Pormestari Jan Vapaavuori huolissaan ihmisten toiminnasta joulupyhinä: "Meillä ei ole tietoa todellisesta tautitilanteesta"

Mikä on tilanne koronamuunnoksen kanssa pääkaupunkiseudulla? Katso tiedotustilaisuus 7:56
Mikä on tilanne koronamuunnoksen kanssa pääkaupunkiseudulla? Katso tiedotustilaisuus

Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa ainakin tammikuun loppuun saakka. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tänään, että rajoituksia ja suosituksia jatketaan 31. tammikuuta asti. Niitä voidaan myös jatkaa tarvittaessa pidempään.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan sekä abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen liittyviä rajoituksia arvioidaan kuitenkin uudestaan koordinaatioryhmän kokouksessa ensi viikon torstaina. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan näissä kysymyksissä on erityisesti punnittava hyötyjen ja haittojen suhdetta.

Abiturienttien osalta siis harkitaan, voisivatko he jollain tavalla myös lähiopetuksen keinoin päästä valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin.

–  Näitä arvioidaan ensi viikolla taas kokonaisarvioinnin tulokulmasta, kiinnittäen huomiota yleiseen epidemiatilanteeseen, virusmuunnosta koskevan tiedon lisääntymiseen sekä hallituksen mahdollisiin uusiin linjauksiin, Vapaavuori sanoi koordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

"Ei ole tietoa todellisesta tautitilanteesta"

Nyt voimassa olevat rajoitukset otettiin käyttöön marraskuun lopulla. Vapaavuoren mukaan voidaan todeta, että toimenpiteet ovat purreet, kun tautitilanne saatiin jyrkän pahenemisen vaiheesta ensin pysäytettyä ja tasaannutettua ja jopa lievään laskuun. Epävarmuutta on silti nyt paljon.

–  Meillä ei ole tietoa todellisesta tautitilanteesta, Vapaavuori sanoi viitaten muun muassa joulunpyhinä alhaisiksi laskeneisiin testimääriin.

Epävarmuutta aiheuttaa myös koronaviruksen brittimuunnos ja kysymykset siitä, kuinka paljon sitä on jo levinnyt Suomeen ja kuinka iso riski on, että se lähtee leviämään myös täällä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi tiedotustilaisuudessa, että testeissä käydään nyt korkealla kynnyksellä.

Hus-alueella testien vuorokausimäärä putosi joulun aluksen noin 8  000–9  000:sta noin 2  500:een joulun aikana.

Välipäivinä käytiin testeissä vähän vilkkaammin, mutta uudenvuoden aikaan taas hyvin vähän.

–  Tämä on asia, joka on saatava korjattua. Testeihin on mentävä lievimmästäkin oireesta, Mäkijärvi sanoi.

Hänen mukaansa huonoa tilanteessa on nyt myös se, että sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä ei ole lähtenyt toivottuun laskuun. Joulukuun lopulla laskua tuli hieman, mutta viime päivinä se on tasaantunut.

–  Olisimme odottaneet ja toivoneet suurempaa vaikutusta rajoituksista, ja tämä onkin varoituksen signaali, kun puhutaan rajoitusten ja suositusten jatkamisesta.

Sisäharrastukset katkolla, asiakastilat pysyvät kiinni

Rajoitusten ja suositusten myötä muun muassa kaikki kuntien organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 10 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Korkeintaan 10 ihmisen yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Lisäksi esimerkiksi kaikki yleisölle avoimet asiakastilat on edelleen suljettu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Toisen asteen koulutus, eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Pääkaupunkiseudun lisäksi tiukat kokoontumisrajoitukset jatkuvat myös muullakin Husin alueella sekä Kanta-Hämeessa ja Kymenlaaksossa. Kokoontumisrajoituksista päättäneen Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit ovat edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Ulkomailta tulevien tartuntojen osuus nousi selvästi joulun aikaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yksikönpäällikkö Taneli Puumalainen sanoi, että koko maan koronatilanteen arviointi on nyt vaikeaa. Kun testeissä on käyty selvästi aiempaa vähemmän, lieviä toteamattomia tartuntoja voi olla piilossa paljonkin.

–  Me olemme tilanteessa, että lähipäivät näyttävät, mihin suuntaan mennään.

Yleissuunta on 5–6 viikon ajan ollut laskeva, mutta tuolloin liikkeelle lähdettiin hänen mukaansa varsin korkealta.

Ulkomailta tulevien tartuntojen määrä on Puumalaisen mukaan noussut joulun aikaan selvästi. Viikolla 52 todetuista tartunnoista 11 prosenttia oli suoraan ulkomailta tai ulkomailta tulleiden jatkotartuntoja, kun syksyn aikana ulkomaille pystyttiin jäljittämään viitisen prosenttia.

Myös taudin ilmaantuvuusluvut naapurimaissa ovat huomattavasti erilaiset kuin Suomen tämänhetkinen noin 60. Sekä Ruotsissa että Venäjällä Suomen lähialueella ollaan noin tuhannessa.

–  Tässä on erittäin jyrkkä raja, kun lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle, Puumalainen sanoi.

Myös Varsinais-Suomen koronarajoituksia jatketaan

Lähes kaikkia Varsinais-Suomen koronarajoituksia jatketaan 24. tammikuuta saakka. Asiasta päätti alueen koronakoordinaatioryhmä.

Ainoastaan perusopetuksessa kaikki oppilaat voivat palata kokonaan lähiopetukseen, sillä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten suositellaan jatkavan hybridiopetuksessa. Korkeakoulut jatkavat etänä.

Työryhmä myös laajensi maskisuositustaan.

–  Maskin käyttöä suositellaan mahdollisuuksien mukaan harkitsemaan myös alakouluihin erityisesti hankalilla epidemia-alueilla. Kunnilla on luonnollisesti harkintavara näiden suositusten suhteen, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan epidemiatilanne Varsinais-Suomessa on parantunut, mutta kehitystä on vaikea ennakoida. Koronan ilmaantuvuus kahden viikon ajalta sataatuhatta ihmistä kohden oli maanantaina 96, kun vielä joulun jälkeen se oli 142.

–  Luvut ovat olleet laskusuunnassa. Toivomme tietenkin, että se olisi jatkuva trendi. Erilaisia epävarmuustekijöitä on kuitenkin niin paljon, että suosituksia ei ole varaa höllentää, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala arvioi.

Maakunta on edelleen leviämisvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat