Ukraina: Jopa 300 000 sähköttä, tuulituhoista myös kuolonuhreja – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 28. lokakuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

17.50: Voimakkaat tuulet vieneet Ukrainassa kolmen ihmisen hengen

Kolme ihmistä on kuollut ja satoja tuhansia on jäänyt sähköttä voimakkaiden tuulien seurauksena Ukrainassa, viranomaiset kertoivat lauantaina. Lisäksi useita ihmisiä on loukkaantunut.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan kaikkiaan 300 000 ihmistä oli lauantaina ilman sähköjä.

Huoli energiavarmuudesta piinaa Ukrainaa talven lähestyessä, sillä maan energiaverkko on haavoittuvainen Venäjän ilmaiskujen jäljiltä. Viime talvena Venäjä teki toistuvia iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin jättäen miljoonat ukrainalaiset pitkiksi ajoiksi ilman sähköä, lämmitystä ja vettä.

Ukraina on varoittanut Venäjän saattavan kohdistaa iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin tänäkin talvena.

14.36: Venäjä: Ukrainan lennokki vaurioitti Kurskin ydinvoimalaa

Venäjän mukaan Ukrainan lennokki osui ydinjätettä sisältävään varastoon Kurskin ydinvoimalassa Venäjällä. Lennokki on Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan vahingoittanut varaston seinää.

Venäjän mukaan Ukrainan johdon Kiovassa on täytynyt tietää, että lennokin osuma olisi voinut aiheuttaa täyden mittakaavan ydinonnettomuuden.

MTV Uutiset ei ole voinut vahvistaa Venäjän tietoja.

8.27: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 740 sotilasta ja yli 40 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 740 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 22 taistelupanssarivaunua, 23 panssariajoneuvoa ja 18 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

5.58: Venäjä kiistää Yhdysvaltojen väitteet sotilaidensa teloittamisesta

Venäläisdiplomaatit kiistivät Yhdysvaltojen väitteen, jonka mukaan maan armeija teloittaisi omia sotilaitaan, jos nämä kieltäytyisivät toteuttamasta taistelukäskyjä Ukrainassa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

– Se, joka keksi nämä valheet, on voinut olla vain henkilö, jonka mielikuvitus on mennyt pahasti överiksi, Venäjän Washingtonin-suurlähetystö sanoi uutistoimisto RIA Novostin välittämässä kommentissa.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kertoi eilen Yhdysvalloilla olevan tietoa, jonka mukaan venäläiskomentajat ovat uhanneet teloittaa kokonaisia yksiköitä, jotka kieltäytyvät noudattamasta käskyjä. 

PERJANTAI 27.10.2023

15.06: USA: Venäjä teloittaa sotilaitaan

Myös Venäjän puolella Ukrainassa taistelleen Wagner-palkkasotilasryhmän on raportoitu teloittaneet paenneita sotilaita. 

Venäjä teloittaa sotilaitaan, jotka yrittävät vetäytyä taisteluista, väittää Valkoisen talon tiedottaja John Kirby. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

– Meillä on tietoa, jonka mukaan Venäjän armeija on itse asiassa teloittanut sotilaita, jotka kieltäytyvät noudattamasta käskyjä, Kirby sanoi torstaina 26. lokakuuta.

– Meillä on myös tietoa tapauksista, joissa venäläiskomentajat ovat uhanneet teloittaa kokonaisia yksiköitä, jotka ovat kieltäytyvät noudattamasta käskyjä.

12.20: Venäjä väittää estäneensä Ukrainan drooni-iskun ydinvoimalaan

Venäjä sanoo estäneensä eilen illalla Ukrainan drooni-iskun Kurskin ydinvoimalaan. Kurskin voimala on lähellä Ukrainan rajaa.

Säteilytasot rakennuksen ympärillä ovat normaalilla tasolla, ja voimalan generaattorit ovat toiminnassa, kertoo Kurskin ydinvoimalan lehdistöpalvelu lausunnossaan sosiaalisessa mediassa.

Ukrainan ilmavoimat puolestaan kertoo ampuneensa yön aikana alas viisi venäläistä droonia.

12.19:Venäjä pullistelee ydinaseillaan: Videolla mannertenvälinen ohjus kohoaa taivaalle

Venäjän puolustusministeriö kertoo harjoitelleensa sellaisen tilanteen varalta, että Venäjää vastaan tehdään ydinasehyökkäys.

Venäjä kertoo laukaisseensa mannertenvälisiä RS-24 Yars-risteilyohjuksia Arkangelin alueella sijaitsevalta testialueelta. 

Lisäksi risteilyohjuksia ammuttiin Barentsinmerellä seilanneesta ydinsukellusveneestä ja pitkän kantaman Tu-95MS-pommikoneista.

Venäjän ydinasekyvyillä pullistelevan harjoituksen ajoitus on mielenkiintoinen. Viime ja tällä viikolla on uutisoitu Venäjän irtautuvan ydinkoekieltosopimuksesta.

Venäjä pullistelee kyvyllään tehdä massiivinen ydinaseisku: Videolla järkälemäinen raketti kohoaa taivaalle 1:56
Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla kerrotaan näkyvän, miten Venäjä harjoittelee ydinasehyökkäykseen vastaamista.

12.03: Venäjän media: Ukrainalainen Venäjä-mielinen poliitikko Oleg Tsarev kiidätetty tehohoitoon ampumisen jälkeen

Ukrainalainen Venäjä-mielinen poliitikko Oleg Tsarev on kiidätetty tehohoitoon. Venäläiset uutistoimistot kertovat Venäläisiin viranomaistietoihin viitaten, että Tsarevia olisi ammuttu.

Toistaiseksi ei ole annettu tietoa, missä ampumistapaus on tapahtunut.

Nimettömät lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille viime vuonna, että Venäjä oli suunnitellut Tsarevia Kiovan nukkehallinnon johtoon helmikuussa 2022 aloittamansa hyökkäyssodan yhteydessä.

10.40: Satelliittikuvat: Venäjä kärsii valtavia tappioita – "Sodan suurin tankkitaistelu" jää kakkoseksi

Satelliittikuvat vahvistavat, että Venäjän armeija on menettänyt ainakin 109 sotilasajoneuvoa Avdijivkan ympäristössä Itä-Ukrainassa lokakuun 10. ja 20. päivien välisenä aikana, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). 

Suurin osa näistä ajoneuvoista on joko taistelupanssarivaunuja tai panssariajoneuvoja, ISW lisää.

Ukrainan armeijan tiedottaja Oleksandr Shtupun puolestaan väitti torstaina, että venäläisjoukot ovat menettäneet 5 000 sotilasta kuolleina ja haavoittuneina lokakuun 10. päivän jälkeen. 

Lisäksi Ukraina väitti Venäjän menettäneen 400 panssariajoneuvoa lokakuun 10. päivän jälkeen. Ukraina on parin viime viikon ajan ilmoittanut liki päivittäin Venäjän kärsivän poikkeuksellisen suuria tappioita erittelemättä niiden tapahtumapaikkaa.

Lisää perjantain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat