Venäjä vei Georgia-kiistan YK:n turvallisuusneuvostoon

Kiista maiden välillä puhkesi, kun Georgia pidätti toissapäivänä neljä venäläissotilasta vakoilusta epäiltyinä.

Venäjän ja Georgian välit näyttävät kiristyvän vakoiluvyyhden takia edelleen.

Georgialainen tuomioistuin päätti vangita kahdeksi kuukaudeksi neljä vakoilusta epäiltyä venäläisupseeria. Venäjä on vaatinut jyrkin sanakääntein keskiviikkona pidätetyn nelikon vapauttamista. Samaan vakoiluvyyhtiin osallisiksi epäiltynä on vangittu seitsemän georgialaista.

80 Venäjän diplomaattia ja näiden perheenjäsentä evakuoitiin Tbilisistä erikoislennolla kotimaahansa venäläisiin kohdistuvan "turvallisuusuhkan vuoksi", venäläisdiplomaatti kertoo nimettömänä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov syytti Georgiaa yrityksestä ratkaista Abhasian ja Etelä-Ossetian kiistanalainen asema "sotilaallisin keinoin". Hän esitti syytöksen Nato-maiden kokouksessa Portorozissa Sloveniassa. Georgia pyrkii ratkaisemaan konfliktit voimatoimin voidakseen hakea jäsenyyttä Natossa, hän sanoi.

Hän syytti myös sotilasliiton "nuoremman polven" jäsenmaita laittomasta asemyynnistä Georgiaan. Seitsemän Itä-Euroopan maata liittyi Natoon vuonna 2004. Ivanov ei nimennyt maita, jotka olisivat rikkoneet asemyyntisopimuksia.

Vakoilujupakka puhkesi keskiviikkona, kun Georgia pidätti Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n upseereja. Venäjä vei tapauksen torstaina YK:n turvallisuusneuvostoon hakien siltä lausuntoa, jossa tuomittaisiin Georgian "provokatiiviset" toimet.

Venäjä on kutsunut Georgian-suurlähettiläänsä kotiin ja uhannut Georgiaa vastatoimilla. Monet parlamentaarikot ovat vaatineet pakotteita alkaen kaasutoimitusten katkaisusta Georgiaan.

Poliisi piiritti edelleen Venäjän Georgian-joukkojen päämajaa, jossa yhden vakoilusta epäillyn venäläisupseerin otaksutaan piileskelevän.

Pitkällinen eripura

Georgian presidentti Mihail Saakashvili luonnehtii Venäjän toimia "hysteriaksi" ja vakuutti maansa toimineen vakoilutapauksessa demokratian ja lain pelisääntöjä noudattaen.

Maiden välejä on hiertänyt jo pitkään eripura Georgiaan kuuluvista Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta, jotka käytännössä erkaantuivat keskushallinnon alaisuudesta 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua. Georgia on syyttänyt Venäjää separatistialueiden tukemisesta ja pyrkimyksestä liittää ne yhteyteensä.

Moskovassa puolestaan ei ole katsottu hyvällä Saakashvilin toivetta liittää maansa Natoon. Viime viikolla Nato ilmoitti aloittavansa "tiiviimmän" vuoropuhelun yhteistyöstä Georgian kanssa. Jäsenyys ei ole Nato-lähteiden mukaan näköpiirissä vuosiin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat