotustilaisuudessaan uutistoimisto Reutersin mukaan. 

13.50: Valko-Venäjä: ukrainalainen S-300-ohjus on osunut Valko-Venäjän alueelle

Ukrainalainen S-300-ohjus putosi Valko-Venäjän alueelle torstaina, kertoo Valko-Venäjän valtion uutistoimisto BelTA.

Minskin puolustusministeriö tutkii, olivatko Valko-Venäjän ilmapuolustusjärjestelmät ampuneet raketin alas vai oliko kyseessä vahinko.  BelTA:n mukaan uhreista ei ole tietoa.

Marraskuussa tapahtui samankaltainen tapaus, kun yksi S-300-ohjus osui Puolaan. Ohjuksen uskotaan olleen Ukrainan ampuma. S-300-ohjuksia käytetään yleensä ilmatorjunnassa.

13.44: Venäjän massiivinen ilmahyökkäys aiheutti tuhoja Ukrainan energiainfraan

Ukrainan energiaministeri Herman Halushchenko kertoo, että Venäjän ilmahyökkäykset vahingoittivat "jonkin verran" Ukrainan sähköntuotantolaitoksia ja sähköverkkoa hyvästä ilmatorjunnasta huolimatta. 

Tilanne on erityisen hankala Kiovassa, Odessassa ja Länsi-Ukrainassa. Noin 40 prosenttia Kiovan asukkaista ja 90 prosenttia Lvivin asukkaista on ollut aamusta asti ilman sähköjä, kertoo alueen pormestari. 

12.55: Ukraina väittää ampuneensa valtaosan ohjuksista alas

Ukrainan asevoimat kertoi iltapäivällä, että alustavien tietojen mukaan sen ilmapuolustusjärjestelmä onnistui ampumaan alas 54 kaikkiaan 69:stä Venäjän ohjuksesta.

Tieto oli ristiriidassa aiemmin annettujen tietojen kanssa. Aamulla Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kertoi Venäjän ampuneen hyökkäyksessä yli 120 ohjusta ympäri maata ja kohdistaneen iskut siviiliväestöön sekä infrastruktuuriin.

12.43: Video näyttää iskujen aiheuttaman tulipalon energiainfrastruktuurissa Harkovassa

Harkovan palolaitoksen päällikkö Roman Kachanovin julkaisemalla videolla näkyy hänen mukaansa palomiehiä sammuttamassa tulessa olevaa energiainfraa Harkovassa Venäjän laajan ohjushyökkäyksen jälkeen.

Energialaitos tulessa Venäjän ohjusiskujen jälkeen Harkovassa 1:19
Katso videolta: Energialaitos tulessa Venäjän ohjusiskujen jälkeen Harkovassa

12.20: Ukraina: Venäjä tehnyt sarjan ohjushyökkäyksiä ympäri Ukrainaa

Ukrainan mukaan Venäjä on tehnyt sarjan ohjushyökkäyksiä ympäri maata, mukaan lukien pääkaupunkiin Kiovaan.

Ukrainan ilmavoimat on luonnehtinut hyökkäystä "massiiviseksi". Sen mukaan Venäjä on hyökännyt Ukrainaan eri suunnista risteilyohjuksilla, jotka on ammuttu lentokoneista ja mereltä laivoista.

Ukraina kertoo Venäjän ampuneen hyökkäyksessä yli 120 ohjusta ympäri maata ja kohdistaneen iskut siviiliväestöön sekä infrastruktuuriin. Asiasta kertoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak  BBC:n mukaan.

Tuhoja asuinalueella Kiovassa – Ukraina: Venäjä ampui yli 120 ohjusta Kiovaa kohti torstaina 1:02
Video: Tuhoja asuinalueella Kiovassa – Ukrainan mukaan Venäjä ampui yli 120 ohjusta 

Tuhoja asuinalueella Kiovassa torstaina.

