Zelenskyi: Kukaan lännessä ei enää pelkää eikä tule pelkäämään Venäjää, Hersonin asukkaita kehotetaan evakuoitumaan – MTV seurasi sotaa

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg arvioi Ukrainan sodan etenemistä: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 28. joulukuuta.

  • Ukrainan taistelut keskittyvät Bahmutiin ja Svatoveen

  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä

  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet

  • Suomelta viisi miljoonaa vihreään jälleenrakentamiseen Ukrainassa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. 29. joulukuuta 2022 seurantaan pääset tästä. 

22.29: Zelenskyi puheessaan: Kukaan lännessä ei enää pelkää eikä tule pelkäämään Venäjää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskiviikkona vuosittaisessa puheessaan maan parlamentille, että Ukraina yhdisti Euroopan Unionin. Hänen mukaansa kukaan ei lännessä enää pelkää eikä tule pelkäämään Venäjää. 

– Kävi ilmi, että se on mahdollista. Ja nyt Eurooppa puolustaa itseään. Eurooppa kykenee selättämään kriisejä. Tämä siitäkin huolimatta, että Venäjä heitää valtavia resursseja tuhotakseen mantereemme, hän kertoi.

Zelenskyin mukaan Eurooppaa ei enää kiinnosta, kuuleeko Venäjä heidät, vaan kysyvät mieluummin, mitä Ukraina voi antaa Euroopalle ja maailmalle. 

– Vuosi sitten vaikutti mahdottomalta, että olisimme voineet saada Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta nyt meillä on tästä yhteisymmärrys. Tämä on erityinen luottamuksen osoitus Ukrainalle. Tämä on todellinen liittouma Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä. Me olemme saaavuttaneet tämän, hän puhui parlamentille. 

Asiasta uutisoi CNN.

22.17: Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin asukkaita evakuoitumaan Venäjän tulituksen tieltä

Ukrainan viranomaiset kehottavat Hersonin kaupungin asukkaita evakuoitumaan kapungista Venäjän jatkuvan tykistötulen vuoksi, uutisoi CNN.

Uutistoimiston mukaan moni asukas on kuitenkin päättänyt jäädä kaupunkiin tulituksesta huolimatta. Osalla on esimerkiksi iäkkäitä sukulaisia.

56-vuotias Yana Yermochenko pakeni joulukuussa äiteineen Hersonista. He asuivat kaupungissa Venäjän miehityksen ajan.

– Tiesimme, että kun venäläiset jättäisivät kaupungin, he alkaisivat tulittaa sitä. He yrittävät vain tuhota meidät, hän kertoo.

16.01: Euroopan komissio lahjoittaa busseja ukrainalaislasten koulukyytejä varten – myös Suomesta lahjoitettu busseja

Euroopan komissio kertoo twiitissään, että sen jäsenmaat ovat lahjoittaneet 120 bussia Ukrainaan koululaisten kyytejä varten. Yksi lahjoittajamaista on Suomi, ja twiitissä näkyy HSL:n bussi.

Komissio lahjoittaa myös 14 miljoonaa euroa lisäbussien ostoon, nostaen bussien kokonaismäärän yhteensä yli 240:ään. 

15.30: Viisi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen lahjoittamaa ambulanssia lähti kohti Ukrainaa

Lisäksi Ukrainaan lähti yksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen lahjoittama ambulanssi. Autot ovat täynnä lahjoituksina saatua tavaraa, kuten työkaluja, painesiteitä ja lapsille pehmoleluja, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitos Twitter-tilillään.

14.58: Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet

Kreml hylkäsi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin rauhansuunnitelman ja vaatii, että kaikissa Ukrainan sodan lopettamispyrkimyksissä on otettava huomioon Venäjän yksipuolisesti itseensä liittämät Ukrainan alueet.

Brittilehti Guardianin mukaan Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kertoi toimittajille, että rauhansuunnitelmat, joissa näitä “tämän päivän realiteetteja” ei oteta huomioon eivät voi olla rauhanomaisia.

Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä Ukrainan alueista Hersonin, Zaporizhzhjan, Luhanskin ja Donetskin maan syksyllä järjestämien valeäänestysten jälkeen. Yksikään näistä alueista ei ole kokonaan Venäjän hallinnassa.

10.44: Ukraina valmistelee joukkojaan ensi vuotta varten

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ensi vuodesta tulee erittäin tärkeä.

Zelenskyi sanoi puheessaan, että hän on tavannut armeijan komentajia ja keskustellut tulevista suunnitelmista.

– Jatkamme puolustuksen ja turvallisuusjoukkojen valmistamista ensi vuotta varten. Sen täytyy olla ratkaiseva vuosi, Zelenskyi sanoi.

10.04: Venäjän joukot vahvistavat asemiaan Kreminnan alueella Luhanskissa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Ukrainassa Venäjän joukot ovat viime päivien aikoina keskittyneet rintaman vahvistamiseen Kreminnan alueella Luhanskissa, sanoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Ukrainan joukot ovat toistuvasti pitäneet yllä kovaa painetta alueella.

Kreminna jäi verrattain haavoittuvaan asemaan sen jälkeen kun Ukraina eteni lokakuussa lännessä Lymanin kaupungin läpi.

Venäjä on Britannian puolustusministeriön mukaan vahvistanut alueen puolustusta uusilla linnoitteilla ja pyrkii siihen, että rintama pitää.

