Mainos

Venäjä päästi ruplan kellumaan

Venäjän keskuspankki on ilmoittanut, että ruplan vaihtokurssia dollariin nähden on laajennettu. Venäjän keskuspankin mukaan ruplan vaihteluväli valuuttaputkessa on kuudesta 9,5 ruplaan suhteessa dollariin vuoden loppuun saakka.

Aiemmin kellumisväli oli 6,27-6,37 ruplaa. Valuutta-asiantuntijoiden mukaan ilmoitus merkitsee ruplan devalvointia. Venäjän hallituksen mukaan toimella pyritään kohentamaan kotimaisen teollisuuden asemaa. Hallitus on myös jäädyttänyt kansainvälisten lainojen maksut 90 päiväksi ja päättänyt rajoittaa ei-kansalaisten mahdollisuutta ostaa ruplamääräisiä vuoden sisällä erääntyviä sijoituksia. Ruplan devalvaation takia kaupankäynnin alkua Moskovan pörssissä siirrettiin.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma kokoontuu ylimääräiseen istuntoon perjantaina kesken kesälomansa. Asiasta ilmoitti kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov. Hänen mukaansa pääministeri Sergei Kirijenko on kutsuttu istuntoon esittelemään oma selontekonsa.

Vienti Venäjälle kärsii

Ruplan vaihteluvälin laajentaminen heikentää suomalaisyritysten vientinäkymiä Venäjälle. Suomen Pankista arvellaan, että ruplan heikkeneminen saattaa lohkaista tämän vuoden vientilukuja sadoilla miljoonilla, jopa miljardilla markalla, mikäli kurssimuutokset muodostuvat suuriksi. Teollisuuden ja työnantajain keskusliitosta korostetaan kuitenkin, että mistään romahduksesta ei ole syytä puhua.

Suomen vienti Venäjälle kasvoi alkuvuonna liki 30 prosentin vauhtia. Viime vuonna Venäjän -viennin arvo oli 15,5 miljardia markkaa. Venäjä oli neljänneksi suurin kauppamaamme.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.