Mainos

Vankien itsemurhat ovat vähentyneet

Vankiloissa tapahtuvien itsemurhien määrä on ollut laskussa viime vuosina. Rikosseuraamusvirastosta kerrotaan, että vuosittain vankiloissa sattuu keskimäärin kymmenkunta kuolemantapausta, joista kahtena viime vuotena vain muutama on ollut itsemurhia.

- Sitten on tietysti sairauskohtauksia ja epäselviksi jää myös muutama tapaus, kertoo rikosseuraamusviraston pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Lääkkeiden käyttö on yleisempää vankien keskuudessa kuin muun väestön. Vesterbackan mukaan itsemurhien väheneminen voi selittyä lääkkeiden parantumisella.

- Psykiatrisen sairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma on tuonut esiin tätä lääkkeiden kehittymistä, mutta kyllähän henkilökunta myös tarkkailee vankeja.

Tyypillisimmin itsemurhat tapahtuvat selleissä hirttäytymällä tai lääkkeiden yliannostuksella. Vesterbacka kertoo, että vangeille määrättyjen lääkkeiden ottamista valvotaan, mutta niitä onnistutaan myös säilömään.

- Kyllähän huumeita ja lääkkeitä vankiloihin tulee myös ulkopuolelta postin välityksellä tai sitten esimerkiksi lomilta palattaessa.

Vesterbacka kertoo, että vankien terveydentilaa tarkkaillaan myös vankeusaikana. Jos vangissa havaitaan merkkejä itsetuhoisuudesta, seurataan häntä tavallista tarkemmin.

- Itsemurha-altis vanki voidaan vaikka sijoittaa samaan selliin toisen vangin kanssa, mutta usein itsemurhat tapahtuvat niin, ettei minkäänlaisia ennakkomerkkejä ole havaittavissa.

Tilastojen mukaan kaikki vankilakuolemat ovat yleisesti laskussa. Vielä vuosituhannen alussa niitä sattui vuodessa keskimäärin 14, nyt määrä on 10.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.