Vapaakauppasopimus ja Rosatom-voimala jakavat eduskunnan

Niukka enemmistö eduskunnasta hyväksyy ydinvoimaluvan venäläisen Rosatomin toimittamalle ydinvoimalalle. EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus TTIP sen sijaan jakaa eduskunnan hyvin tiukasti.

Valittujen kansanedustajien kannat perustuvat heidän MTV:n vaalikoneeseen antamiin tietoihin.

Vaalikoneesta löytyy 199 ehdokkaan vastaukset. Ainoastaan Ahvenanmaalta valitun Mats Löfströmin tietoja vaalikoneesta ei löytynyt.

Tulevat kansanedustajat vastasivat vaalikoneen väitteisiin asteikolla nollasta sataan. Nolla tarkoittaa sitä, että edustaja on väitteen kanssa täysin eri mieltä, kun taas sata tarkoittaa sitä, että hän on väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Jos edustaja vastasi tasan 50, hän ei ole asiasta mitään mieltä.

Jutun graafeissa vastaukset 0-49 tarkoittavat, että edustaja on eri mieltä väitteen kanssa ja vastaukset 51-100 tarkoittavat, että edustaja on samaa mieltä väitteen kanssa.

Voit tarkastella ehdokkaiden ja puolueiden kantoja tarkemmin MTV:n vaalipalvelussa.

Vaalikoneen väitteestä "Hyväksyn ydinvoimaluvan myöntämisen venäläisen Rosatomin toimittamalle voimalalle" oli samaa mieltä 55 prosenttia kansanedustajista ja eri mieltä 43 prosenttia.

Myönteisimmin luvan myöntämiseen suhtautuvat kokoomuksen kansanedustajat, joista 86 prosenttia on samaa mieltä väitteen kanssa. Seuraavaksi myönteisin on keskusta, jonka edustajista väitteen kanssa samaa mieltä on 73 prosenttia. Perussuomalaisista luvan hyväksyy 61 prosenttia.

Muissa puolueissa yli puolet edustajista ei hyväksy sopimusta. Voimakkainta vastustus on vihreissä, joista kukaan ei hyväksy lupaa. RKP:ssa lupaa ei hyväksy 86 prosenttia edustajista ja vasemmistoliitossa 82 prosenttia.

Kristillisdemokraateista ydinvoimalupaa ei hyväksy 60 prosenttia kansanedustajista ja SDP:n edustajista 59.

Vapaakauppasopimus jakaa kansanedustajat

Vaalikoneessa selvitettiin myös kansanedustajien suhtautumista keskustelua herättäneeseen TTIP-vapaakauppasopimukseen. Vaalikoneessa esitettiin myös väite "EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus tulee saada voimaan mahdollisimman pian." 

Kaikista kansanedustajista väitteen hyväksyy 49 prosenttia ja sitä vastustaa 50 prosenttia.

Myönteisimmin sopimuksen pikaiseen voimaansaattamiseen suhtautuivat kokoomuksen kansanedustajat, joista 95 prosenttia oli väitteen kanssa samaa meiltä. Seuraavaksi myönteisin oli RKP, jonka edustajista 86 on väitteen kannalla.

Voimakkainta vastustus on vasemmistoliiton piirissä. Puolueen kansanedustajista kaikki vastustavat sopimuksen nopeaa voimaansaattamista. Vihreistä sopimusta vastustaa taas 87 prosenttia ja perussuomalaisista 71 prosenttia. Kristillisdemokraateissa vastustus on 60 prosenttia.

Jakautuneimpia kysymyksen suhteen ovat keskustan ja SDP:n edustajat. Keskustan kansanedustajista sopimusta vastustaa 53 prosenttia, SDP:n ehdokkaista kannattaa sama määrä.

Lue myös:

    Uusimmat