Mainos

Vapaavuori esteellisyysväitteistä: Pähkähullua - onko koko hallitus jäävi?

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) pitää pähkähulluna väitteitä, jonka mukaan hän olisi esteellinen Fennovoima-asioissa allekirjoitettuaan aikaisemmin ydinenergiasopimuksen Venäjän kanssa. Venäjän puolelta sopimuksen allekirjoitti Rosatomin pääjohtaja.

MTV Uutiset tavoitti tuohtuneen ministerin ulkomailta.

- Tämähän on ihan pähkähullu juttu. Jos minä olisin jäävi sen takia, että allekirjoitin sopimuksen, niin kaikki ne, jotka ovat minut valtuuttaneet allekirjoittamaan sopimuksen, eli käytännössä koko muu Suomen hallitus, olisi ihan yhtä jäävejä, joka osoittaa kuinka pähkähullua tämä on, Vapaavuori sanoi ja jatkaa:

- Esimerkiksi Ville Niinistö itse, joka oli paikalla tasavallan presidentin esittelyssä silloin kun valtuudet minulle annettiin, olisi tasan yhtä jäävi kuin minäkin. Tämä osoittaa, kuinka pähkähullusta asiasta on kysymys.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaati aiemmin tänään Vapaavuorelta selvitystä siitä, onko Rosatomin rooli sopimuksessa ja siitä seuraava ministerin mahdollinen esteellisyys selvitetty.

Suomi ja Venäjä allekirjoittivat sopimuksen ydinenergia-alan yhteistyöstä helmikuussa. Työ- ja elinkeinoministeriön tämän päivän tiedotteessa korostettiin, että sopimusta ei tehty energiayhtiö Rosatomin kanssa, vaikka Venäjän puolesta sopimuksen allekirjoitti Rosatomin pääjohtaja Sergei Krijenko. Suomen puolelta allekirjoittajana oli siis Vapaavuori. 

Vapaavuori ihmettelee oikeusoppineita

Helsingin Sanomissa oikeusoppineet pitivät erikoisena sitä, että Suomen valtio sopii yhteistyöstä yrityksen kanssa. Lisäksi Vapaavuorta epäiltiin tämän takia jääviksi Fennovoiman lupa-asioissa. Rosatom on Fennovoiman osakas ja reaktorin toimittaja.

- Siinä mielessä ihmetyttää, kuinka heppoisesti oikeusoppineet ryhtyvät antamaan asiasta lausuntoja perehtymättä siihen huolellisesti, Vapaavuori lataa.

Rosatomin kaksoisroolista on puhuttu jo aikaisemmin julkisuudessa Suomessa.

- Se on hyvä huomio, että Rosatomilla on venäläisessä järjestelmässä sentyylinen kaksoisrooli mitä Suomessa ei olisi. Se on ollut tiedossa Suomessa emmekä voi mitään sille, miten Venäjällä asiat on järjestetty.

Oikeuskanslerin tutkinta sopii

Sitä Vapaavuori ei osannut sanoa, kuka oli Rosatomin valtuuttanut allekirjoittamaan sopimuksen.

- En tunne venäläistä lainsäädäntäntöä niin hyvin. Mutta se ei ole tässä olennaista, vaan se, että kussakin maassa toimitaan maan lainsäädännön mukaan ja että maat allekirjoittavat valtiosopimuksia, jotka katsotaan kussakin maassa sopiviksi.

Ministeri Vapaavuorelle sopii, että oikeuskansleri tutkii hänen jääviytensä.

- Toki sitä voi selvittää. Se ainakin osoittaa, että Ville Niinistö on yhtä sataprosenttisesti jäävi kuin minä, jos olisimme jäävejä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.