Mainos

Vappunakin tarvitaan verta

Aloita vappu auttamalla, pyytää SPR:n Veripalvelu. Verta tarvitaan myös vapun aikaan. Vappuviikolla verenluovuttajia tarvitaan aina vappuaattoon asti.

Vappuaatto on verenluovutuksessa erityisen tärkeä, sillä perjantaina luovutetusta verestä valmistetaan lyhytkestoiset verihiutaleet viikonlopun ja alkuviikon käyttöä varten.

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä yli 1000 verenluovuttajaa, jotta sairaaloihin voidaan toimittaa riittävästi verivalmisteita. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa syöpä- ja leikkauspotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosvauvoille.

Kuka voi luovuttaa?

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18—65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi testata etukäteen netissä osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8—17). Verenluovutuspisteet löytyvät osoitteesta www.veripalvelu.fi.

Lähde:SPR

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.