Mainos

Venäjällä marssittiin Tshetshenian sotaa vastaan

Venäjällä on tänään osoitettu mieltä Tshetshenian sotaa vastaan. Kolme viikkoa sitten järjestetty kansanäänestys Tshetshenian perustuslaista oli suuri farssi ja tulokset vääristellyt. Näin sanoo arvostettu venäläinen ihmisoikeusjärjestö.

Venäjällä on tänään osoitettu mieltä Tshetshenian sotaa vastaan. Väkivaltaisuudet alueella ovat taas kiihtyneet.

Puoliväkisin pidetty Tshetshenian kansanäänestys on herättänyt paljon kritiikkiä. Myös vaalitulokset ovat neuvostotyyliä. Sotaa käyvällä alueella äänestysprosentti oli yli 80 ja kyllä-ääniä kertyi 96 prosenttia.

Tshetsheniassa paikan päällä olleen ihmisoikeusjärjestön mukaan tulokset ovat pelkkää valetta.

- Meidän tarkkailijoidemme keräämät todisteet näyttävät selvästi, että ne tiedot, joita on julkisuuteen annettu, eivät mitenkään vastaa todellisuutta, sanoo toiminnanjohtaja Tatjana Kasatkina Memorial-ihmisoikeusjärjestö.

Memorialin mukaan ääniä kirjattiin täysin mielivaltaisesti. Todellisuudessa äänestässä kävi vain harva. Esimerkkejä on useita.

- Kuulin kun kerrottiin, että yhdellä äänestyspaikalla on valtava väkijoukko. Meidän automme oli siinä lähellä ja menimme paikalle välittömästi. No, siellä oli 6-7 ihmistä ja tv-ryhmä. Väkijoukosta ei tietoakaan, kertoo silminnäkijä.

Julkisuudessa presidentti Putin on ylistänyt äänestyksen menestystä.

Todellisuudessa Tshetshenia on yhä ongelma, jota Putin ei ole pystynyt ratkaisemaan. Putin on luvannut Tshetshenialle autonomiaa ja sisseille armahdusta, mikäli he laskevat aseensa. Mutta ongelman ydin ovat kuitenkin venäläiset joukot ja ihmisoikeusrikkomukset.

- Jotta sota oikeasti lakkaisi, Venäjän pitäisi ensinnäkin vetää väkivaltaisesti käyttäytyvät joukkonsa pois. Lisäksi pitäisi ehdottomasti tehdä puolueeton tutkimus alueella sattuneista ihmisoikeusrikkomuksista, toteaa Kasatkina.

Irakin sota on nyt myös vienyt huomion muualle. Venäläiset lehdet ovat alkaneet verrata Tshetsheniaa Irakiin. Mm. arvostettu Izvestija-lehti kirjoittaa, että amerikkalaisjoukot puhidstavat irakilaiskyliä samaan tyyliin kuin venäläisjoukot tshetsheniassa. Ehkä amerikkalaiset nyt ymmärtävät mitä Tshetshenia tarkoittaa, lehti kirjoittaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.