Vasemmistolle ylivoimainen voitto Ranskan vaaleissa

Pääministeri Alain Juppé jätti aamupäivällä eronpyyntönsä ja presidentti Jacques Chirac antoi sosialistijohtaja Lionel Jospinille tehtäväksi muodostaa maalle uusi hallitus. Jospin ilmoitti tänään muodostavansa hallituksen "nopeasti, tällä viikolla". Juppén kansliasta ilmoitettiin, että vallanvaihto pääministerin kansliassa tapahtuu huomenna Suomen aikaa kello 12.

Sosialistit voittivat ylivoimaisesti Ranskan vaalit, mutta saavat parlamenttiin ehdottoman enemmistön vain kommunistien tuella.

Vaalien viimeisimmän tuloslaskennan mukaan sosialistit, vihreät ja muut vasemmiston ei-kommunistiset puolueet saisivat yhteensä 275 paikkaa ja kommunistit 38 paikkaa. Ehdottomaan enemmistöön tarvitaan vähintään 289 paikkaa. Keskusta-oikeistohallitus puolestaan menettää lähes puolet paikoistaan, paikkamääräksi jää 253. Äärioikeisto on varmistanut parlamenttiin yhden paikan.

Kommunistit esittävät vaatimuslistan

Kommunistinen puolue ilmoittaa tänään, millä ehdoilla se suostuu hallitusyhteistyöhön sosialistien kanssa. Kommunistien uskotaan vaativan mm. lievennyksiä Euroopan talous- ja rahaliiton Emun jäsenyysehtoihin, palkankorotuksia ja työajan lyhentämistä 39:stä 35 tuntiin viikossa työpaikkojen lisäämiseksi.

Oikeistoministereillä kovat ajat

Seitsemän eroavan keskusta-oikeistohallituksen ministeriä menetti paikkansa myös maan parlamentissa. Eroava pääministeri Alain Juppé säilytti kuitenkin eilisissä vaaleissa parlamenttipaikkansa.

Vaalituloksen vastaanotto maailmalla

EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer on vakuuttunut, että hallituksen vaihdosta huolimatta Ranska tulee toimimaan EU:n yhdentymisen puolesta sekä kunnioittaa sovittuja aikatauluja EU:n uudistamiseksi ja valmistauduttaessa Euroopan rahaliittoon Emuun.

Santerin tiedottaja tähdensi lausuntoa esitellessään, että Santerilla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö tuleva hallitus toimisi Maastrichtin sopimuksen puolesta, sillä Ranskan vasemmisto oli aikanaan neuvottelemassa sitä.

Ranskan vaalitulos on kiihdyttänyt Saksassa keskustelua Euroopan talous- ja rahaliitosta Emusta. Jopa valtiovarainministeri Theo Waigelin linjan kannattaja suositteli tänään Emun aikataulun lykkäämistä, jos Saksa ei kykene kutistamaan budjettialijäämäänsä Maastrichtin sopimuksen määräämän kolmen prosentin rajoihin.

Englanti ja Yhdysvallat ovat onnitelleet Ranskan sosialisteja vaalivoitosta. Yhdysvallat on kuitenkin antanut ymmärtää, että se odottaa sosialisteilta kannanottoa Naton itälaajenemiseen.

Pääministeri Paavo Lipponen ei usko, että Ranskan vaalien tulos merkitsisi mitään erikoista talous- ja rahaliitto Emun etenemisen kannalta. Lipponen kommentoi sosialistipuolueen voittoon päättyneitä Ranskan eilisiä vaaleja lyhyesti ennen valtioneuvoston juhlahuoneistossa alkaneita hallituksen neuvotteluja.

Kokoomuksen kansanedustajan Kimmo Sasin mielestä hallituksen ja eduskunnan pitäsi pohtia myös Emun lykkäämistä. Sasin mielestä Ranskan vaalituloksen takia pitäisi pohtia, onko eurosta tulossa epäuskottava ja heikko valuutta.

Lehdistö: Chirac sai mitä ansaitsi

Ranskan lehdistön mielestä presidentti Jacques Chirac sai vaaleissa mitä ansaitsikin. Vasemmistolainen Liberation piti oikeiston vaalikampanjaa surkeimpana mitä on nähty.

Oikeistolaista presidenttiä tukenut Le Figaro luonnehti vaalitulosta katastrofiksi. Talouslehti La Tribune arvelee, että äänestystulos heikentää presidentti Chiracin asemaa.
(STT-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat