Hyväntekeväisyysjärjestö: Yli 30 miehitetyiltä alueilta Venäjälle vietyä lasta palannut Ukrainaan – MTV seurasi sotaa

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
Katso myös: “Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 8. huhtikuuta 2023.

Tämä seuranta on päättynyt. Tuoreeseen seurantaan sunnuntaina 9. huhtikuuta pääset tästä.

  • EU-komission puheenjohtajan Von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
  • Kiinan presidentti: Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä
  • Brittitiedustelu: Wagner ja Venäjän armeija ovat ehkä lopettaneet kiistelynsä
  • NY Times: Yhdysvaltojen ja Naton salaisia Ukraina-suunnitelmia vuotanut julkisuuteen 
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.13: Hyväntekeväisyysjärjestö: Yli 30 miehitetyiltä alueilta Venäjälle vietyä lasta palannut Ukrainaan

Venäjän laittomasti itseensä liittämiltä ukrainalaisalueilta Venäjälle vietyjä lapsia on palannut Ukrainaan, kertoo Save Ukraine -hyväntekeväisyysjärjestö. Järjestöä johtava Mykola Kuleba kertoo sosiaalisessa mediassa, että yhteensä 31 lasta on tuotu takaisin.

Järjestön mukaan lapset oli viety laittomasti Venäjälle Harkovasta ja Hersonista.

Eilen Save Ukraine kertoi lasten ja heidän sukulaistensa ylittäneen rajan Ukrainan hallitsemalle alueelle. Eilen julkaistussa videomateriaalissa näkyy, että matkalaukkuja ja kasseja kantavat lapset ylittävät rajan jalkaisin ja nousevat bussiin.

Kuleba ylistää sankarillisia äitejä, jotka olivat lähteneet hakemaan lapsiaan takaisin. Hän kuvaili tehtävää vaikeimmaksi, jonka järjestö on tähän mennessä tehnyt

17.33: Ukrainan viranomaislähde: Venäläiset pakkosiirtäneet 20 000 ukrainalaista lasta – "Vanhemmilla ei mitään tietoa lapsistaan"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin esikunnan korkea-arvoinen jäsen Andriy Yermak kertoo, että Venäjä on erottanut vanhemmistaan ja pakkosiirtänyt ainakin 20 000 ukrainalaista lasta valloittamiltaan alueilta.

Yermak sanoo, että nyt vanhemmilla ei ole mitään tietoa, missä heidän lapsensa ovat tai mitä heille on tapahtunut. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Yermak on keskustellut ihmisoikeusasianajaja Amal Clooneyn kanssa ukrainalaisten lasten suojelemisesta ja siitä, miten Venäjä tuotaisiin vastuuseen väitetyistä rikoksista.

Yermak painottaa olevan tärkeää, että kaikki siirretyt ukrainalaiset lapset pääsisivät takaisin kotimaahansa.

16.23: Ukrainan Kramatorskissa on muistettu vuoden takaisen iskun uhreja – kymmeniä pakoon pyrkineitä siviilejä kuoli

Itäisen Ukrainan Kramatorskissa on muistettu vuosi sitten Venäjän ohjusiskussa kuolleita ihmisiä kaupungin päärautatieasemalla. Ihmiset ovat vierailleet muistolaatalla, jonka luo on tuotu kukkia ja lasten leluja.

Vuoden takaisessa iskussa kuoli yli 60 ja loukkaantui yli 160 ihmistä. Isku kohdistui siviileihin, jotka pyrkivät pakenemaan Venäjän hyökkäyksen alta. Asemalla oli iskun aikaan noin 4 000 ihmistä.

Venäjä on kiistänyt tehneensä iskun ja väittänyt, etteivät sen joukot iske siviilikohteisiin. Venäjä on kuvaillut tapahtunutta provokaatioksi.

Iskun jälkeen verisellä katukiveyksellä lojui hylättyjä matkalaukkuja, lasten tavaroita ja ruokaa.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak syytti tapahtuneesta sosiaalisessa mediassa venäläisiä terroristeja ja sanoi, että sotarikollisten kuuluu saada rangaistus.

14.38: Oryx: Venäjä on menettänyt sodassa yhteensä 9 999 tankkia, rynnäkkövaunua ja muuta sotakonetta

Kalustotappioita julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella luetteleva Oryx laskee Venäjän menettäneen suurhyökkäyksensä aikana yhteensä 9 999 erilaista sotakonetta.

Tappioluku sisältää esimerkiksi Venäjän menettämät panssarivaunut, rynnäkköpanssarit, jalkaväen kuljetusvaunut, panssarihaupitsit, tykit ja raketinheittimet.

9 999 kalustotappiota sisältää sekä tuhoutuneet, vahingoittuneet että hylätyt sotakoneet. Erikseen on vielä merkitty Ukrainan sotasaaliiksi jääneet panssarivaunut ja muut sotavälineet.

Esimerkiksi panssarivaunuja Venäjä on Oryxin mukaan menettänyt 1 928, joista tuhoutunut on 1 169. Ukrainan haltuun tankeista on jäänyt 554. Sadan panssarivaunun on katsottu vahingoittuneen, minkä lisäksi 105 on hylätty. Rynnäkkövaunuja Venäjä on kuvien perusteella menettänyt 2 281.

12.58: Venäjä väittää tuhonneensa ukrainalaisohjuksen Krimin niemimaan yllä

Venäjä väittää ampuneensa alas Ukrainasta ammutun ohjuksen Krimin niemimaalla sijaitsevan Feodosijan kaupungin yllä.

