Venäjä kaapii nyt varastosta panssareita, joita Neuvostoliitto valmisti viimeksi 1970-luvulla – menettänyt sodassa satoja uudempia vaunuja

Venäjä on alkanut ottaa käyttöön T-62-panssarivaunuja, kertoo Ukrainan yleisesikunta Facebook-päivityksessään.

Tässä ei sinällään ole mitään ihmeellistä, sillä Venäjä on pitkin kolmekuukautista sotaa ottanut käyttöön kalustoa, jota se ei tiettävästi hyödyntänyt vielä sodan ensipäivinä.

T-62:n kohdalla tilanne on kuitenkin toinen kuin T-90M:n ja "Terminator"-vaunun tapauksissa. Siinä, missä jälkimmäiset edustavat Venäjän aseteollisuuden uusinta osaamista, on T-62 panssarivaunu, jota Neuvostoliitto valmisti vuosina 1961–1975.

Ukrainan puolustusvoimien mukaan Venäjä aikoo käyttää T-62-vaunuja muodostaakseen reserviin uusia pataljoonan kokoisia taisteluosastoja lähetettäväksi Ukrainaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

– Kyllä se siltä näyttää, sanoo Reserviläinen-lehden kolumnisti, majuri Mika Mäenpää Twitterissä.

– Toki osa T-62:sta lienee modernisoituja malleja, joita on käytetty vielä viime vuosina Kaukasuksen suunnassa, Mäenpää jatkaa.

Reilut kolme kuukautta kestäneen sodan aikana torninsa menettäneistä venäläistankeista on nähty lukemattomia kuvia. Ukrainan armeija väittää tuhonneensa yhteensä 1 302 venäläisvaunua sodan aikana. 

Ukrainan armeijan lukuja Venäjän tankkitappioista ei ole vahvistettu. Kuvamateriaalin perusteella tankkitappioita laskeva Oryx sanoo Venäjän menettäneen 699 vaunua. Luvussa ovat mukana sekä tuhoutuneet että sotasaaliiksi jääneet venäläistankit. Oryxin listalta ei löydy vielä yhtään T-62-vaunua.

Selvältä joka tapauksessa näyttää, että Venäjän armeija on menettänyt satoja panssarivaunuja. T-62-vaunujen esiinmarssi voikin olla merkki siitä, että Venäjällä alkaa olla jonkin sortin pulaa modernista panssarikalustosta. 

Vaikka T-62 voi olla yhä sopivassa roolissa asiansa ajava tankki, on vaikea nähdä miksi niitä hyödynnettäisiin, jos esimerkiksi uudempia T-72-, T-80- ja T-90-panssareita olisi käytettävissä.


Lue myös:

    Uusimmat