Vanhustenhoitoon uudet laatusuositukset vuoden alussa

Viiden vuoden takaisissa suosituksissa ohjeistettiin etenkin henkilömitoitusta, mutta niitäkään ei ole kunnissa noudatettu.

Ikäihmisten hoitoon valmistuu uudet laatusuositukset jo ensi vuoden alussa. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan uusissa suosituksissa aiotaan keskittyä erityisesti hoidon sisältöön. Niissä aiotaan ottaa paremmin huomioon myös dementoituneet vanhukset.

Viiden vuoden takaisissa suosituksissa ohjeistettiin etenkin henkilömitoitusta, mutta niitäkään ei ole kunnissa noudatettu. Kunnille annettiin laatusuositusten toteuttamista varten muun muassa ylimääräisistä rahaa, mutta vanhustenhoitoon rahat eivät yleensä päätyneet, sanoo Hyssälä.

Hyssälä järjesti tänään seminaarin, jossa alan vaikuttajia oli koolla pohtimassa, mikä auttaisi kuntia ja palvelutuottajia kehittämään laadukkaampia palveluja vanhuksille. Hyssälä uskoo, että raha ei aina ole ratkaiseva asia palvelujen kehittämisessä. Joissakin kunnissa palvelut on järjestetty varsin hyvin niukoista resursseista huolimatta. Kuntakohtaisten erojen taustalla voi olla myös erilainen suhtautuminen vanhuuteen, uskoo Hyssälä.

Huumoria sillaksi vaikeiden tilanteiden yli

Hoitotieteen professorin Arja Isolan mukaan hyvää hoitoa voi usein tarjota samassa ajassa kuin huonoakin. Keskustelu hoidon aikana, hymy tai tervehdys ei maksa paljoa. Huumori voi olla myös silta kestämättömien tilanteiden yli. Tuoliin ja sänkyyn sidotun vanhuksen haaveena voi olla vaikka saada seistä edes hetken omilla jaloillaan. Tärkeää on, että vanhus voisi kokea olevansa tärkeä, eikä vain hoitajille riesa.

Isolan mukaan vanhuksilla on selkeät kuvat hoitajistaan, ja heillä on keskuudessaan myös "agentteja", jotka käyvät kurkistamassa, ovatko vuorossa mukavat hoitajat vai tiukkapipot ja myrkyn nielleet.

Osa hoitajista toimii aina taitavasti, mutta taitavat hoitajat eivät ole joukossa niitä suosituimpia. Päinvastoin heidät saatetaan sysätä jopa porukan ulkopuolella, koska he "pilaavat hyvät urakat". Helpompaa olisi olla vain keskiverto, arvelee Isola.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat