Mainos

Vanhanen: Pelastustoimista päätettiin yhteistyössä

Pääministeri torjuu europarlamentaarikko Ville Itälän väitteet, joiden mukaan oli virhe antaa vastuu ulkoministeriölle sisäministeriön sijasta.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Aasian katastrofin selvittelyn vetovastuu järjestettiin siten, että kaikki tarvittavat ministeriöt toimivat yhteistyössä. Vanhanen torjuu väitteet, joiden mukaan oli virhe antaa vastuu ulkoministeriölle sisäministeriön sijasta.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja tyrmää Itälän kritiikin. Tuomioja muistuttaa, että ulkoministeriöstä on maailmalle parhaat suhteet.

- Kansainvälisissä tilanteissa ulkoministeriöllä on puolimaailmaa reilusti kattava verkosto olemassa, Tuomioja toteaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko, entinen sisäministeri Ville Itälä on arvostellut hallitusta siitä, ettei se käyttänyt ajoissa hyväkseen sisäministeriön organisaatiota ja osaamista.

- UM:llä ei ole sen kaltaista osaamista, jolla se voisi tilanteesta selvitä. Vastuu olisi pitänyt heti antaa sisäministeriölle, jolla on tällaisia tilanteita varten luotu organisaatio ja osaaminen, Itälä sano Turun Sanomien kolumnissaan.

Itälä huomauttaa, että syyskuun 11. päivän iskujen yhteydessäkään johtovastuu ei missään vaiheessa ollut ulkoministeriöllä vaan sisäministeriöllä. Hänen mielestään nyt oli tuskallista seurata, miten hallitus ei käyttänyt ajoissa sillä olevaa, osaavaa resurssia.

Entisen kokoomusjohtajan mielestä oudolta tuntuu myös, että eduskunta seuraa täysin sivusta yhtä maailmanhistorian suurinta katastrofia.

- Mikä on eduskunnan globaali vastuu ihmisistä, joilla on suuri hätä ja jotka auttoivat suomalaisia antaen viimeisensä hädän ja oman surunsa keskellä? Mielestäni se, että maan korkein päättävä elin kokoontuisi osoittamaan myötätuntoansa uhrien omaisille ja heidän läheisilleen olisi kunnioittava ele, ei populismia.

(MTV3-STT)

Tuomioja: EU:lle pitäisi perustaa yhtenäisesti johdetut siviilipelastusjoukot.

(Kymmenen uutiset 12.01.2005)

(Seitsemän uutiset 12.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.