Pk-seudun koronanyrkki tautitilanteesta: testeihin on syytä mennä vaikka jouluaattona – läheisten luokse ei nyt pidä matkustella

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja joulun viettoon vaikuttavista rajoituksista ja suosituksista.

Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestettiin tänään aamupäivällä. 

Tilaisuudessa puhuivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuuden sisältöä tässä artikkelissa.

11.22 Nyt myös kysymysosion viimeiset kysymykset on läpikäyty. Tiedotustilaisuus päättyy. 

11.15 Tuominen kiittää Hus-henkilökuntaa panoksesta, jonka he ovat koronan kukistamiseksi tehneet ja joutuvat jatkossakin tekemään. 

Aiemmin henkilökunnan lomia oli vaikea toteuttaa kiihtyvän koronatilanteen takia. 

Sairaalat toimivat täydellä kapasiteetilla. Kaikki potilaat pyritään hoitamaan tasavertaisesti. Kaikki toiminnot pyörivät, myös kiireettömämmät hoidot, Tuominen sanoo.

11.12 Husin Tuominen: Rokotteita säilytetään -70 asteessa, joka luo omat haasteensa toimitusketjuille.

Hus on valmis aloittamaan rokotukset heti kun se on mahdollista, Tuominen sanoo. Toimitusjohtajan mukaan tarvitaan pari päivää aikaa teknisille järjestelyille, kun rokotteet saadaan Suomeen.

11.08 Puumalainen rokotteista: Euroopan lääkevirasto kokoustaa maanantaina 21. joulukuuta ja tulee suosittamaan ensimmäisen rokotteen myyntilupahakemuksen hyväksyntää. 

Sitten kokoontuu EU-komissio, noin pari päivää myöhemmin.

Jos myyntilupa heltiää, tarvitaan vielä rokote-erien vapauttaminen, josta puolestaan edetään rokotejakeluun. Se tulee tapahtumaan kaikkiin rokotetta tilanneisiin EU-maihin Puumalaisen arvion mukaan samanaikaisesti.

Alkuun rokotemäärät tulevat olemaan hyvin pieniä, Puumalainen sanoo. 

Tarkkaa aikaa saapumiserille ei vielä tiedetä, mutta joulunpyhät ovat todennäköinen oletus. Sen jälkeen eri maat pohtivat, miten ne rokotteen käytännössä antavat asukkailleen. 

Rokotuksia laajennettaan vaiheittain pienistä ihmisjoukoista laajempiin ryhmiin. Puumalainen toivoo, että kesään mennessä rokotukset olisivat siinä vaiheessa, ettei syksyllä nähtäisi minkäänlaista epidemianousua.

11.04 Vapaavuori: Emme halua olla viikko joulusta siinä tilanteessa, että epidemia on taas nousussa. Olennaista on nyt se, miten hyvin ihmiset jaksavat ohjeistuksia noudattaa. 

– Käyttäydytään vastuullisesti. Ei jätetä sen aloittamista sinne uuteen vuoteen vaan aloitetaan se nyt. Tämä vaatii uhrauksia mutta palkintokin on suuri. 

11.03 Viljanen muistuttaa Vapaavuoren tavoin, että sekä Helsinki että Vantaa tarjoavat asukkailleen sosiaalipäivystystä kriisitilanteiden varalta. 

Kaupunginjohtajien viesti on, ettei kenenkään pidä jäädä yksin joulun aikaan.

11.00 Vantaan koulujen tilanne koronatilanteen suhteen on rauhallinen, Viljanen sanoo. 

Kilterin koulun tilanteesta on puhuttu julkisuudessa: koulussa on todettu yli 50 tartuntaa.

10.55 Vantaan Viljanen puhuu vanhustenhuollosta: Asukasyksiköissä on ollut vierailijoiden aiheuttamia altistuksia Vantaalla. Puutteita on ollut erityisesti maskien käytössä. Kaikki eivät ole noudattaneet ohjeistuksia. 

Omaisia ja läheisiä kannustetaan olemaan hoivakotiasukkaisiin yhteydessä puheluin ja videopuheluin. Asukkaiden luona voi vierailla kerran päivässä, yksi vieras kerrallaan. 

10.51 Espoon Mäkelä: Tartuntaluvut myös Espoossa ovat painuneet, mutta toimintaohjeiden noudattamista on syytä jatkaa.

Aiemmat linjaukset ovat voimassa myös uudenvuodenjuhlinnassa: sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty ja ihmisiä suositellaan juhlimaan ainoastaan oman kotiväen kanssa.

Kaikkien pk-seudun isojen kaupunkien ilotulitusnäytökset on peruttu. Samaa pidättäytymistä suositellaan kaupungin asukkaille. Paikalle voi tulla ainoastaan oireettomana, käsihygieniasta ja turvaväleistä huolehtien.

10.46 Vapaavuori painottaa, että varsinkin riskiryhmien tapaamisessa pitäisi käyttää "aivan erityistä harkintaa". Kaikkea tarpeetonta liikkumista tulisi välttää joulun aikaan, pormestari sanoo.

Hän huomauttaa että lahjojen ja ruokien vienti olisi syytä suorittaa niin, että tuomiset jätetään oven taakse ja noudetaan sieltä, ihmiskontakteja välttäen.

Pk-seudun rajoitukset ovat voimassa 10. tammikuuta saakka.

THL:n mukaan Suomessa on tänään todettu 354 uutta koronatartuntaa.

10.36 Husin Tuominen: Hyvä signaali on, että viimeisen viikon aikana on viimein nähty, että otettujen näytteiden positiivisuusprosentti on lähtenyt laskemaan alaspäin. Suunta on nyt oikea. 

– Hyvää kehitystä ei saa pilata, sen soisi jatkuvan. Rutiinit muuttuvat näin joulun aikana. Rutiinien muutoksessa ei saa tapahtua lipsahdusta, että joulukauppa, alennusmyynneillä käynti ja sukuloinnit kääntäisivät tilanteen toiseen suuntaan. Muistakaa, että myös joulun aikana pitää mennä testeihin. Testaus pyörii joka päivä. Käytännössä tulokset tulevat kaikille lähes alle vuorokaudessa. On erittäin tärkeää hakeutua testeihin, vaikka olisi jouluaatto, hän painottaa.

Vuodeosastohoidossa Husissa on 41 potilasta ja teholla 9. 

– Tilanne on vakaa, mutta olemme veitsenterällä, Tuominen päättää puheenvuoronsa.

10.30 Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu on tällä hetkellä koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. 

Myös Ahvenanmaa on siirtynyt leviämisvaiheeseen.

Tilaisuuden aluksi puhuu THL:n Puumalainen. Hän kertoo, että vaikka Suomen tautitilanne on erittäin huolestuttava, se on kuitenkin muihin Euroopan maihin tilanteisiin nähden varsin hyvä. Tautitapausmäärät eivät ole lähteneet nousuun. Rajoitusten vaikutukset ovat näkyvillä. 

– Odotan itse jännityksellä tämän päivän Husin lukuja. Silloin näemme, ovatko tautitapaukset pysyneet laskussa, Puumalainen sanoo.

– Toivomme lämpimästi, että ihmiset viettäisivät joulua samaan perhepiiriin kuuluvien kanssa, jotta tautitapaukset eivät lähde leviämään.

Lue myös:

    Uusimmat