Venäjän vangitsema Wall Street Journalin toimittaja on hyvässä kunnossa, kertoo Yhdysvaltain suurlähettiläs

Venäjä oli myöntänyt eilen Yhdysvaltain edustustolle pääsyn Evan Gershkovichin luo ensi kertaa yli kahteen kuukauteen.

Venäjän vangitsema Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich on hyvässä kunnossa, kertoo Yhdysvaltain suurlähettiläs maan ulkoministeriön mukaan.

Venäjä oli myöntänyt eilen Yhdysvaltain edustustolle pääsyn Gershkovichin luo ensi kertaa yli kahteen kuukauteen, ja Yhdysvaltain suurlähettiläs Lynne Tracy oli tavannut vangitun toimittajan.

– Suurlähettiläs Tracy raportoi, että herra Gershkovich on hyvässä kunnossa ja pysyttelee vahvana olosuhteistaan huolimatta, ulkoministeriön edustaja sanoi.

Gershkovich otettiin kiinni epäiltynä vakoilusta maaliskuussa. Toukokuussa Gershkovichin tutkintavankeutta pidennettiin elokuun 30. päivään saakka. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Neuvostoliiton hajoamisen, kun länsimaista toimittajaa syytetään vakoilusta Venäjällä.

Yhdysvallat, Wall Street Journal ja Gershkovich itse kiistävät jyrkästi hänen olleen vakooja.

Gershkovichia uhkaa jopa 20 vuoden tuomio, jos hänet todetaan syylliseksi.


Venäjä kosti Yhdysvalloille viisumipäätöksestä

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi jatkavansa pyrkimyksiä Gershkovichin vapauttamiseksi.

– Yhdysvaltain suurlähetystön virkamiehet jatkavat kaiken tarvittavan tuen tarjoamista Gershkovichille ja hänen perheelleen, ministeriön tiedottaja sanoi.

Hän lisäsi ministeriön odottavan, että venäläisviranomaiset takaavat jatkossakin Yhdysvaltain edustustolle pääsyn Gershkovichin luo.

Suurlähettiläs Tracy tapasi Gershkovichin vasta toista kertaa sen jälkeen, kun tämä pidätettiin. Venäjä oli ensimmäisen tapaamisen jälkeen hylännyt pyynnöt nähdä Gershkovich, ja Yhdysvallat oli syyttänyt Venäjän rikkovan protokollaa.

Venäjä oli antanut ymmärtää kostavansa näin Yhdysvalloille siitä, ettei länsimaa ollut antanut Venäjän valtioon liitetyille mediatoimijoille viisumeita. Venäläismedioiden edustajat olivat pyrkineet vierailemaan New Yorkissa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin YK-visiitin yhteydessä.


Viime vuonna vankien vaihto

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi viime viikolla huolensa siitä, ettei Yhdysvaltain edustajia ollut päästetty näkemään Gershkovichia. Hän kertoi myös maan selvittävän tapoja tuoda kotiin Gershkovich sekä entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan.

Whelan sai Venäjällä 16 vuoden tuomion vakoilusta vuonna 2018.

Yhdysvallat on rajoittanut jyrkästi korkean tason yhteyksiä Venäjään sen jälkeen kun jälkimmäinen aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainassa viime vuoden helmikuussa. Viime vuonna Yhdysvallat vaihtoi kuitenkin vankeja Venäjän kanssa ja sai vapautettua venäläisvankilasta koripallotähti Brittney Grinerin, joka oli vangittuna huumausainerikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat