Uusimaa lähestyy koronan leviämisvaihetta: Näin arki voi pian muuttua maan runsasväkisimmällä seudulla

Koronarajoitusten valvominen on vaikeaa, miten se onnistuu käytännössä? Vierailemme yökahvilaksi muuntautuneessa baarissa 7:34
Koronarajoitusten valvominen on vaikeaa, miten se onnistuu käytännössä? Vierailemme yökahvilaksi muuntautuneessa baarissa

Uudenmaan odotetaan siirtyvän pian koronaviruksen osalta niin kutsuttuun leviämisvaiheeseen. Tämä tarkoittaisi aiempaa tiukempia alueellisia toimia ja rajoituksia tartuntojen suitsemiseksi.

Tällä hetkellä Uusimaa on vielä virallisesti epidemian kiihtymisvaiheessa.

Leviämisvaiheella tarkoitetaan tilannetta, jossa koronan ilmaantuvuus on viikossa yli 12–25 tapausta per 100 000 asukasta ja kahdessa viikossa yli 18–50 tapausta per 100 000 asukasta. 

Muita kriteereitä ovat tapausten päivittäinen yli 10 prosentin kasvunopeus ja positiivisten koronanäytteiden yli 2 prosentin osuus testatuista.

Lisäksi leviämisvaiheen tunnusmerkkejä ovat sairaanhoidon ja tehohoidon tarpeen voimakas kasvu sekä tilanne, jossa alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä.

Julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan

Maan hallituksen tekemien suositusten mukaan leviämisvaiheessa yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tulisi välttää. Tarvittaessa yleisötilaisuuksien järjestäminen voidaan kieltää kokonaan.

Hallitus myös suosittelee ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä tilojen käyttörajoitusten perusteella tarvittaessa kokonaan. Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla on kuitenkin suosituksen mukaan syytä käyttää erityistä harkintaa. 

Tarvittaessa julkiset tilat voidaan sulkea kokonaan. Viimesijaisena keinona hallitus suosittelee toisen asteen oppilaitosten siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet.

"Veitsenterällä"

Käytännössä päätökset uusista toimista tehdään alueilla. Esimerkiksi Uudenmaan alueellinen koronaa hoitava koordinaatioryhmä totesi kokouksessaan viime viikon puolivälissä, että Uudenmaalla epidemiatilanne oli huonontunut, mutta edelleen hallinnassa. 

Tuolloin HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kuvasi alueen olevan ”veitsenterällä” ja kehotti ihmisiä hakeutumaan herkästi koronatestiin. Mäkijärvi sanoi, että tartunnat olivat altistaneet suuria joukkoa muita ihmisiä, mikä kertoo siitä, että kontakteja on paljon ja ohjeita ei aina noudateta.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi jo perjantaina suosituksen välttää yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi. Ryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Suomessa kerrottiin keskiviikkona 288 uudesta koronatapauksesta. Suurin määrä uusi tapauksia oli Helsingissä, josta raportoitiin 95 tartuntaa. Espoosta uusia tartuntoja tuli 30 ja Vantaalta 25.

Yhteensä koronatartuntoja on Suomessa todettu lähes 20 000 pandemian alusta laskettuna.

Pääkaupunkiseudun koronatoimia koordinoiva ryhmä on koolla jälleen tänään torstaina. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitti keskiviikkona MTV Uutisten haastattelussa vahvan vetoomuksen HUS-alueen viranomaisille: koronatoimia tulisi nyt kiristää.

– Toivon todella, että Uudellamaalla otetaan tämä tilanne vakavasti ja siltä osin ryhdytään toimiin, kun toimia on vielä tehtävissä, Kiuru sanoo.

Koronan leviämisen eri vaiheista ja niiden kriteereistä voi lukea tarkemmin THL:n verkkopalvelussa. Hallituksen tekemistä suosituksista lisätietoa saa Valtioneuvoston verkkosivuilta.


Oikaisu 19.11. klo 10.09: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi perjantaina suosituksen välttää yli 10 hengen yksityistilaisuuksia, ei Uudenmaan ryhmä, kuten uutisessa aiemmin kirjoitettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat