Varatuomari lähetyksessä: Nämä riskit liittyvät puolisoiden yhteisiin tileihin

Varatuomari Marja Lehtiranta-Räty kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten puolisoiden yhteiset raha-asiat kannattaa hoitaa.

Tilanteeseen, jossa puolisoilla on yhteisiä tilejä ja toinen on holhouslain perusteella holhottava, liittyy riskejä.

– Me suomalaiset olemme kummallisen huolimattomia omistamisen suhteen. Kaikessa omaisuudessa ainoa oikea ohje on, että omistajan pitää olla näkyvissä. Omistaja on se, joka on rahat ansainnut ja kiinteistön ostanut, varatuomari Marja Lehtiranta-Räty totesi.

Pankkitilien, arvo-osuustilien sekä rahastojen osalta tehdään mukavuussyistä helposti niin, että kirjataan varat vain toisen puolison nimiin. Holhoustoimilain mukaisessa edunvalvontatilanteessa puolisolla ei ole mitään oikeutta käydä ottamassa kantaa arvo-osuustileihin tai osakkeiden myyntiin eikä nostaa varoja puolisonsa tililtä.

– Ne varat, jotka on tarkoitus jättää minun käyttööni, pidettäköön minun nimilläni. Ja ne varat, jotka on tarkoitettu puolisolle, pidettäköön hänen nimillään, Lehtiranta-Räty neuvoi.

Käytännössä puolisoiden yhdessä omistama tili on hyvä keino hoitaa käytännön arkiasioita. Silloin puoliso voi käyttää varoja myös edunvalvontavaiheessa sekä kuoleman jälkeen.

– Avioliitossa olevat usein kuvittelevat, ettei ole merkitystä sillä, kumman nimissä omaisuus on. Aikanaan meillä olikin niin, että puolisot, joilla ei ollut avioehtosopimusta, jakoivat avioliiton päättyessä kaiken omaisuutensa tasan. Näin ei enää nykyisin ole, Lehtiranta-Räty huomautti.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten edunvalvontavaltuutuksella kannattaa siirtää hoitovastuu tuleville perijöille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja