Vantaan maaoikeus: Kytön saari kuuluu Espoolle

Vantaan maaoikeuden mukaan Espoon edustalla sijaitseva Kytön saari kuuluu Espoon kaupungille 1920 solmitun Tarton rauhansopimuksen nojalla. Päätös syntyi äänin 2-2 oikeuden puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Aiemmassa kiinteistömäärityksessä saaren oli katsottu kuuluvan yksityiselle Edelmannin suvulle.

Saaren omistuksesta on kiistelty noin 350 vuotta. Vastakkain ovat nyt viime vaiheessa olleet Edelmannin suku sekä valtio ja Espoo yhdessä. Aivan pienestä saaresta ei ole kyse, sillä lähiluotoineen kyse on 20,4 hehtaarin alueesta. Vuosina 1914-18 saari oli Venäjän sotaväen hallinnassa ja siitä eteenpäin Suomen puolustusvoimien hallussa. Saaressa on kaksi deaktivoitua 152 mm rannikkotykkiä ja tulenjohtotorni.

Edelmanin suku on pitänyt saarta omanaan pääasiassa sillä perusteella, että Kytö on vanhoissa asiakirjoissa katsottu kuuluvan Suvisaariston tilaan, joka on periytynyt suvulle. Edelmannin suku on perustellut vaatimuksiaan mm. vuonna 1782 annetulla kuninkaallisella tuomiolla, joka määritti saaret osaksi Suvisaariston tilaa.

Valtio taas on perustanut omistuksensa Tarton rauhansopimukseen, jonka mukaan saari kuuluisi valtiolle. Espoon kaupunki taas nivoutuu juttuun siten, että valtio on vaihtamassa saarta Lintuvaarassa sijaitsevaan alueeseen.

Valtio ja Espoo voittivat

Maaoikeuden mukaan valtiolla ei ole ylimuistoista nautintaoikeutta saareen. Sen sijaan Maaoikeus kuitenkin ratkaisu jutun sillä perusteella, että Tarton rauhansopimuksella ja siihen liittyvillä lailla saariryhmä on otettu valtiolle. Kyseessä olivat ns. sotasaalispykälät, joilla Venäjän valtion omistamat kiinteistöt siirtyivät Suomen valtiolle.

Maaoikeuden mukaan sillä ei ollut merkitystä, että Venäjän valtio ei tosiasiassa tuolloin omistanut saarta. Se riitti, että Kytö oli merkitty sotasaalisluetteloon. Näin ollen saariryhmä oli tullut luovutetuksi Suomen valtion omistukseen , maaoikeuden enemmistö totesi.

Ratkaisu syntyi äänin 2-2. Maaoikeuden vähemmistön mielestä rauhansopimuksen ja siihen liittyvien lakien perusteella omistusoikeutta ei voitu riistää. Vähemmistö totesi, että sellaista omaisuutta ei voi tällä tavalla ottaa, koska se on aiemmin ollut toisen oma. Vähemmistö olisi antanut saaren Edelmannin suvulle.

Puolustusministeriö on luovuttanut saaren valtiovarainministeriölle ja tämä edelleen Espoon kaupungille viime vuoden tammikuussa. Maanantaina antamalla päätöksellä maaoikeus vahvisti Kytön kuuluvan nyt Espoolle.

Espoon kaupunki ei ole päättänyt mitä saarilla tehdään. Kaupunkilaisten käyttöön saari tuskin tulee, sillä se sijaitsee niin kaukana merellä, että vesibusseilla ei saarelle voi matkata.

Maaoikeuden päätöksestä voidaan vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

(MTV3)

Katso myös Jarkko Sipilän juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 03.06.2002).

Lue myös:

    Uusimmat