Velkaongelmaisia halutaan tukea ahdingossa – hallitus jatkaa ulosottolain koronahelpotuksia

Rankka ulosotto on monelle työllistymisen este 2:06
Video: "Tämä on iso kansallinen ongelma" – ulosotto on monelle este työllistymiselle.

Ulosotossa olevien suomalaisten tilannetta on pyritty helpottamaan koronapandemian aikana. Hallitus päätti yleisistunnossaan tänään väliaikaisen lain jatkamisesta.

Hallitus päätti huhtikuussa helpottaa talousahdingossa olevien suomalaisten tilannetta muutttamalla ulosottolakia väliaikaisesti lokakuun loppuun saakka.

Koronakriisi aiheuttaa yhä taloushuolia, joten hallitus linjaa tänään väliaikaisen lain jatkamisesta huhtikuun loppuun saakka.

Ulosottoon joutunutta ei näin ollen voida esimerkiksi häätää asunnostaan normaalilla nopeudella.

Normaalioloissa häädön täytäntöönpanoon on voinut saada pyynnöstä kaksi kuukautta lykkäystä.

Korona-aikana häätöpäivään on voinut saada lykkäystä neljä kuukautta tai jopa pitempään, jos koronapoikkeusolot ovat muodostaneet tähän perustellun syyn.

Ulosmittauksen määrää on voitu rajata

Ulosottomies on korona-aikana voinut antaa velalliselle korona-aikana kolmen kuukauden sijasta kuusi kuukautta lisää maksuaikaa ennen ulosottoon joutumista.

Velallinen on voinut hakea ulosotosta vapaakuukausia, vaikka ulosotto ei olisi kestänyt vielä kokonaista vuotta.

Lisäksi palkasta ulosmitattavaa rahamäärää on voitu rajata, mikäli velallisella on ollut väliaikaisia maksuvaikeuksia "covid-19 -epidemiasta tai siitä johtuvista poikkeusoloista" johtuen.

– Joustavammista menettelysäännöksistä on myös se etu, ettei ulosottomenettelystä aiheudu maksuhäiriömerkintä luottotietorekistereihin yhtä nopeasti kuin tavallisesti, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Ulosottojen määrässä pientä kasvua

Koronaepidemia ei toistaiseksi ole vaikuttanut ulosottotilastoihin aivan pelätyn dramaattisesti.

Elokuun loppuun mennessä vireille oli tullut tältä vuodelta 2,4 miljoonaa asiaa, joka on 10 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaväliä enemmän.

Koronasta johtuvien taloudellisten vaikeuksien odotetaan kuitenkin näkyvän tilastoissa viiveellä.


Lue myös:

    Uusimmat