Venäjä julkaisi listan "vihamielisistä maista", joille maa aikoo maksaa velkojaan ruplilla – Suomi mukana

1:12
Miksi Venäjä toimii, kuten se toimii? Tutkija avaa suurvallan motiiveja

Venäjä sallii väliaikaisesti, että venäläiset yhtiöt ja yksityishenkilöt voivat maksaa velkojaan tietyille ulkomaisille velkojille ruplilla, kertoo uutistoimisto AFP. Velkojen maksu ruplilla koskee uudella "vihamielisten maiden" listalla olevia maita.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Vihamielisten maiden lista sisältää EU:n jäsenmaat, Yhdysvallat, Britannian, Australian, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Sveitsin ja Monacon.

Länsimaiden talouspakotteet ovat syösseet ruplan jyrkkään alamäkeen. Ruplamaksut venäläiseltä pankkitililtä hoidetaan Venäjän keskuspankin asettaman päivän valuuttakurssin mukaan. Tuoreimman noteerauksen mukaan euro maksoi 115,62 ruplaa.

Euroopan keskuspankki on lopettanut ruplan noteeraamisen vallitsevan tilanteen vuoksi.

Aiemmin muun muassa luottoluokittaja Moody's on arvioinut, että Venäjä voi ajautua maksukyvyttömyyteen. Moody's pitää todennäköisenä, että Venäjän keskuspankki voi asettaa rajoituksia ulkomaiselle rahaliikenteelle, mukaan lukien velkojen lyhennykset.

Moody's pudotti sunnuntaina Venäjän luottoluokitusta jo toisen kerran Ukrainan sodan aikana, luokitusjärjestelmänsä toiseksi huonoimpaan roskalainaluokkaan. Luokitus on nyt Ca, kun edellinen oli B3.

Euroopan pörssit avautuivat rajuun alamäkeen

Euroopan pörssit ovat jälleen kerran avautuneet rajuun alamäkeen. Helsingissä kurssit olivat pian kaupankäynnin alettua 5,1 prosentin laskussa. Frankfurtissa ja Pariisissa kurssit laskivat myös viiden prosentin vauhtia. Iltapäivän alussa syöksy oli hidastanut, mutta kurssit olivat edelleen noin kolmen prosentin alamäessä.

Kovassa pudotuksessa jatkoi kuitenkin panimoyhtiö Olvi, joka ilmoitti viikonloppuna lähtevänsä Venäjältä ja Valko-Venäjältä ja peruvansa ohjeistuksensa. Kurssi oli yli 12 prosentin alamäessä.

Nordea oli kuuden prosentin alamäessä, ja Nokian Renkaista lähti yli kahdeksan prosenttia. Kovia kokenut Fortum jaksoi sitä vastoin nousta heiveröiseen puolen prosentin nousuun.

Aasiassa Hongkongin pörssi sulkeutui lähes neljän prosentin laskuun, ja Tokiossa pudotusta oli lähes kolme prosenttia.

Öljyn hinta lähtenyt jälleen voimakkaaseen nousuun

Hermoilu on voimistunut samalla, kun öljyn hinta on lähtenyt voimakkaaseen uuteen nousuun.

Euro on heikentynyt dollaria vastaan tuntuvasti, ja eurolla saa enää vajaat 1,08 dollaria samalla, kun öljyn hinta jatkaa voimakkaassa nousussa kohti vuoden 2008 ennätystasoja.

Moskovassa pörssi pysyy kiinni sekä maanantaina että tiistaina, jolloin Venäjällä on yleinen vapaapäivä kansainvälisen naistenpäivän johdosta. Pörssi pysyi suljettuna koko viime viikon ajan, mutta ulkomailla noteeratut venäläisosakkeet ovat menettäneet valtaosan arvostaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja