Venäjän kanat uhkaavat Suomenlahtea

Ongelmana on, että Venäjän jättikanalat eivät pysty käsittelemään jätteitä, vaan niiden ympäristöön syntyy valtavia lantavuoria.

Suomalaiset ympäristöasiantuntijat ovat huolissaan Luoteis-Venäjällä toimivien suurkanaloiden vaikutuksista itäisen Suomenlahden tilaan. Pietarin kaupunkia ympäröivällä Leningradin alueella toimii 17 jättikanalaa, joissa on jopa 20 miljoonaa kanaa.

-Kananlannassa olevat fosfori ja typpi valuvat ajan myötä Suomenlahteen ja rehevöittävät merta entisestään, sanoo ympäristökonsuli Esko Seppälä Suomen Pietarin pääkonsulaatista.

Ongelmana on se, että kanalat eivät pysty käsittelemään lantaa asianmukaisesti, vaan niiden ympäristöön syntyy valtavia lantavuoria.

Laskelmien mukaan suurkanalat tuottavat 600 000-800 000 tonnia lantaa vuodessa. Kyseisessä määrässä on kolme miljoonaa kiloa fosforia ja 14 miljoonaa kiloa typpeä. Scanagri Finland -konsulttiyritys on arvioinut, että 10 prosenttia ravinteista voisi kulkeutua Laatokan, Nevan ja pikkujokien kautta Suomenlahteen.

Jos arvio pitää paikkansa, on vaikutus Suomenlahden tilaan merkittävä.

-Jättikanalat sekä suuret nauta- ja sikatilat ovat potentiaalinen ympäristöriski Suomenlahdelle, väittää Seppälä.

Yhteistyö käynnissä

Seppälä kuitenkin korostaa, ettei asiaa tule dramatisoida, vaan tarvitaan lisätutkimuksia. Suomen ympäristöministeriö tekee asiassa yhteistyötä Venäjän federaation ja Leningradin alueen viranomaisten kanssa. Ympäristöministeriö on yhdessä venäläisten kanssa käynnistämässä ohjelmaa, jonka tavoitteena on tutkia Nevan ja Laatokan ravintokuormituksen lähteet.

Venäjän federaatio tukee kotimaista maataloutta voimakkaasti mm. korottomilla lainoilla. Ympäristökriteerien noudattaminen ei ole edellytys lainan saamiselle, vaikka maan ympäristölainsäädäntö on periaatteessa hyvin tiukka.

Kananlannan ympäristöystävällinen käsittely on mahdollista, mutta pikavoittoja hakeville kanaloille ylimääräinen kustannuserä.

Suomen kanaloissa on 3,4 miljoonaa kanaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat