Venäjä hyökkää pohjoisesta ja etelästä, väittää Ukraina – ensimmäiset ihmisuhrit raportoitu

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Suora lähetys: MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta.

Räjähdyksiä on kuultu Ukrainan pääkaupungin lisäksi muuallakin maassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa. Suomen aikaa varhain torstaiaamuna tehdystä ilmoituksesta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja AP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutiskanava CNN.

Pian Putinin ilmoituksen jälkeen kansainvälisessä mediassa kerrottiin räjähdyshavainnoista ympäri Ukrainaa.

Räjähdyksiä on kuultu muun muassa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, mutta räjähdyksistä on tullut raportteja myös muualta maasta.

Useita räjähdyksiä tallentunut kuviin ja videoihin Kiovassa ja Harkovassa:

Ukrainan sisäministeriön mukaan Venäjän hyökkäys on vaatinut ensimmäiset ihmisuhrinsa. Ainakin kahdeksan on kuollut ja yhdeksän loukkaantunut Ukrainassa, maan sisäministeriö kertoo.

Venäläislehti: Putin todennäköisesti nauhoitti hyökkäyspuheensa etukäteen 

Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin todennäköisesti nauhoitti etukäteen puheensa, jossa hän ilmoitti maan aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa.

Putinin videopuhe julkaistiin varhain torstaiaamuna Suomen aikaa.

Novaja Gazetan mukaan videon metatietojen perusteella videotiedosto olisi kuitenkin luotu jo maanantaina illalla.

Ukraina sanoo ampuneensa alas koneita

Ukrainan asevoimat väittää ampuneensa alas viisi venäläistä lentokonetta ja yhden helikopterin maan itäosassa separatistien hallussa olevan alueen läheisyydessä.

Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt ukrainalaisväitteet, CNN kertoo venäläisuutistoimisto Tassiin pohjaten.

Venäjän puolustusministeriö väittää vuorostaan Venäjän tuhonneen Ukrainan asevoimien lentotukikohtia ja ilmapuolustusjärjestelmää.

Odessaan ja Mariupoliin kerrottiin tehdyn maihinnousuja, mutta Ukrainan armeija on kiistänyt tiedot Odessan maihinnoususta.

Putin väittää, ettei Venäjän tavoitteena ole miehitys

Putin väittää, että operaatiolla on määrä puolustaa Itä-Ukrainassa olevia Venäjän tukemia separatisteja. Putinin mukaan yhteenotot Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä ovat väistämättömiä ja vain "ajan kysymys".

Putin väitti puheessaan myös, ettei Venäjällä ole aikomuksia miehittää Ukrainaa, vaan ukrainalaiset voisivat hänen mukaansa valita vapaasti, kuka maata johtaa. Sotilasoperaation tavoitteena on sen sijaan Putinin mukaan maan demilitarisaatio.

Presidentti kehottaakin ukrainalaissotilaita laskemaan aseensa. Kaikkien aseensa laskevien ukrainalaissotilaiden annetaan Putinin mukaan poistua taistelualueelta turvallisesti.

Aseista riisumisen lisäksi maa pyritään Putinin mukaan "riisumaan natseista".

Venäläispresidentti syytti myös Yhdysvaltain liittolaisineen jättäneen huomiotta Venäjän vaatimukset niin kutsutuista turvatakuista sekä vaateet estää Ukrainaa liittymästä sotilasliitto Natoon.

AP:n mukaan Putin varoittaa muiden maiden kohtaavan ennennäkemättömiä seurauksia, jos ne puuttuvat Venäjän sotilasoperaatioon.

G7-maat ja Nato kokoontumassa

Venäjän toimet pikaisesti tuominnut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo Putinin tehneen "provosoimattoman ja perusteettoman" hyökkäyksen Ukrainaan.

Bidenin lausunto julkaistiin pian sen jälkeen, kun Putin ilmoitti Venäjän järjestävän sotilasoperaation Ukrainassa.

Putin väitti omassa puheessaan, että operaation seurauksena aiheutuva mahdollinen verenvuodatus olisi Ukrainan asevoimien vastuulla. Biden kuitenkin painottaa, että Venäjä on yksin vastuussa hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta.

– Maailma asettaa Venäjän vastuuseen, Biden sanoo.

Biden kertoo tapaavansa G7-maiden johtajat pian ja puhuvansa tämän jälkeen yhdysvaltalaisille Venäjälle aiheutuvista lisäseurauksista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi niin ikään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan ja kuvaili sitä myös perusteettomaksi sekä edesvastuuttomaksi.

Stoltenberg sanoo lausunnossaan tämän olevan vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus ja vakava uhka euroatlanttiselle turvallisuudelle.

Pääsihteeri vaatii Venäjää lopettamaan välittömästi sotilaalliset toimensa ja kunnioittamaan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Naton liittolaiset tapaavat käsitelläkseen Venäjän aggressiivisten toimien seurauksia, Stoltenberg kertoo.

YK:n pääsihteeri pyysi estämään hyökkäyksen

Putin ilmoitti sotilasoperaatiosta televisioidussa puheessa, joka esitettiin samaan aikaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto pitää omaa hätäkokoustaan Ukrainan tilanteesta. Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez vetosi Putiniin, että tämä estäisi joukkojaan hyökkäämästä Ukrainaan.

Venäjä tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueita ja kertoi määräävänsä niille sotilaita. Lisäksi venäläisjoukkojen määrä Ukrainan ympärillä on lisääntynyt alituiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi vastikään tuoreita arvioita Ukrainan ympärillä olevien venäläisjoukkojen määrästä. Ukrainan rajan läheisyydessä on hänen mukaansa liki 200  000 sotilasta ja tuhansia taisteluajoneuvoja.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Separatistijohtajat pyysivät Venäjältä apua

Venäjä kertoi myöhään keskiviikkona, että Itä-Ukrainan separatistijohtajat Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik ovat pyytäneet Putinilta "apua torjumaan" Ukrainan armeijan "aggressiivisuus".

Asiasta kertoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov, jonka mukaan separatistijohtajat pyysivät apua Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistialueiden välisen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen perusteella.

Peskovin mukaan johtajat ovat lähettäneet asiasta kaksi erillistä kirjettä Putinille.

– Ukrainan hallinnon toimet todistavat haluttomuutta lopettaa sota Donbassissa, Peskov lainasi kirjettä.

Venäjän valtiollisen median julkaisemat kirjeet oli päivätty tiistaille.

Video: Räjähdyksiä tallentui kameraan Harkovan lähellä

Lue myös:

    Uusimmat