Asiasta kertoo Venäjän Krimin niemimaan hallinto. Haavoittuneista tai kuolleista ei ole raportoitu.

Ukraina ei ole kommentoinut mahdollista ohjusiskua, eikä tapauksesta kertonut Reuters ole pystynyt sitä vahvistamaan.

Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014.

11.07: Brittitiedustelu: Venäjä todennäköisesti epäonnistui Ukrainan sähköverkon vastaisessa hyökkäyskampanjassaan

Venäjän pyrkimykset rapauttaa Ukrainan energia- ja sähköverkko talven aikana on "hyvin todennäköisesti" epäonnistunut, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö.

Kelien kylmetessä viime lokakuussa Venäjä aloitti laajan ohjus- ja ilmahyökkäysten sarjan, jonka ilmeisenä tarkoituksena oli lamauttaa ukrainalaisten kyky esimerkiksi lämmittää kotejaan.

Maaliskuun alusta lähtien laajamittaiset ohjushyökkäykset ovat olleet harvinaisia, Britannia katsoo. Brittitiedustelu laskee pienemmiksi hyökkäyksiksi kaikki alle 25 pommia sisältävät iskut.

Sotilasasiantuntijat ovat esittäneet, että Venäjän ohjushyökkäysten vähentyminen on ainakin osittain johtunut siitä, ettei Venäjällä enää yksinkertaisesti ole riittävästi ohjuksia toistuviin hyökkäyksiin.

Kevään myötä Ukrainaan saapuva lämpimämpi sää todennäköisesti helpottaa Ukrainan energiatilannetta, Britannia katsoo.

Kiovassa todennäköisesti jo suunnitellaan toimia talven 2023–2024 varalle, Brittiministeriö toteaa. Käytännössä tämä tarkoittanee sekä ilmapuolustuksen vahvistamista että varaosien ja korjauskapasiteetin keräämistä.

10.39: Ukraina: Venäjän ilmavoimat ovat vaihtaneet taktiikkaa

Ukrainalaisviranomaiset väittävät Venäjän ilmavoimien vaihtaneen taktiikkaansa Ukrainassa.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnatin mukaan venäläiskoneet ovat vähentäneet operointiaan ukrainalaisasemien välittömässä läheisyydessä.

Tämä ei tarkoita sitä, etteivät venäläiskoneet yrittäisi enää iskeä ukrainalaisia vastaan. Hyökkäykset vain tehdään kauempaa täsmäaseilla.

Ukrainan ilmavoimien mukaan venäläiskoneet voivat iskeä 50 kilometrin päästä rintamalinjasta, eivätkä ukrainalaishävittäjät pysty häätämään venäläiskoneita pois näin kaukaa.

Käytännössä venäläiskoneet siis toimivat oman ilmatorjuntansa suojelemalla alueella, kun taas ukrainalaiskoneet joutuisivat operoimaan Venäjän ainakin periaatteessa hallitsemassa ilmatilassa.

Ukrainan kannalta hyvä uutinen on, että Venäjän kaukaa ammuttavat pommit ovat todennäköisesti epätarkempia kuin aiemmin käytetyt, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi.

– Venäjän ilmavoimat ehkä muuttavat taktiikoitaan vähentääkseen tappioiden riskiä, ISW katsoo.

Ukraina väitti eilen perjantaina ampuneensa alas yhden venäläisen sotilaskoneen.

10.07: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 570 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 570 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, neljä panssariajoneuvoa ja yhden sotilaslentokoneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

5.24: Ukraina kertoo tuhonneensa kolme venäläistä tarkkailuasemaa etelässä

Ukrainan ilmavoimat kertoo tehneensä kaksi iskua venäläisten joukkojen ja sotilastarvikkeiden keskittymään etelässä, kertoo Ukrainan eteläinen komentokeskus Kyiv Independentin mukaan.

Maan raketti- ja tykistöjoukot suorittivat komentokeskuksen mukaan myös joitakin tulitehtäviä.

Ukrainan joukot tuhosivat Merlin-tyyppisen miehittämättömän tiedusteluilma-aluksen, suurkaliiperisen tykistöjärjestelmän, neljä ajoneuvoa ja kolme tarkkailuasemaa.

Ukrainan eteläinen komentokeskus kertoi myös, että Venäjällä on tällä hetkellä 10 alusta Mustallamerellä.

Perjantai 07.04

22.01: Hersonin paikallisviranomaiset: Ambulanssiin osui Venäjän pommien sirpaleita – 8 loukkaantunut

Hersonin alueellisen sotilashallinnon mukaan kaksi ambulanssityöntekijää ja kuusi asukasta on loukkaantunut ambulanssiin osuttua Venäjän ampumien pommien sirpaleita.

Tapaus sattui Beryslavin kaupungissa, kun ambulanssi yritti päästä pommituksessa loukkaantuneen asukkaan luo. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

CNN ei ole pystynyt vahvistamaan väitteiden paikkansapitävyyttä.

20.32: Kiinan presidentti: Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä

Kiinan presidentti Xi Jinping on todennut Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, että Ukrainan sodan pitkittyminen ei ole kenenkään intresseissä.

Xin lausunnon mukaan kaikkien osapuolien ja koko maailman etujen mukaista olisi saada mahdollisimman nopeasti aikaiseksi tulitauko ja loppu sodalle. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Kiinan presidentin mukaan poliittinen ratkaisu on "ainoa oikea polku" ja siihen kaikkien tulisi suhtautua vastuullisesti.  Xin mukaan Kiina on valmis toimimaan rakentavassa roolissa poliittisten ratkaisujen etsimisessä.

Lue myös:

    Uusimmat