Ukrainan puolustusministeriö kuvaili Twitterissä iskujen olleen yksi suurimmista ohjushyökkäyksistä sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen viime helmikuussa.

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi on julkaissut eri lukuja. Zaluzhnyin mukaan 29. joulukuuta laukaistiin 69 venäläistä risteilyohjusta, joista 54 ammuttiin alas. Asiasta kertoo Kyiv Independent.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.17: Valtaosa Lvivin kaupungista ilman sähköä

Venäjän aamuisten ohjushyökkäysten seurauksena 90 prosenttia Lvivin kaupungista on jäänyt ilman sähköä, kertoo Lvivin kaupunginjohtaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän varoitti myös vesikatkoksista ja kertoi, etteivät raitiovaunut ja johdinbussit enää kulje kaupungissa.

Kiovan kaupunginjohtajan Vitali Klitshkon mukaan 40 prosenttia Kiovan asukkaista on jäänyt ilman sähköä ohjusiskujen seurauksena.

12.11: EU:lta 100 miljoonaa ukrainalaiskoulujen jälleenrakennukseen

Euroopan unioni aikoo investoida 100 miljoonaa euroa Venäjän pommitusten tuhoamien koulujen jälleenrakennukseen. Asiasta kertoo komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

–  Ukrainan tulevaisuus alkaa lapsista, hän kirjoittaa tviitissään. 

Ukrainaan aiotaan lähettää komission puheenjohtajan mukaan koulubusseja, jotta ukrainalaislasten on turvallisempaa matkata koulun ja kodin väliä. Lisäksi ukrainalaislapsille kerätään ja toimitetaan kannettavia tietokoneita, jotta ukrainalaislapset pystyvät jatkamaan paremmin oppimistaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

10.51: Suomi lähetti tukea Ukrainan sairaaloihin ja energiahuoltoon

Suomi on lähettänyt viiden miljoonan euron edestä apua Ukrainan sairaaloihin ja energiasektorille, kertoo sisäministeriö.

Ministeriön mukaan Ukrainaan lähetettiin joulun alla rekallinen jakelumuuntajia maan energiahuollon tueksi.

Lisäksi maahan lähetettiin neljä rekkalastillista muun muassa sairaalatarvikkeita, pelastustoimen tarvikkeita, vedenpuhdistusmateriaaleja ja pienikokoisia generaattoreita.

Yhteensä Suomi on lähettänyt maahan 55 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua helmikuun jälkeen. Lisäksi valmistelussa on uutta apua miljoonien eurojen edestä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.23: Kiovassa ainakin kolme loukkaantunut 

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo Telegramissa, että ainakin kolme ihmistä on loukkaantunut Kiovaan tehdyssä ilmahyökkäyksessä. Kaikki loukkaantuneet on toimitettu sairaalaan – mukaan lukien 14-vuotias tyttö. 

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen.

9.49: Iskut kohdistuvat Ukrainan energian infrastruktuuriin ja siviileihin

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak toteaa Twitterissä, että iskut kohdistuvat Ukrainan energian infrastruktuuriin ja siviileihin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

9.09: Ukrainassa käynnissä laaja Venäjän ilmahyökkäys – Kiovaan isketty ohjuksella

Ukrainassa on Reutersin mukaan kuultu torstaiaamuna useita räjähdyksiä eri puolilla maata. Räjähdyksiä on kuultu ainakin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, Žytomyrissa ja Odessassa.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovich toteaa Facebookissa, kuinka "yli sata ohjusta on saapumassa useissa eri aalloissa ja ilmahyökkäyshälytykset soivat ympäri maata."

8.43: Venäläismedia: Lavrov tyrmäsi Zelenskyin rauhanesityksen

Venäjä ei hyväksy Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin rauhanehdotusta neuvottelujen perustaksi.

Asiasta kertoi tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin mukaan, kertoo Guardian.

