Ukraina menetti Mariupolin, mutta tutkijan mukaan taistelu kaupungista oli maalle myös voitto

Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija 11:02
Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija

Ukrainan armeija on käskenyt Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella jäljellä olevien ukrainalaissotilaiden lopettaa taistelut. Suomalaistutkijan mukaan Ukraina on nyt käytännössä menettänyt Mariupolin, mutta se voi pitää taistelua kaupungista silti myös voittona.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Azovin rykmentin komentajan mukaan käsky Mariupolin puolustustaistelun lopettamisesta annettiin ihmishenkien pelastamiseksi. On epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja alueella vielä on.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Ilmari Käihkö pitää Mariupolia nyt menetettynä kaupunkina.

Maaliskuun alusta alkaen saarrettuna olleen kaupungin takaisin valtaaminen olisi Ukrainalle hyvin vaikeaa.

– Mikä tästä tekee Ukrainalle kuitenkin voiton on se, että Ukraina on pystynyt sitomaan aika merkittäviä määriä venäläisjoukkoja Mariupolin piiritykseen, joka päättyi Azovstalin terästehtaille, Käihkö toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Ukrainalaiset sankarit ovat pystyneet pitkittämään sotaa ja pitämään joukkoja pois muilta rintamilta. 

Käihkön mukaan Mariupolin tilanne on näyttänyt toivottomalta jo pitkään ja on suoranainen ihme, että ukrainalaiset pitivät pintansa siellä näinkin pitkään.

Joukot Donbassin alueelle

Britannian sotilastiedustelun mukaan Mariupolia piirittäneitä venäläisjoukkoja siirretään todennäköisesti vahvistamaan Donbassin alueen operaatiota.

Joukkoja siirretään brittiarvion mukaan sitten, kun Venäjän asemat Mariupolissa on varmistettu.

– Venäjä on ilmoittanut selkeästi, että operaation painopiste on nyt idässä Donbassin alueella. Mutta pitää pitää mielessä, että osa (Mariupolin) venäläisjoukoista on kärsinyt mittavia tappioita, eli (epäselvää on), kuinka nopeasti saadaan joukkoja (Donbassiin) ja missä kunnossa joukot ovat, Ilmari Käihkö toteaa.

Käihkön mukaan Mariupoliin saattaa lisäksi jäädä vielä Ukrainan vastarintaa, johon Venäjän pitää varautua.

Lue myös:

    Uusimmat