Mainos

Vartijoiden ripeys pelasti ihmishenkiä - näin kaikki tapahtui

Vartijoiden ripeä toiminta pelasti todennäköisesti useita ihmishenkiä tänä aamuna Helsingin rautatieasemalla.

Vartiointiyhtiö Otson vartijoilla oli vain reilu minuutti aikaa tyhjentää asemalaituri ihmisistä, ennen kuin karkuun päässyt junavaunu rysähti voimalla laituriin ja edelleen hotellin seinää päin.

Otso Vartiointi Oy:n toimitusjohtaja Petri Miettinen kertoo MTV:n uutisille, että yhtiön vartijat saivat kello 08.25 VR:n liikenteenohjaukselta tiedon junasta, joka ei pysty pysähtymään. Vartijat ryhtyivät evakuoimaan laituri numero 13:n ympäristöä välittömästi.

- Kun oli tuollainen aamuruuhkatilanne, tehtävä ei ollut ihan helppo. Ihmiset eivät tahtoneet ymmärtää, että laiturilta pitää lähteä pois. Hieman kovempaa ääntä ja vakavampaa ilmettä käyttäen pojat saivat kuitenkin laiturin tyhjennettyä nopeasti. Aikaa oli minuutti - puolitoista, Miettinen laskee.

Yksi Helsingin Elielinaukiolla sijaitsevan Holiday Inn -hotellin neuvotteluhuoneista tuhoitui turmassa täysin. Ihmisuhreja olisi todennäköisesti tullut myös, jos neuvotteluhuoneessa olisi ollut tapahtumahetkellä ihmisiä.

- Pari käden tai jalan nyrjähtämistä siellä on tapahtunut, muttei yhtään mitään muuta henkilövahinkoa. Se on totaalisen hämmästyttävää, sanoo Miettinen.

Onnettomuus tutkitaan

Onnettomuustutkintakeskus tutkii aamulla kahdeksan jälkeen tapahtuneen junatuman syytä.

Kajaaniin lähdössä oleva InterCity-juna 71 joutui harvinaislaatuiseen onnettomuuteen, kun junaa oltiin siirtämässä Ilmalan varikolta Helsinkiin. Veturi työnsi junan kuutta vaunua, kun sen jarruissa havaittiin vika. Juna kuitenkin pysähtyi ennen Helsinkiä. Junan neljä viimeistä vaunua kuitenkin lähti tuntemattomasta syystä rullaamaan kohti asemaa.

Vaunu ohjattiin poikkeuksellisesti raiteelle 13 ja matkustajia varoitettiin kuulutuksella lähestyvästä junavaunusta. Irti päässeiden vaunujen viimeinen nousi laiturilla olevan betoniopuskurin päälle ja rysähti hotellin seinästä sisään noin kymmenen metrin matkan.

VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen ei muista 30-vuotisen uransa ajalta mitään vastaavaa. Juna meni poikki kahden vaunun välistä.

- Tämä on kyllä ainutkertainen tapaus. Jos juna menee poikki kahden vaunun välistä, niin kaikkien jarrujen pitäisi lukittua. Ei tämmöistä vastaavaa ole aikaisemmin tapahtunut, Vanhanen sanoo.

Junamatkustaminen yhä turvallista

VR:n turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen rauhoittelee, että junilla matkustaminen on edelleen turvallista.

- VR:n junat ovat turvallisia. Nyt on kysymys tapahtumasta, joka on toistaiseksi selittämätön. Näin ei pitäisi käydä. Junien jarrut toimivat meillä päivittäin sadoissa junissa. Nyt on tapahtunut jotain poikkeuksellista ja asia pitää selvittää.

Poutiaisen mukaan pakkasella ja lumella saattaa olla ollut vaikutusta tähän tapahtumaan.

VR on käynnistänyt liikenteen uudelleen raiteilla 1-10 ja 15-19. Raiteet 11–14 ovat toistaiseksi poissa käytöstä.

Vanhasen mukaan juniin tulee todennäköisesti myöhästymisiä ja joitakin vuoroja joudutaan peruuttamaan. Helsingin rautatieasema on auki tavanomaiseen tapaan.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.