Lavrovin mukaan Ukraina ei vielä ole "valmis" rauhanneuvotteluihin.

Hän sanoi myös, että Ukrainan pyrkimys työntää Venäjä pois Itä-Ukrainasta ja Krimin niemimaalta länsimaiden avustuksella on "harhakuvitelmaa".

Zelenskyi on marraskuusta lähtien toistanut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Ukraina saa takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet.

Hän keskusteli 10-kohtaisesta rauhanesityksestään myös tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa Washingtonissa.

Seuranta jatkuu kuvan jälkeen.

8.29: Kiovassa kuultu räjähdys

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu räjähdys, uutisoi uutistoimisto Reuters silminnäkijähavaintoon vedoten.

Ukrainalainen The Kyiv Independent kertoo Twitterissä, että ilmahälytykset ovat soineet ympäri Ukrainaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

6.50: Ukraina ampui alas 5 kamikaze-ohjusta Dnipron yllä

Ukrainan itäinen ilmavoimien komentokeskus ilmoitti ampuneensa alas viisi, oletettavasti iranilaisvalmisteista Shahed-136-ohjusta Dnipron kaupungin yllä. 

Harkovan pormestari Ihor Terekhov sanoi, että kaupunki joutui Venäjän hyökkäyksen kohteeksi jo toista kertaa päivän aikana. 

Myös Mykolaivin alueen kuvernööri Vitali Kim kertoi venäläisjoukkojen laukaisseen kamikaze-droneita ja sanoi, että eteläinen Odessan kaupunki on uhattuna.

5.18: Venäläisjoukot iskivät lähelle Zaporižžjaa

Venäläiset joukot iskivät varhain 29. joulukuuta kahteen Zaporižžjan kaupungin lähellä sijaitsevaan kylään, kertoo kaupunginvaltuuston sihteeri Anatolii KurtjevTelegramissa.

Keskiviikkona 28. joulukuuta: 

22.29: Zelenskyi puheessaan: Kukaan lännessä ei enää pelkää eikä tule pelkäämään Venäjää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskiviikkona vuosittaisessa puheessaan maan parlamentille, että Ukraina yhdisti Euroopan Unionin. Hänen mukaansa kukaan ei lännessä enää pelkää eikä tule pelkäämään Venäjää. 

– Kävi ilmi, että se on mahdollista. Ja nyt Eurooppa puolustaa itseään. Eurooppa kykenee selättämään kriisejä. Tämä siitäkin huolimatta, että Venäjä heitää valtavia resursseja tuhotakseen mantereemme, hän kertoi.

Zelenskyin mukaan Eurooppaa ei enää kiinnosta, kuuleeko Venäjä heidät, vaan kysyvät mieluummin, mitä Ukraina voi antaa Euroopalle ja maailmalle. 

– Vuosi sitten vaikutti mahdottomalta, että olisimme voineet saada Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta nyt meillä on tästä yhteisymmärrys. Tämä on erityinen luottamuksen osoitus Ukrainalle. Tämä on todellinen liittouma Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä. Me olemme saaavuttaneet tämän, hän puhui parlamentille. 

Asiasta uutisoi CNN.

22.17: Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin asukkaita evakuoitumaan Venäjän tulituksen tieltä

Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin kaupungin asukkaita evakuoitumaan kapungista Venäjän jatkuvan tykistötulen vuoksi, uutisoi CNN.

Uutistoimiston mukaan moni asukas on kuitenkin päättänyt jäädä kaupunkiin tulituksesta huolimatta. Osalla on esimerkiksi iäkkäitä sukulaisia.

56-vuotias Yana Yermochenko pakeni joulukuussa äiteineen Hersonista. He asuivat kaupungissa Venäjän miehityksen ajan.

– Tiesimme, että kun venäläiset jättäisivät kaupungin, he alkaisivat tulittaa sitä. He yrittävät vain tuhota meidät, hän kertoo.

Lue lisää keskiviikon sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat