Venäjä iski kaikkiin Ukrainan suuriin kaupunkeihin – näin hyökkäys on edennyt

Näin Venäjän hyökkäys Ukrainaan eteni 2:13
Katso video: Näin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ensimmäisenä päivänä eteni.

Venäjä aloitti hyökkäyksensä kaikkiin Ukrainan suurimpiin kaupunkeihin varhain torstaiaamuna.  Illalla Ukraina kertoi Venäjän onnistuneen Tshernobylin ydinvoimalan alueen valtaamisessa pohjoisessa.

Ukrainan mukaan taisteluita on käyty koko Venäjän ja Ukrainan välisen rajan pituudelta, minkä lisäksi Venäjä on tehnyt ilmaiskuja.

Ukrainan rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän maajoukot ylittivät aamulla rajan Ukrainan puolelle idästä, koillisesta, pohjoisesta Valko-Venäjän puolelta sekä etelästä Venäjän miehittämältä Krimiltä. Rajan yli vyöryi ainakin panssarivaunuja, mutta myös muuta raskasta kalustoa. 

Reutersin mukaan Venäjän joukot ylittivät rajan idässä Harkovaan ja Luhanskiin sekä pohjoisessa Tšernihiviin.

Tykistötulen ja rajanylityksen lisäksi Venäjä aloitti ilmahyökkäyksen sisämaan kaupunkeihin. Aamun varhaisina tunteina räjähdyksiä kuultiin ainakin etelän satamakaupungeissa Odessassa ja Mariupolissa, idässä lähellä Venäjän rajaa sijaitsevassa Harkovassa, Kramatorskissa Itä-Ukrainan Donetskissa, pääkaupunki Kiovassa sekä sen eteläpuolella sijaitsevassa Dniprossa.

Monista näistä kaupungeista alkoi levitä kuvia ja videoita, joissa ihmiset jonottavat polttoainetta, käteistä raha-automaateista tai ulospääsyä kaupunkien ulosmenoväylillä.

Ukrainan mukaan Venäjä myös teki ilmaiskuja sekä Kiovan että muiden kaupunkien lentokentille. Ainakin Harkovan, Hersonin ja Ivano-Frankivskin lentokentiltä raportoitiin räjähdyksistä. Ivano-Frankivsk sijaitsee Ukrainan länsisoissa 200 kilometrin päässä Puolan rajasta.

Ukrainan armeijan mukaan iltapäivällä kello kolmeen mennessä Venäjä oli hyökännyt yli kolmeenkymmeneen siviili- ja sotilaskohteeseen. Ukrainan poliisin mukaan iskuja oli tehty iltaan mennessä yli 200. 

Illalla Ukraina kertoi Venäjän saaneen haltuunsa alueita etelässä Hersonin seudulla. Sen lisäksi Venäjä onnistui saamaan haltuunsa pohjoisessa lähellä Valko-Venäjän rajaa sijaitsevan Tshernobylin ydinvoimalan alueen. 

Venäjä pyrkii myös pääkaupunkiin Kiovaan. Päivän aikana se teki helikopteri-iskuja, jotka Ukrainan mukaan tähtäsivät lentokentän ja hallintokortteleiden valloittamiseen. Illalla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Venäjä on vallannut Hostomelin lentokentän, joka sijaitsee 40 kilometrin päässä Kiovasta.

Venäjä väittää hyökkäävänsä sotilaskohteisiin, eikä kaupunkeihin. Videoissa ja kuvissa näkyy kuitenkin myös tuhoutuneita asuinrakennuksia. 

Päivitys kello 20.38: Juttua täydennetty kauttaaltaan ajankohtaisilla tiedoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat