Mainos

"Vastustuskykyiset bakteerit lisäävät lapsikuolleisuutta"

Ruotsalainen asiantuntija maalailee kauhukuvia tulevaisuuden tautinäkymistä. Antibioottikysymyksiä käsittelevän eurooppalaisen komitean puheenjohtaja, ylilääkäri Gunnar Kahlmeter ennustaa keskimääräisen eliniän laskevan Euroopassa jopa kymmenellä vuodella.

Antibiooteille yhä vastustuskykyisemmät bakteerit ovat Kahlmeterin mukaan kansanterveyden seuraava uhka.

- Jo nyt kuolee vuosittain noin kymmenen ruotsalaista antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vuoksi. He saavat infektioita, joita ei saada enää kuriin antibiooteilla, Kahlmeter toteaa Dagens Nyheterissä.

Antibioottien liiallinen käyttö uhkaa johtaa tilanteeseen, jossa yhä useampi bakteeri tulee niille vastustukykyiseksi. Kahlmeterin mukaan on mahdollista, että 20 vuoden kuluttua antibiooteista ei ole enää mitään hyötyä. Tuolloin nykyään helposti hoidettavat perusinfektiot, kuten verenmyrkytys tai aivonkalvontulehdus johtavat usein kuolemaan.

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen tarkoittaakin käytännössä ihmisten keskimääräisen eliniän laskemista ja lapsikuolleisuuden lisääntymistä.

Toistaiseksi antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on viisi. Yksi niistä on sairaalabakteeri MRSA. Mediuutisten mukaan MRSA-tartuntoja oli viime vuonna Suomessa kaikkiaan 1 740.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.