Mainos

Vanhat ääninauha-arkistot tuhon partaalla

Vanhojen äänitteiden pelastamisella on kiire. Esimerkiksi Tampereen yliopiston Kansanperinteen laitoksella on Yleisradion jälkeen Suomen toiseksi suurin nauha-arkisto, joka sisältää muun muassa professori Erkki Ala-Könnin suuren äänitekokoelman. Vanhimmat avokelanauhat eivät enää kestä pyörittämistä, mutta toisaalta ne tuhoutuvat hitaasti magnetisoitumalla itsekseen. Äänitteiden digitalisointi tulisi tehdä pikaisesti, mutta rahaa pelastustyöhön on vähän.

Kansanperinteen laitoksella on arkistonauhaa yli 21 000 tuntia, josta neljännes on professori Erkki Ala-Könnin keräämää aineistoa. Arkistovirkailija Jari Mäenpään työnä on siirtää kansanperinteen laitoksen nauha-arkistoa magneettinauhalta tietokoneen kovalevylle digitaliseen muotoon.

Vanhat elokuvat ja valokuvat ovat jo saaneet Suomessa omat pelastusprojektinsa, mutta äänitteiden vastaavaan tallennustarpeeseen on havahduttu vasta nyt, toteaa johtaja Vesa Kurkela Kansanperinteen laitokselta.
-Meillä kulttuuri on selvästi kirjallis-kuvallista kun verrataan vaikkapa Keski-Euroopan maihin, joissa on isot äänitearkistot. Suomessa ajatellaan, että nauhoja ei enää tarvita kun teos on nuotinnettu.

Tampereella nauhojen pelastus alkoi yliopiston rahoittamana ja jatkuu nyt Kulttuurirahaston apurahalla. Työtä riittää, sillä pelastettavaa on yli 21 000 tuntia ja digitointi etenee vain 800 tunnin vuosivauhdilla.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.