Valkoinen talo: Pohjois-Korea on toimittanut Venäjälle aseita käytettäväksi Ukrainassa –  MTV seurasi sotaa

Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!" 1:17
Vaunussa olleet Ukrainan joukot joutuivat iskun kohteeksi Bahmutissa – vartalokamera tallensi taistelun: "Ulos!"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 13. lokakuuta 2023. Lauantain tapahtumia löydät täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 990 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.11:Valkoinen talo: Pohjois-Korea on toimittanut Venäjälle aseita käytettäväksi Ukrainassa

Pohjois-Korea on toimittanut Venäjälle viime viikkojen aikana yli 1 000 kontillista sotatarvikkeita ja ampumatavaraa käytettäväksi Ukrainassa, kertoo Valkoinen talo.

Pohjois-Korea on tavanomaisten aseiden massatuottaja, ja sillä tiedetään olevan suuret varastot Neuvostoliiton aikaisia sotatarvikkeita.

– Tuomitsemme Pohjois-Korean siitä, että se on toimittanut Venäjälle näitä sotatarvikkeita, joita tullaan käyttämään Ukrainan kaupunkeihin hyökkäämiseen, ukrainalaisten siviilien tappamiseen ja Venäjän laittoman sodan jatkamiseen, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Vastineeksi tuestaan Pohjois-Korea haluaa Venäjältä muun muassa hävittäjiä, ilmatorjuntaohjuksia, ballististen ohjusten tuotantolaitteita sekä muita materiaaleja ja kehittynyttä tekniikkaa, Kirby sanoo. Hänen mukaansa maiden laajeneva sotilaallinen kumppanuus heikentää alueellista vakautta ja maailmanlaajuista ydinsulkujärjestelmää.

21.10: Ukraina: Venäjä tuhonnut lähes 300 000 tonnia viljaa

Ukrainan hallituksen mukaan Venäjä on tuhonnut lähes 300 000 tonnia viljaa heinäkuusta lähtien.

Venäjä on tehnyt hyökkäyksiä Ukrainan satamiin ja laivoihin. Ukraina varoittaa sodan aiheuttamasta uhasta maailmanlaajuiselle ruokaturvallisuudelle.

Venäjä vetäytyi kesällä YK:n välittämästä viljasopimuksesta, joka oli mahdollistanut ukrainalaisen viljan kuljettamisen Mustallamerellä turvallisesti. Ukrainan varapääministeri Oleksandr Kubrakovin mukaan tämän jälleen Venäjän joukot ovat iskeneet ukrainalaisiin siviilialuksiin, satamiin ja viljalaitoksiin.

– Tämä on Venäjän yritys syventää ruokakriisiä sellaisissa maissa, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisista tuotteista, Kubrakov sanoo.

Hänen mukaansa Ukrainan satamiin syntyneet vauriot ovat vähentäneet viljan vientipotentiaalia 40 prosentilla.

11.52: ISW veti arvionsa uusiksi: Venäjän hyökkäys idässä on merkittävä – Putinin armeija iskee panssarinyrkillään

Venäjän 10. lokakuuta aloittama hyökkäys Itä-Ukrainan Avdijivkassa on "merkittävä", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Vielä torstaina ISW arvioi, että Venäjän hyökkäys Avdijivkassa on paikallinen yritys sitoa ukrainalaisjoukkoja, jotta niitä ei voida siirtää etelärintamalle, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäys päähyökkäyssuunta.

ISW kuitenkin painottaa, ettei se ole vielä valmis arvioimaan, mitkä ovat Venäjän hyökkäyksen tavoitteet tai todennäköinen lopputulos. Joidenkin venäläislähteiden mukaan maan joukot yrittävät piirittää Avdijivkan ukrainalaisjoukot. 

Venäläisjoukot ovat hyökänneet Avdijivkan ympäristössä yhtäaikaisesti etelässä, lännessä ja luoteessa, ISW toteaa. Venäjä on keskittänyt alueelle panssarikalustolla varustettuja rynnäkköryhmiä, taisteluhelikoptereita ja normaalia runsaammin tykistöä.

Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

11.05: Ukrainalta suuria väitteitä Venäjän tappioista – näin arvioi Toveri

Ukraina väittää Venäjän menettäneen kolmen päivän aikana (10.–12.10.) arviolta 2 840 sotilasta, 102 taistelupanssarivaunua, 184 panssariajoneuvoa ja 94 tykkiä. 

Vertailun vuoksi 8.–10. lokakuuta Ukraina väitti Venäjän menettäneen 1 380 sotilasta, 29 taistelupanssarivaunua, 27 panssariajoneuvoa ja 25 tykkiä. 

Poikkeuksellisen suuria lukuja ei ole vahvistettu. Myöskään Venäjä ei ole niitä kommentoinut. 

Suomen entisen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toverin (kok.) mukaan keskeinen syy Venäjän mahdollisesti huomattavasti aikaisempaa suurempiin tappioihin on se, että Venäjä on siirtynyt useilla alueilla hyökkäämään. 

Lue lisää Toverin teoriasta täältä.

9.11: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta ja 75 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 030 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 26 taistelupanssarivaunua, 49 panssariajoneuvoa ja 44 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.24: EU aloittaa tutkinnan Elon Muskin X-viestipalvelussa levinneistä vääristä tiedoista Israelin ja Hamasin konfliktista

Euroopan komissio aloittaa tutkinnan miljardööri Elon Muskin X-viestipalvelusta. Komissio kertoi tänään tutkinnassa selvitettävän, antoiko X-viestipalvelu, entiseltä nimeltään Twitter, levittää väärää tietoa Israelin ja Gazan välisestä konfliktista.

