Vantaa on yhden mittarin mukaan koronan leviämisvaiheessa – epidemia leviää erityisesti harrastusryhmissä, tapahtumissa ja työpaikoilla

25:00

Vantaan kaupunginjohtaja korjasi tiedotustilaisuuden kyselyosuudessa, että Vantaa on yhden mittarin mukaan epidemian leviämisvaiheessa. MTV seurasi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen infoa, jossa hän kertoo Vantaata ja pääkaupunkiseutua koskevista uusista linjauksista.

Monet alueet ja kunnat ovat tällä hetkellä koronaepidemia leviämisvaiheessa. Vantaan kaupunki kertoo Twitterissä, että tilastollisesti Uusimaa ja Vantaa siis täyttävät osan leviämisvaiheen kriteereistä, mutta ne on luokiteltu kuitenkin kiihtymisvaiheeseen. Esimerkiksi ilmaantuvuus on ollut leviämisvaiheen luokkaa jo muutaman viikon ajan.

Finnairin tilanne

Viljanen kertoi Finnairin yt-tilanteesta, jossa yritys on vähentämässä noin 600 työpaikkaa maaliskuun loppuun mennessä.

Viljanen sanoi myös, että Swissport Finlandin vähentää 700 työntekijää.

– Kyse on Suomen suurimmista vähentämisistä Suomessa, hän sanoi.

– Lentoliikenne on työllistänyt suoraan ja välillisesti yhteensä yli 100 000 suomalaista.

– Aviapoliksessa vähentämisuhan alla on noin 10 000 työpaikkaa.

Lentoaseman testaukset

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on 5.–11. lokakuuta testattu yhteensä 2536 matkustajaa ja näytteistä 24 on ollut positiivisia.

Lentoasemalla on myös koronakoiria, jotka ovat saaneet paljon mediahuomiota myös maailmalla.  Viljasen mukaan hajutestiasemalla on käynyt 23.9.–16.10. välisenä aikana 1791 matkustajaa ja positiivisia haistelutuloksia on 11.

Vantaalla on todettu THL:n mukaan nyt 1412 koronatartuntaa.

Viljasen mukaan viimeisten 14 vuorokauden tapaussumma on 86,4 sataatuhatta asukasta kohden.

Viljasen mukaan pandemia ei ole kiihtynyt viimeisten kahden viikon sisällä, joten hän toteaa, että rajoitustoimenpiteet ovat selkeästi alkaneet toimia.

Myöhemmin hän kuitenkin lisäsi, että kaupunki on varautunut siihen, että tilanne voi pahentua ilmojen kylmetessä

Rajoitustoimista

Vantaalla epidemia leviää tällä hetkellä erityisesti harrastusryhmissä, tapahtumissa ja työpaikoilla, ja läsnäoloa niissä rajoitetaan.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan nyt myös harrastuksiin ja laajasti kaikille työpaikoille sekä varhaiskasvatuksen tiloissa käyville vanhemmille.

Uimahallien sisäänpääsyrajoituksia pohditaan ja kaupungin ohjattu liikunta siirtyy verkkoon. Liikuntapalvelujen tarkempia rajoituksia pohditaan vielä ja niistä ilmoitetaan Viljasen mukaan myöhemmin tällä viikolla.

Kulttuuripalveluissa suuret tapahtumat on kokonaan peruttu.

Vantaan kaupunki ja Pop Up Kino Helsinki pystyttävät drive-in-teatterin loka-marraskuun vaihteessa Hakunilan urheilupuistoon.

Nuorisopalveluissa palvelut ovat auki pienemmillä asiakasmäärillä kerrallaan ja osittain etänä. Kirjastot ovat toimineet normaalisti.

Viljasen mukaan leviämisvaiheen toimenpiteitä on valmisteltu jo etukäteen ja toimialoilla on ohjeet siitä, kuinka toimia.

"Jos huomaamme, että riski jatkuu..."

Ravintoloiden toimintaa on rajoitettu rankalla kädellä kaikkialla Suomessa ja erityisesti niillä alueilla, jotka ovat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Viljasen mukaan Vantaalla on tunnistettu korkean riskin ravintoloita.

– Jos huomaamme, että riski jatkuu, ilmoitamme siitä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, joka voi äärimmäisessä tapauksessa sulkeakin ravintolan, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Viljanen sanoi, että kaikkia ravintoloita ei haluta kurittaa korkean tartuntariskin ravintoloiden vuoksi, sillä suurin osa ravintoloista noudattaa rajoituksia hänen mukaansa hyvin eikä talouden rattaita haluta sulkea kokonaan.

Kaupunginjohtaja sanoi, että eri toimijat voivat hakea kaupungilta avustuksia.

Juttua korjattu 20.10.2020 klo 13.15: Vantaan kaupunki korjaa, ettei olekaan leviämisvaiheessa. Juttua päivitetty kauttaaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja