Varusmieskoulutuksen uudistus onnistunut

Uusittu varusmieskoulutus saa esikoisvuotensa jälkeen kiitosta sekä pääesikunnalta että varusmiesliitolta.

Muutoksen vaikutuksia on mahdollista arvioida nyt, kun ensimmäinen uuden koulutuksen läpikäynyt saapumiserä pääsi siviiliin. -Varusmiesten ampumatulokset ovat parantuneet selvästi. Myös nykyvarusmiesten kehno pohjakunto onnistutaan nostamaan tuplatulla liikuntakoulutuksella paremmaksi, korostaa pääesikunnan koulutusosaston päällikkö, eversti Erkki Nordberg. Liikunnan ohella painottuu nyt erityisesti johtajakoulutus. Varusmiesliiton toiminnanjohtaja Anssi Törmälä on Nordbergin kanssa samoilla linjoilla. Törmälän mukaan koulutus on varusmiehen kannalta aiempaa mielekkäämpää, ja myös tehokkaampaa. -Odottelu eli ns. nysvääminen on jäänyt paljolti pois, kiteyttävät sekä Törmälä että Nordberg.

Tiivis yksikkö

Suomen varusmiehet saavat nykyisin joko 12, 9 tai 6 kuukauden koulutuksen. Uuden järjestelmän keskeisiä hyötyjä on se, että nyt varusmiesjohtajat ja heidän joukkonsa harjoittelevat pitkään yhdessä. Tavoitteena on myös se, että samat joukot kokoontuvat jälleen kertausharjoituksissa. Näin joukoista tulee ryhmähengeltään tiiviimpiä taisteluyksiköitä. -Missään muualla ei johtamistaidon opetuksessa päästä harjoittelemaan todellisella joukolla, jota nämä samat esimiehet johtavat sotatilanteessa, Nordberg kehaisee. Aliupseerit johtavat nyt ryhmäänsä kuusi ja upseerikokelaat viisi kuukautta. -Tässä ajassa he kehittyvät oleellisesti johtajina. Nyt kokelaat ja aliupseerit saavat harjoitella riittävästi, arvioi varusmiesliiton Törmälä, joka päätti juuri oman varusmiespalveluksensa. Ampumatulokset niin rynnäkkökivääreillä, ilmatorjunnassa kuin kenttätykistössäkin ovat Erkki Nordbergin mukaan kehittyneet vuodessa "aivan selvästi". -Syy löytynee siitä, että nykysysteemissä on rumba päällä periaatteessa koko ajan. Lisäsimme huomattavasti ampumakoulutusta.

Myös joitakin varjopuolia

Armeijan organisaation kannalta uusi järjestelmä toi sen edun, että varusmiesten määrien suuri vaihtelu poistui. -Ennen varusmiesmäärä vaihteli 30 000:n ja 15 000:n välillä. Ei sellaista kestä mikään majoitusliike. Nyt vahvuus on koko ajan noin 24 000 miestä. Tämän johdosta pystyimme sulkemaan muutaman varuskunnan, Nordberg kertoo. Toki järjestelmän uudistus toi joitakin varjopuoliakin. Palveluaikojen suuret erot ovat johtaneet siihen, että johtajakoulutukseen halukkaita ei ole aina helppo löytää. -Erityisesti talven saapumiserässä on ollut joissakin paikoissa vaikeaa löytää 12 kuukauden palvelukseen halukkaita, tietää varusmiesliiton Törmälä. Pisin palvelusaika saattaa aiheuttaa pulmia myös varusmiehen siviilielämälle. Heinäkuun alussa harmaisiin saapuvalta saattavat jäädä kesätyöt väliin kahdelta kesältä. Koska intissä ollaan lyhimmillään kuusi kuukautta, osa varusmiehistä niin ikään jää ilman talvikoulutusta. Puute pyritään korvaamaan kertausharjoituksissa. Eversti Nordberg toteaa myös, että nyt sotilaille ei pystytä enää antamaan kahta vaihtoehtoista sijoitusta. Aiemmin kukin varusmies sai koulutuksen kahteen eri sotilastehtävään. Nordbergin mukaan sotilaspiirit ovat joka tapauksessa olleet varsin yksimielisiä siitä, että varusmiespalvelus tarvitsi perusremontin. Nyt se on tehty ensi kertaa sitten 50-luvun.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat