Käytätkö oikeuttasi määrätä omaisuudestasi?

Kuinka käy omaisuudellesi, jos menetät toimintakykysi vanhoilla päivilläsi? Edunvalvontavaltuutuksella omaisuutensa ja oman tahtonsa voi turvata jo täysissä voimissa ollessaan. Aina edunvalvontaan varautuessa ei kuitenkaan ymmärretä käyttää tätä lain suomaa oikeutta, Sampo Pankin varatuomari Marja Lehtiranta-Räty varoittaa.

Holhoustoimilain rinnalla vuodesta 2007 on ollut mahdollista tehdä jo etukäteen edunvalvontavaltuutus, jonka turvin voit itse määrätä, kuinka ja kuka omaisuudestasi vastaa sitten, kun et siihen itse kykene.

– Merkittävin ero ei ole se, antaako edunvalvonnan julkisen vai yksityisen puolen hoidettavaksi, vaan se, otetaanko itsemääräämisoikeus käyttöön vai ei, Sampo Pankin varatuomari Marja Lehtiranta-Räty sanoo.

– Keskeistä on, että lakisääteinen järjestelmä ei anna pitkälle katsovaa omaisuuden suunnittelu- ja järjestelymahdollisuutta.

Lehtiranta-Räty suosittelee tekemään edunvalvontavaltuutuksen vielä terveenä ollessaan ja käyttämään huolellista harkintaa sen tehdessään. Valmiit mallit hän kehottaa kiertämään kaukaa.

– Suurin sudenkuoppa ovat nämä netistä saatavat mallit, joihin vain kirjataan, että tämä henkilö valvoo. Niissä ei täyty se itsemääräämisoikeus, jonka laki suo.

Studio55.fi/ Milja Atu

Kuva Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja