Mainos

Venäjä lupaili uusia tankkerineuvotteluja

Venäjän ulkoministerin mukaan Venäjä keskustelee piakkoin EU:n kanssa öljyaluksilta vaadittavan normiston yhtenäistämisestä.

Venäjän ulkoministerin mukaan uusia neuvotteluja tankkeriliikenteestä on tulossa.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov lupasi tänään, että Venäjä käy lähiaikoina EU:n kanssa neuvotteluja öljyä kuljettavien säiliöalusten yhtenäisestä normistosta. Ivanov tapasi Moskovassa Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan ja viime päivien puheenaiheeksi noussut Stemnitsan liikkuminen Suomenlahdella oli keskusteluissa esillä.

-Oikeastaan asioista sovittiin jo pääministerien torstaisessa keskustelussa, Tuomioja sanoi.

Hän korosti, että tarvitaan yhteiset normistot ja niistä samanlaiset tulkinnat.

Turvallisuusneuvoston asema tärkeä Irakin-kiistassa

Sekä Ivanov että Tuomioja esittivät Irakin tilanteesta lähes samanlaiset käsitykset. Kumpikin korosti sitä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä pitää toteuttaa. Ivanov korosti, että kansainvälisten asetarkastajien työtä pitää tukea ja heille pitää antaa kaikki mahdollisuudet toimia. Hän korosti myös, että Irakin pitää auttaa tarkastuksissa.

Tuomiojan mukaan YK:n turvallisuusneuvoston asiana on päättää, tarvitaanko joitain lisävaltuuksia.

Ivanov kertoi, ettei Venäjä sulje pois sitä mahdollisuutta, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyisi uusia päätöslauselmia Irakin kysymyksestä. Hän korosti kuitenkin, ettei tänään ole mitään tarvetta tehdä uutta päätöslauselmaa, joka antaisi mahdollisuuden voiman käyttöön Irakia vastaan.

EU-suhteet uudelle tasolle

Venäjän ja EU:n suhteet olivat keskusteluissa laajasti esillä. Tuomioja kertoi, että nyt on valmisteilla uusi pohjoista ulottuvuutta koskeva ohjelma. Sen sisällöstä keskusteltiin tapaamisessa pitkään.

Uudesta ohjelmasta tulee entistä konkreettisempi ja käytännön tulostenkin pitäisi lisääntyä, Tuomioja sanoi.
Ivanov totesi puolestaan, että Venäjän ja EU:n suhteet on nyt aika nostaa täysin uudelle tasolle.

Lapsikaappaukset esillä


Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista esillä oli mm. neljän Suomesta Venäjälle kaapatun lapsen kohtalo. Tuomioja kertoi, ettei Venäjä ole valmis allekirjoittamaan Haagin kansainvälistä lapsikaappauksia koskevaa sopimusta. Ulkoministeri Ivanov lupasi kuitenkin ottaa taas kerran suomalaistapaukset esille oikeusministerin kanssa. Niissä kysymys on myös siitä, että venäläisen tuomioistuimen päätöksiä ei ole pantu täytäntöön.

Suomalaistoimittajien kysymykseen Suomen Pietarin pääkonsulaatin uudisrakennukseen liittyvästä byrokratiasta ministeri Ivanov sanoi Venäjän esittävän lähipäivinä ratkaisun, jonka suomalaiset varmasti voivat hyväksyä.

-Odotan mielenkiinnolla postia, totesi Tuomioja siihen lyhyesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.