Komissio on esittänyt X:lle virallisen tietopyynnön asiasta. Kyseessä on ensimmäinen menettely, joka on käynnistetty elokuun lopulla voimaan astuneen EU:n digipalvelusäädöksen nojalla.

18.47: Venäjä harkitsee vetäytyvänsä kaikki ydinkokeet kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta

Venäjä harkitsee vetäytyvänsä kaikki ydinkokeet kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta. 

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman verkkosivuilla kerrotaan, että lakialoite asiasta otetaan alustavaan käsittelyyn ensi tiistaina.

(STT)

16.38: Venäjän viime viikon ohjusiskussa Itä-Ukrainaan kuoli kaikkiaan 59 ihmistä – kaikki uhrit tunnistettu

Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko kertoo maan viranomaisten tunnistaneen kaikki kuolonuhrit, jotka saivat surmansa Venäjän viime viikolla tekemässä ohjusiskussa Itä-Ukrainassa Harkovan lähellä sijaitsevaan kylään. 

Klymenko kertoi asiasta Telegram-kanavallaan, uutisoi muun muassa Kyiv Independent.

Kuolonuhreja iskulla oli kaikkiaan 59, Ukraina kertoo. Iskun tuhovoiman vuoksi 19 uhria pystyttiin tunnistamaan vasta liikkuvien dna-laboratorioiden avulla. 

Viikon kestäneessä urakassa näytteitä verrattiin elossa oleviin sukulaisiin.

(STT)

15.32: Putin haluaa Venäjän ja Kirgisian yhteistyön laajenevan

Venäjä odottaa sotilaallisen ja puolustusyhteistyönsä Kirgisian kanssa laajentuvan, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi vieraillessaan Venäjän lentotukikohdassa lähellä Kirgisian pääkaupunkia Biškekia.

Putin on kaksipäiväisellä vierailulla Kirgisiassa, jonka aikana hänen on määrä osallistua itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) huippukokoukseen perjantaina.

Kyseessä on Putinin ensimmäinen kansainvälinen vierailu sen jälkeen, kun kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi hänestä pidätysmääräyksen maaliskuussa.

(Reuters)

14.02: Romania löysi lennokin aiheuttaman kuopan maaperältään

Romanian puolustusministeriö on kertonut löytäneensä droonin eli lennokin aiheuttaman kuopan maaperältään läheltä Ukrainan vastaista rajaa. Ministeriön mukaan on mahdollista, että lennokin osuessa maahan oli tapahtunut räjähdys.

Romania kertoo tutkivansa tapausta yhdessä sotilasliitto Naton kanssa. Romania on Naton jäsenmaa.

Löydös tehtiin kolme kilometriä lähteen Plaurun kaupungista, jonka vastarannalla Tonavan toisella puolella on useiden Venäjän ilmaiskujen kohteeksi joutunut ukrainalainen Izmajilin satamakaupunki.

Romanian puolelta rajaa on jo useasti aiemmin löydetty osia venäläisdrooneista.

7.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 1 000 sotilasta ja 42 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 990 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 42 taistelupanssarivaunua, 44 panssariajoneuvoa ja 32 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Ukrainan väittämät Venäjän tappioista ovat eilisen tapaan poikkeuksellisen suuria. Vertailun vuoksi esimerkiksi toissapäivänä Ukraina väitti Venäjän menettäneen 450 sotilasta, kuusi taistelupanssarivaunua, kolme panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.46: Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen – ISW: Nämä asiat Putinin armeija tekee nyt toisin

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Venäjän hyökkäysoperaatio lähellä Avdijivkan kaupunkia todennäköisesti osoittaa, että Venäjän armeija on kykeneväinen oppimaan ja ottamaan käyttöön taistelukentällä saamiaan opetuksia.

Venäjä aloitti tiistaina 10. lokakuuta uuden hyökkäyksen kohti Avdijivkan kaupunkia Itä-Ukrainassa, ISW kertoo. Avdijivka sijaitsee kymmenkunta kilometriä Donetskin kaupungista pohjoiseen. Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella venäläisjoukot ovat edenneet Avdijivkan lounais- ja luoteispuolilla.

Hyökkäys alkoi perivenäläiseen tapaan raskaalla tykistökeskityksellä, ISW raportoi. Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan Venäjän hyökkäykseen osallistuu kolme pataljoonaa, joita taistelupanssarivaunut ja panssariajoneuvot tukevat.

23.31: Venäjän ohjus tappoi neljä ihmistä osuttuaan ukrainalaiseen kouluun

Nikopolin kaupunkiin osuneen ohjusiskun uhriluku on noussut neljään, uutisoi Guardian

Iskussa kuoli koulun henkilökuntaa.

16.18: Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua

Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin 95 miljoonaa euroa.

Kyseessä on järjestyksessä 19. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Presidentti päätti avusta keskiviikkona valtioneuvoston esityksestä.

– Ukrainassa käydään sotaa, jonka lopputulos tulee ratkaisemaan Euroopan ja Suomen turvallisuusjärjestyksen pitkälle tulevaisuuteen. Jatkamme Ukrainan määrätietoista tukemista yhdessä liittolaistemme kanssa, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) puolustusministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien yhteenlaskettu arvo on nyt 1,4 miljardia euroa.

15.46: Putin: Nord Stream -putkea ei ole voitu räjäyttää ilman valtiollista tukea

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Nord Stream -putkea ei ole voitu räjäyttää ilman valtiollista tukea. Hän myös lisää, että Venäjän tutkimuspyynnöt tapauksesta on sivuutettu.

Nord Stream -kaasuputket räjäytettiin Itämerellä viime vuoden syyskuun lopulla. Räjäytyksen syypääksi epäillään Venäjää, mutta lopullinen tekijä on jäänyt hämärän peittoon.

Lisää keskiviikon tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat