Mainos

Venäläisdiplomaatin varoituksista putosi pohjaa pois

Suomen Nato-jäsenyydestä lausutut kannat eivät suurlähetystön mukaan edusta Venäjän virallista kantaa.

Venäläisdiplomaatin varoituksilta Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on pudonnut aika lailla pohjaa pois. Venäjän suurlähetystö sanoutui irti diplomaatin puheista. Samoin ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) korosti, että varoitukset eivät edusta Venäjän virallista kantaa. Samaa sanoi aiemmin presidentti Tarja Halonen.

Venäjän Suomen suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev korostaa tiedotteessaan, että lähetystöneuvos Vladimir Kozinin lausunnot ovat tämän henkilökohtainen mielipide tutkijan ominaisuudessa. Lausunnot eivät suurlähettilään mukaan edusta virallista kantaa eivätkä liioin Venäjän Suomen suurlähetystön johdon näkökantaa.

Kanerva muistutti STT:lle, että näin isoista asioista puhutaan presidenttien ja ulkoministerien kesken. Sinänsä hän ei ole yllättynyt lausuntojen sisällöstä. Hän oli kuitenkin kuvitellut, että tämänkaltaisten puheiden aika olisi jo ohi.

Selvää Kanervan mielestä on, etteivät mitkään lähetystöneuvokset anna asemamaalleen ohjeita tv-haastattelussa.

-Venäjän virkamiehen on hyvä tietää, että Suomen turvallisuuspoliittiset ratkaisut ovat Suomen omia, hän tähdensi. Hän huomautti myös, että Kozinilta on tainnut jäädä huomaamatta, että Nato ja Venäjä tekevät nykyisin yhteistyötä.

Naapurit puhuvat suoraan

Kanerva huomautti, että maiden johtajat sen sijaan keskustelevat avoimesti ja asiallisesti. Halonen tapasi vastikään presidentti Vladimir Putinin. Kuukauden päästä Kanerva tapaa venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin.

- Puhumme suoraan, mutta Suomea ei kukaan taluta, Kanerva tiivisti. Hän kiitti esimerkiksi tapaa, jolla taannoinen ilmatilanloukkaus selvitettiin.

Kanerva muistutti, että hän kyllä tietää Venäjän kannan Suomen Nato-jäsenyyteen. Viimeksi kesällä ulkoministeri Lavrov oli kertonut hänelle, että Venäjä ei tue Suomen jäsenyyttä.

Kanerva oli tänään yhteydessä myös pääministeri Matti Vanhaseen (kesk.). Vanhanenkin oli huomauttanut, että Kozinin puheenvuoro oli vain yksi monien puheenvuorojen joukossa.

Kozinin puheiden tapaiset lausunnot voivat olla ulkoministerin mielestä haitallisia. Muuten voi syntyä käsitys, että asiaan sisältyy jotain dramatiikkaa. Joka tapauksessa Kanervalla ei ole tarvetta ryhtyä seinille hyppelemään tapauksen vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.