Alue on logistisesti tärkeä Donbassin rintamalohkolle, ja kaupunki on myös keskeinen Luhanskin maakunnassa.

Venäjä on väittänyt, että juuri Luhanskin alueen "vapauttaminen" on yksi keskeisistä juurisyistä sotaan, puolustusministeriö muistutti. (STT)

8.59: Venäjä pommittaa Hersonin kaupungin siviilikohteita

The Guardianin mukaan Ukrainan armeija kertoman mukaan Venäjän joukot ovat ampuneet 33 rakettia siviilikohteisiin Hersonin kaupungissa viimeisen vuorokauden aikana. 

Ukrainalainen sota-asiantuntija Oleg Zhdanov sanoo kiihtyneet alueella. Reutersin mukaan Venäjä sijoittaa etulinjaan lisää panssarivaunuja ja muita panssaroituja ajoneuvoja. 

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja riippumattomista lähteistä. 

7.19: YK: Sodassa kuolleiden siviilien määrä on todellisuudessa "huomattavasti suurempi"

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) kertoo, että kuolleiden siviilien määrä on "huomattavasti suurempi" kuin tiedossa oleva määrä, 6 884. Edellä mainitusta uhriluvusta 429 on lapsia. 

Luku on OHCHR:n mukaan todellisuudessa paljon suurempi, sillä osa raporteista odottaa yhä vahvistusta, eikä kaikilta alueilta ole saatu arvioita siviiliuhreista intensiivisten taisteluiden takia. 

Asiasta uutisoi The Guardian

6.29: Italia harkitsee ilmatorjuntajärjestelmän lähettämistä Ukrainaan

Presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Italian pääministeri Giorgia Meloni keskustelivat eilen tiistaina Italian antamasta vankasta tuesta Ukrainalle. 

Kaksikon keskustelusta uutisoi muun muassa The Gusrdian.

Zelenskyi puolestaan kiittelee Twitterissä Melonia Italian antamasta tuesta ja solidaarisuudesta. Italia on Zelenskyin mukaan antanut Ukrainalle lisätukea 10 miljoonan euron edestä.Lisäksi Italia harkitsee hänen mukaansa ilmatorjuntajärjestelmän lähettämistä Ukrainaan. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

6.10: Venäjä on jatkanut Hersonin voimakasta pommittamista

Venäjä on jatkanut Hersonin alueen voimakasta pommittamista, kertoo BBC. 

– Aiemmin Venäjän joukot pommittivat aluetta 7–10 kertaa päivässä, nyt 70–80 kertaa – koko päivän. Se on aivan liian pelottavaa, alueelta paennut Elena kuvailee. 

Elena pakeni tyttärineen Hersonista joulupäivänä. Ukrainalaisviranomaiset ovat kehottaneet alueen asukkaita poistumaan alueelta pommitusten alta. 

6.04: Lavrov: Venäjä jatkaa sotaa, kunnes Ukraina nöyrtyy

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä jatkaa sotaa sotilaallisesti niin kauan, että Ukraina nöyrtyy Venäjän asettamille vaatimuksille, joista länsi ja Ukraina on hänen mukaansa "hyvin tietoisia". 

Lisäksi Lavrov sanoi, että Ukrainan lisäksi Yhdysvallat on vastuussa sodan pitkittymisestä. 

Lavrov puhui asiasta Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille eilen tiistaina antamassaan haastattelussa. 

Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW pitää todennäköisenä, että Venäjä pyrkii toiminnallaan painostamaan länttä, joka puolestaan kehottaisi Ukrainaa neuvottelemaan Venäjän kanssa ehdoista. 

5.59: Ukrainan taistelut keskittyvät Bahmutiin ja Svatoveen

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainassa taisteluita on kuluneiden päivien aikana käyty maan itäosassa Bahmutissa Donetskin alueella sekä Svatovessa Luhanskin alueella.

Venäjän joukot ovat tehneet toistuvia pienempiä hyökkäyksiä, mutta eivät siitä huolimatta ole juuri onnistuneet valtaamaan uusia alueita.

Ukrainan puolustusministeriön päivittäisen raportin mukaan Venäjän joukot olisivat kärsineet suuria miehistötappioita Donetskissa ja Luhanskissa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tiistaina 27. joulukuuta: 

23.35 Ukrainan viranomaiset: Synnytysosasto joutui Venäjän pommituksen kohteeksi 

Sairaalan synnytysosasto Hersonissa joutui Venäjän pommituksen kohteeksi, uutisoi CNN. Asiasta kertoi tiistaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko.

– He pommittivat paikkaa, missä syntyi tänään kaksi lasta. Ennen hyökkäystä lääkärit onnistuivat tekemään keisarinleikkauksen. Laitoksessa on viisi synnyttänyttä naista. Ihme kyllä, kukaan ei loukkaantunut, Tymoshenko sanoi Telegram-viestipalvelun välityksellä.

20.12: Putin kielsi öljyviennin maihin, joissa on asetettu hintakatto venäläiselle öljylle

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tiistaina asetuksen, joka kieltää raakaöjyn ja öljytuotteiden toimitukset maihin, jotka ovat ottaneet käyttöön öljyn hintakaton.

Asetus on voimassa 1. helmikuuta alkaen ja se on voimassa viisi kuukautta. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

G7-maat, EU ja Australia ovat sopineet EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille.

Voit lukea lisää tiistain sotatapahtumista täältä. 

Lue myös:

    Uusimmat