Mainos

Vankien elektroninen valvonta on tulossa Suomeenkin

Vankeinhoitolaitos suunnittelee satelliittipaikannusta lomavankien valvontaan. Sähköistä nilkkarengasta on kokeiltu Ruotsissa jo muutaman vuoden ajan kotiarestiin määrättyjen vankien seurannassa. Ruotsin kokemukset ovat olleet hyviä. Yhdysvalloissa vastaavaa elektronista järjestelmää käytetään lähestymiskieltojen vahtimiseen.

Satelliittiin yhteyttä pitävä nilkkarengas kertoo valvottavan henkilön paikan sadan metrin tarkkuudella. Hän kantaa renkaan lisäksi pienehköä lähetintä. GPS-satelliittijärjestelmä valvoo missä ihminen liikkuu ja viestittää valvontakeskukseen tosiaikaista tietoa henkilön olinpaikasta. Vankeinhoitolaitoksen mukaan Suomeen tarvittaisiin muutamia kymmeniä paikannuslaitteita.

Monissa maissa elektronista valvontaa käytetään kotiarestityyppisten rangaistusten valvontaan. Suomessa ei tähän juuri ole tarvetta, koska yhdyskuntapalvelu korvaa usein sellaisen rangaistuksen, josta toisessa maassa saisi kotiarestia.

Suomessa on sen sijaan harkittu, että laitetta voitaisiin käyttää esim. maataloustyötä siviilityönä tekevän henkilön valvontaan ja sitten ensikertaiseen lomalaiseen tai sellaiseen lomalaiseen, jolle annetaan liikkumisrajoituksia.

Yhdysvalloissa järjestelmää on käytetty myös lähestymiskieltojen valvontaan. Tietokoneelle voidaan syöttää kielletyn alueen kordinaatit ja laitteisto antaa hälytyksen, jos valvottava sinne menee. Suomessa ei lakia lähestymiskiellosta vielä ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.