Mainos

Vasemmistoliitolla jäsenäänestys Emusta

Vasemmistoliitto pyrkii korjaamaan toimeentulotukeen kaavailtuja heikennyksiä, mutta ei uhkaile hallituksesta lähdöllä asian vuoksi. Puolueen valtuusto torjui äänin 37-14 ehdotuksen, että puolue tekisi leikkauksista hallituskysymyksen.

Tänään kokouksensa päättänyt puoluevaltuusto arvosteli muuten varsin voimakkaasti hallitusyhteistyön tähänastisia tuloksia. Puoluevaltuusto päätti myös järjestää jäsenäänestyksen puolueen kannasta talous- ja rahaliitto Emuun. Päätös syntyi yksimielisesti, mutta käytäväpuheissa monet epäilivät sen järkevyyttä. Asiaa ei kuitenkaan haluttu viedä äänestykseen, jossa häviämisen riski koettiin liian suureksi.

Jäsenäänestys Emusta ei ollut alun perin kokouksen esityslistalla. Asian esille ottamista ei voitu välttää sen jälkeen, kun europarlamentaarikko Esko Seppänen oli ryhtynyt aivan kokouksen alla vaatimaan jäsenten mielipiteiden mittaamista.

Sitovuudesta epävarmuutta

Seppäsen yllättämällä puoluejohdolla ei ollut vielä tänäänkään täysin selvää ja yhtenäistä kuvaa siitä, miten äänestys järjestetään ja miten sitovasti puolueen kanta Emuun siinä ratkaistaan. Puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Anderssonin mielestä Emu-äänestyksessä pitää käydä ilmi, että samalla päätetään myös siitä, pysyykö puolue hallituksessa vai ei.

Puoluesihteeri Ralf Sund luki puolueen sääntöjä niin, että jäsenäänestyksessä yksinkertaisen enemmistön saanut mielipide tulee olemaan puolueen kanta. Andersson tulkitsi, että jäsenäänestyksen kanta sitoo pitkälti puoluevaltuustoa, kun taas eduskuntaryhmä on hänen mukaansa suhteellisen itsenäinen. Hän muistutti, että valtuusto ja eduskuntaryhmä päättävät yhdessä asioista, jotka liittyvät puolueen hallituksessa olemiseen ja siitä lähtemiseen. Anderssonin mielestä jäsenäänestyksen tulos painaa enemmän, jos suuri enemmistö on jotakin mieltä, kuin jos tulos olisi hyvin tasainen.

Hallitustyölle ei uusia ehtoja

Puoluevaltuusto ei lyönyt kiinni ehtoja, joiden pitää täyttyä, jotta puolue voi pysyä hallituksessa. Eräät valtuutetut olivat toivoneet mm. aikataulua työttömyyden vähentymiselle. Julkilausumavaliokunnan puheenjohtaja Pekka Saarnio onnistui välttämään äänestyksen asiasta ilmoittamalla, että hallitukseen osallistumista koskevat kysymykset ratkaistaan yhteiskokouksessa eduskuntaryhmän kanssa.

Puoluevaltuustossa tunteita nostattanut toimeentulotuen leikkaus tulee hallituksen ratkaistavaksi parin viikon sisällä. Leikkaus liittyy toimeentulotuen ja asumistuen yhteensovittamiseen, jossa toimeentulotukea leikataan yhteensä noin 400 miljoonaa markkaa. Toisaalta asumistukeen tulee parannuksia.

Tuloloukkutyöryhmässä kaavailtu sovitus koetaan ongelmalliseksi, koska osalla pienituloisia tukien yhteismäärä uhkaa pienentyä. Korjauksia vaativa Vasemmistoliitto vetoaa hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan kaikkein heikompiosaisten turvaa ei heikennetä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.