Venäjä varoitti Natoa laajentumasta Ukrainaan ja Georgiaan

Venäjä varoitti Natoa laajentumasta Ukrainaan ja Georgiaan. Nato puolestaan varoitti Ukrainan johtoa politisoimasta maassa heinäkuun lopussa järjestettäviä sotaharjoituksia, joihin Nato-joukot osallistuvat.

Venäjä on varoittanut sotilasliitto Natoa laajentumasta maihin, joita Kreml pitää historiallisena takapihanaan. Naton levittäytymisellä yhä lähemmäksi Venäjää olisi kielteinen vaikutus koko entisen Neuvostoliiton alueelle, sanoi ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrovin mukaan Ukrainan ja Georgian kaltaisten maiden liittyminen Natoon merkitsisi "jättiläismäistä geopoliittista käännettä". Hän huomautti, että Venäjän olisi pakko tällaisessa tilanteessa varjella turvallisuuttaan ja muita kansallisia etujaan.

- Arvioimme kaikki seuraukset ensin, ennen kaikkea Venäjän kansallisten etujen näkökulmasta, Lavrov korosti parlamentin alahuoneen duuman istunnossa.

Duuma hyväksyi vähän ennen Lavrovin puhetta "viestin" Ukrainan parlamentille. Siinä ilmaistaan huoli Ukrainan pyrkimyksistä hakea Naton jäsenyyttä ja muistutetaan sopimuksesta, jonka Venäjä ja Ukraina solmivat vuonna 1997.

Duuma tulkitsi, että Ukrainan liittoutumisaikeet rikkovat yhdeksän vuoden takaisen ystävyys-, yhteistyö- ja kumppanuussopimuksen henkeä. Kansanedustajat sanoivat myös pelkäävänsä "veljeskansojen" suhteiden heikentymistä.

Nato-harjoitus kismittää Kremliä

Venäjällä ei katsota hyvällä myöskään sitä, että Ukraina ja Nato valmistelevat yhteistä harjoitusta Krimin niemimaalla tässä kuussa. Autonomisen tasavallan enimmäkseen venäläismielinen parlamentti vaatii operaation perumista.

Paikalliset päättäjät julistivat äskettäin, että Naton sotilaiden tulo Krimille olisi laitonta, koska niemimaa on "Nato-vapaata" vyöhykettä. Ukrainan Nato-myönteinen presidentti Viktor Jushtshenko tuomitsi kannanoton.

- Tämä poliittinen päätös ei muuta millään tavalla niitä periaatteita ja järjestelyitä, jotka hallitsevat Ukrainan ja Naton suhteita. Ukrainasta ei kuulu yhtään neliömetriä Natolle, hän muistutti.

Nato otti edellisen kerran uusia jäseniä huhtikuussa 2004. Sotilasliiton päämajan salkoihin nostettiin silloin Brysselissä seitsemän maan liput: Viron, Latvian, Liettuan, Slovenian, Slovakian, Romanian ja Bulgarian.

Lavrov moitti myös USA:ta

Duumassa kovisteltiin myös Yhdysvaltoja tuttuun tapaan. Lavrovin mielestä muun muassa Yhdysvaltain suunnitelmat kehittää pienen räjähdysvoimakkuuden ydinaseita loukkaa maailmanlaajuisia sopimuksia, joilla yritetään estää aseiden joutuminen vääriin käsiin.

Yhdysvaltoja ryöpytti myös Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Nikolai Patrushev.

- Terroristien vastaisessa sodassa he toimivat tarvittaessa voimakkaasti ja jättävät yleisesti hyväksytyt kansalaisten oikeus- ja vapausnormit taka-alalle. Tarvitsee mainita vain Guantanamo ja Irakin tapahtumat, Patrushev moitti.

Nato varoitti politisoimasta Ukrainan sotaharjoituksia

Sotilasliitto Nato varoitti Ukrainan johtoa politisoimasta maassa heinäkuun lopussa järjestettäviä sotaharjoituksia. Nato painotti myös, etteivät harjoitukset ole sen järjestämät, vaikka niihin osallistuukin Nato-maita.

- Kaikkien osapuolien tulisi välttää politisoimasta monikansallista harjoitusta, joka hyödyttää Ukrainaa. Nämä eivät ole Nato-harjoitukset, vaan kahdenväliset harjoitukset Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä, jotka ovat samalla avoimia Naton kumppaneille ja liittolaisille, Naton edustaja James Appathurai sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sea Breeze 2006 -nimellä kulkevat harjoitukset alkavat 17. heinäkuuta.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat