Varusmiehille uudet palvelusajat

Ensi maanantaina astuvat palvelukseen ensimmäiset varusmiehet, joiden palvelusajat ovat kuusi, yhdeksän ja kaksitoista kuukautta.

Ruotuun astuu yhteensä 15500 alokasta, joista naisia on 250. Varusmiesten päivärahat nousevat jatkossa asteittain niin, että kuusi kuukautta palvelevilla se on päivässä 19 markkaa, sen jälkeen yhdeksään kuukauteen saakka 34 markkaa päivässä ja kaksitoista kuukautta palvelevilla kolme viimeistä kuukautta 49 markkaa päivässä.

Ennen 6. heinäkuuta palvelukseen astuneet saavat päivärahaa vanhan järjestelmän mukaisesti kotiuttamiseen saakka. 240 vuorokautta palvelevilla se on ollut 19 markkaa ja sen jälkeen loput kolme kuukautta 19,50 markkaa. Merivoimissa siirrytään kahteen vuosittaiseen saapumiserään ja samoihin palvelukseenastumispäiviin maa- ja ilmavoimien kanssa. Tähän saakka merivoimat on ottanut varusmiehiä palvelukseen kolme kertaa vuodessa.

Varusmiesmääriltään suurimpia joukko-osastoja ovat valmiusyhtymiksi kehittyvät Kainuun prikaati Kajaanissa, Karjalan prikaati Vekaranjärvellä ja Porin prikaati Säkylässä. Kajaanissa astuu palvelukseen 1900, Vekaranjärvellä 1700 alokasta ja Säkylässä noin 1000 alokasta. Panssariprikaatissakin, Hämeenlinnassa aloittaa palveluksen noin 1000 alokasta. Vuoden lopussa lakkautettaviin Vaasan rannikkopatteristoon ja Pohjan prikaatiin Ouluun ei koulutukseen oteta enää uusia alokkaita.

Palvelusaika riippuu tehtävästä

Upseereiksi, aliupseereiksi ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutettavien asevelvollisten palvelusaika on jatkossa 362 päivää. Miehistön erityistaitoa ja ammattimaista osaamista vaativiin tehtäviin palvellaan 270 päivää. Muilla miehistötehtäviin koulutettavilla on 180 päivän palvelusaika. -Varusmiesjohtajat pääsevät jatkossa johtamaan ja kouluttamaan seuraavan saapumiserän varusmiehiä viidestä kuuteen kuukautta sodan ajan tehtäviin aiemman kolmen sijasta. Uusi koulutusjärjestelmä kasvattaa näin sodan ajan joukon yhteen, toteaa Pääesikunnan koulutusosaston päällikkö, eversti Erkki Nordberg.

Näin koulutettu, kiinteä joukko harjoittelee samassa kokoonpanossa ja samoilla aseilla sekä varusteilla kuin mahdollisen sodankin aikana. Sama joukko saapuu sitten kertausharjoituksiin yhdessä. Kahdessa saapumiserässä varusmiesten määrä vielä tasaantuu koko vuodelle.

Miehistön pitkä palvelu

Miehistöstä pisimpään eli 12 kuukautta palvelevat esimerkiksi panssarivaunujen miehistö, yhdistelmäajoneuvojen sotilaskuljettajat, viestiaselajin tele-, radio- ja elektroniikka-alan tehtäviin koulutettava miehistö, veneenkuljettajat ja -konemiehet sekä sukeltajat.

Yhdeksän kuukautta palvelevat sotilaspoliisit, varusmiessoittajat, varusmiespapit, pioneerikoneasentajat, säämiehet, taisteluajoneuvojen kuljettajat, kuorma-autojen sotilaskuljettajat, lääkintämiehet sekä varusmiehet merivoimien laivapalvelutehtävissä. Lyhin eli kuusi kuukautta palvelua on esimerkiksi rynnäkkökivääri-, panssarintorjunta-, kranaatinheitin- ja tykkimiehillä, panssarijääkäreillä, pioneereillä, viestimiehillä, suojelumiehillä, henkilöautojen kuljettajilla ja useilla huollon miehistötehtävien varusmiehillä.

Lisää lomamatkoja

Uudessa järjestelmässä vapaiden lomamatkojen määrä riippuu palvelusajan pituudesta. Kuuden kuukauden varusmiehet saavat 12 ilmaista lomamatkaa, yhdeksän kuukauden 21 matkaa ja kahdentoista kuukauden varusmiehet 30 ilmaista lomamatkaa. Vanhassa järjestelmässä 240 vuorokautta palvelevilla on vapaita lomamatkoja 16, niitä on 285 vuorokautta palvelevilla 19, ja 330 vuorokautta palvelevilla 22.

Jokaisella varusmiehellä on oikeus viikonloppuvapaiden lisäksi ja palvelusajan pituudesta riippuen henkilökohtaiseen lomaan. Kuuden kuukauden varusmiehet saavat henkilökohtaista lomaa 6 päivää, yhdeksän kuukauden 12 päivää ja kahdentoista kuukauden varusmiehet 18 päivää. Näiden lisäksi on mahdollista saada kuntoisuuslomaa ja henkilökohtaista syylomaa.

Lue myös:

    Uusimmat