Mainos

Vanhanen: Opposition kritiikki budjetista käsittämätöntä

Pääministeri Matti Vanhanen arvostelee opposition lataamaa arvostelua tuoreesta talousarvioesiteyksestä käsittämättömänä.

- Kun samassa kommentissa arvostellaan sekä kuntien valtionavustusten riittämättömyyttä että kauhistellaan nuorten maksettavaksi jäävää suurta valtion velkataakkaa, ei kritiikissä ole päätä eikä häntää, Vanhanen ihmettelee.

Vanhanen kirjoittaa nettikolumnissaan, että nykyinen taloustilanne on paljon vakavampi ja ansaitsee tilanteen mukaisen keskustelun.

Vanhanen sanoo, että valtion ei pidä omilla toimenpiteillään syventää kriisiä. Nyt pyritään elvytystoimin ja tulevaisuusinvestoinnein sekä hillitsemään työttömyyden kasvua että luomaan maksukykyä kriisin jälkeisen laskun maksamiseen. Vanhasen mukaan tämä linjaus on merkinnyt mm. sitä, että valtio velkaantuu voimakkaasti ylläpitääksemme yhteiskunnan perustoiminnot normaaleina.

- Valtiontalouden lyhyen tähtäimen tasapaino ei ole prioriteetti, vaan prioriteetti on ylläpitää työllisyyttä olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvänä, jotta emme syventäisi muutenkin vaikeaa kriisiä.

Velka ei ollut kevytmielinen päätös

Vanhanen kirjoittaa, että valtio joutuu VM:n esityksen mukaan ottamaan lisävelkaa ensi vuonna jo 13 miljardia euroa.

- Se on enemmän kuin tähän mennessä on kertaakaan arvioitu ja kertoo elokuun budjettiriihen vaikeasta haasteesta. Kevytmielinen velkapiikin kasvattaminen löytää päänsä nopeasti jo lähitulevaisuudessa. Siksi budjettiriihikin tulee keskittymään kriisin kannalta vain olennaisimpiin prioriteetteihin. Niiden kaikkien yhteinen nimittäjä on työllisyydestä huolehtiminen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Lue Vanhasen nettikolumni täältä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.