Työpaikoille suositellaan maskeja, yleisötilaisuuksiin valmisteilla maskipakko – näin pääkaupunkiseudun koronalinjaukset tiukentuvat

27:57

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tänään uusista alueella käyttöön otettavista toimista. Ryhmä suosittelee muun muassa kasvomaskin käyttöä kaikilla työpaikoilla ja lokakuun aikana odotetaan Aluehallintovirastolta päätöstä maskipakosta yli 20 hengen yleisötilaisuuksiin.

Koordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Sen mukaan uudet päätökset perustuvat tilannekuvaan ja huomioon siitä, että epidemia leviää tällä hetkellä erityisesti harrastustoiminnassa ja työpaikoilla.

– Näitä päätöksiä tehtäessä kysymys on koko ajan erilaisten intressien yhteensovittamisesta. Tämä on paitsi terveyskriisi, tämä on pitkittyessään myös sosiaalinen kriisi sekä talouskriisi. Ja meidän tulee löytää tasapainoinen tapa ottaa nämä intressit huomioon, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori korosti, että suosituksia tarkasti noudattamalla ja taudin leviämistä siten hillitsemällä voidaan välttää laajempi yhteiskunnan sulkeminen.

Maskisuositus työpaikoille

Kasvomaskin käyttöä suositellaan jo nyt muun muassa oppilaitoksissa toisesta asteesta ylöspäin, julkisessa liikenteessä, kaupoissa ja tapahtumissa yli 15-vuotialle. Pääkaupunkiseudulla suositus laajenee nyt myös työpaikoille. Maskia suositellaan pitämään erityisesti tilanteissa, joissa ihmiset tapaavat laajemmin toisiaan. Tällaisia ovat muun muassa kokous- ja taukotilat.

Vanhemmille suositellaan kasvomaskin käyttämistä, kun he saattavat tai hakevat lapsiaan varhaiskasvatuksen tiloista. 

Yleisötilaisuuksiin odotetaan maskipakkoa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston voimassa olevan päätöksen mukaan yli 50 henkilön tilaisuuksia voi lokakuussa järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos koronavarotoimia noudatetaan. Tätä rajaa koordinaatioryhmä haluaisi nyt pudottaa yli 20 hengen tilaisuuksiin.

Kaupunkien edustajien HUS:n ja THL:n mukaan jo lokakuun aikana tulisi myös antaa muita ehtoja määräys. Ne toivovat, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia saisi järjestää vain edellyttäen kasvomaskien käyttämistä osallistujilta ja henkilökunnalta. 

Lisäksi käytössä saisi olla enintään puolet tilan paikkamäärästä. Virallisen päätöksen asiassa tekee aluehallintovirasto.

– Tämä ei olisi suositus vaan määräys, Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Tämän jälkeenkin olisi mahdollista järjestää isojakin tilaisuuksia, mutta huomattavasti tiukemmilla edellytyksillä. Kasvomaskipakko lisättynä kaikilla muilla voimassa olevilla ohjeilla.

Koronakoordinaatioryhmä myös toivoo, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestettäisi ollenkaan pääkaupunkiseudulla. Se myös suosittelee varovaisuutta kaikkien yksityistilaisuuksien järjestämisessä.

Etäopetusta ei laajenneta, vapaa-ajan palveluita ei suljeta

Ryhmä ei kannata, että etäopetukseen siirryttäisiin nykyistä laajemmin, sillä nykyiset järjestelyt ovat osoittautuneet toimiviksi.

Se ei myöskään suosita vapaa-ajan palvelujen laajamittaista sulkemista. Kasvomaskien käytöstä pitäisi kuitenkin tehdä entistä velvoittavampaa ja valvotumpaa. Se myös korostaa turvaväli- ja hygieniaohjeiden noudattamista. Harrastustoimintaan laaditaan parhaillaan tarkempaa ohjeistusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja