Vanhaselle kärkisija STT:n pääministerikyselyssä

Keskustan Matti Vanhanen saa pääministeriehdokkaista parhaan arvosanan sekä asioiden hallinnasta että käytöksestä vaalitaistelun aikana.

Keskustan Matti Vanhanen saa kansalaisilta pääministeriehdokkaista kahta kilpailijaansa hieman paremman arvosanan sekä asioiden hallinnasta että käytöksestä vaalitaistelun aikana. STT:n TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä peränpitäjäksi jäi SDP:n Eero Heinäluoma, joka hävisi molemmissa niukasti myös kokoomuksen Jyrki Kataiselle.

Vanhanen sai asioiden hallinnasta kouluarvosanan 7,6 ja käytöksestä 8,1. Toiseksi parhaat arvosanat sai Katainen, joka sai asioiden hallinnasta arvosanan 6,9 ja käytöksestä 7,7. Heinäluoman arvosana asioiden hallinnasta oli 6,8 ja käytöksestä 7,5.

Vastaava kysely tehtiin myös ennen vuoden 2003 vaaleja. Vanhanen saa kansalaisilta paremmat arvosanat kuin Anneli Jäätteenmäki tuolloin. Kataisen saamat arviot jäävät hänen edeltäjänsä Ville Itälän tasolle.

Heinäluoma saa huonomman arvosanan asioiden hallinnasta kuin Paavo Lipponen vuonna 2003. Heinäluoman käytösarvosana on kuitenkin parempi kuin Lipposen.

Prosenttilukuina Vanhanen saa 16 prosenttia kiitettäviä arvosanoja asioiden hallinnassa, kun Katainen jää viiteen ja Heinäluoma neljään prosenttiin. Kansalaisista 39 prosenttia antaa Vanhaselle kiitettävän arvosanan käytöksestä vaalitaistelun aikana. Katainenkin saa kiitettävän arvosanan käytöksestä 22 prosentilta, mutta Heinäluomalla kiitettävien osuus jää 15 prosenttiin.

Heinäluoman muita heikompia arvosanoja selittävät osin puolueiden kannattajien antamat arviot. Heinäluoma saa omiltaan heikommat arvosanat kuin Katainen ja Vanhanen. Tyytyväisimpiä puheenjohtajaansa ovat keskustalaiset, jotka arvostavat Vanhasen korkeammalle kuin Jäätteenmäen ennen 2003 vaaleja.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina 21.2.-1.3. Haastatteluja tehtiin 15 vuotta täyttäneille mannersuomalaisille kaikkiaan 1 001. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat