Satelliittikuvat: Venäjä kärsii valtavia tappioita – "Sodan suurin tankkitaistelu" jää kakkoseksi

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Satelliittikuvat vahvistavat, että Venäjän armeija on menettänyt ainakin 109 sotilasajoneuvoa Avdijivkan ympäristössä Itä-Ukrainassa lokakuun 10. ja 20. päivien välisenä aikana, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). 

Suurin osa näistä ajoneuvoista on joko taistelupanssarivaunuja tai panssariajoneuvoja, ISW lisää.

Ukrainan armeijan tiedottaja Oleksandr Shtupun puolestaan väitti torstaina, että venäläisjoukot ovat menettäneet 5 000 sotilasta kuolleina ja haavoittuneina lokakuun 10. päivän jälkeen. 

Lisäksi Ukraina väitti Venäjän menettäneen 400 panssariajoneuvoa lokakuun 10. päivän jälkeen. Ukraina on parin viime viikon ajan ilmoittanut liki päivittäin Venäjän kärsivän poikkeuksellisen suuria tappioita erittelemättä niiden tapahtumapaikkaa.

Avdijivkan rintamatilanne 26. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan rintamatilanne 26. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukrainalaisen evp. upseerin arvion mukaan Venäjä näyttää nyt käyttävän vähemmän panssarikalustoa Avdijivkan ympäristössä. ISW:n arvio on, että Venäjä saattaa ryhmittää joukkojaan uudelleen tehdäkseen lähitulevaisuudessa suuren mekanisoidun hyökkäyksen uudelleen. Samanlainen kuvio on nähty äskettäin, kun Venäjä rynnäköi panssareillaan ensin 10. lokakuuta ja sitten uudelleen lokakuun 19. ja 20. päivä.

Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan ongelmia korvata kovia kalustotappioita, ISW kirjoittaa. Venäjä on ISW:n arvion mukaan kärsinyt nyt huomattavasti kovempia tappioita kuin "sodan suurimmassa panssaritaistelussa" Vuhledarissa talven ja kevään aikana. 

Vuhledarin raskaat tappiot todennäköisesti estivät Venäjän sotilasjohtoa tekemästä mekanisoituja hyökkäyksiä muualla Ukrainassa viime talvena ja keväänä. Kuluvan vuoden aikana on raportoitu, että Venäjä on erikseen pyrkinyt suojelemaan panssareitaan vähentääkseen tappioitaan. Vuhledarin taistelusta voit lukea lisää alla olevasta linkistä.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Venäjä on kiihdyttänyt asetuotantoaan, mutta se ei riitä korvaamaan Venäjän tällä hetkellä kärsimiä tappioita Ukrainassa, ISW arvioi. Venäjän kovat menetykset Avdijivkassa entisestään alleviivaavat tätä ongelmaa.

Venäjä ei ole kyennyt Avdijivkassa läpimurtoon tai piirittämään Ukrainan hallitsemaa kaupunkia. Lisää Avdijivkan taistelusta voit lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat