Mainos

Vanhanen: Alkoholiverossa kiristämisen varaa

Vanhasen mukaan alkoholin hinnankorotus ei ole esillä budjettiriihessä, mutta siitä kuitenkin keskustellaan syksyn mittaan.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen alkoholiverotuksessa saattaisi olla kiristämisen varaa. Viranomaisten saamat tiedot viittaavat siihen, että alkoholin kulutus on käyttäytynyt niin kuin veronkevennystä valmisteltaessa oletettiin.

- Jos on käynyt niin, näen että meillä voi olla mahdollisuuksia jonkinasteiseen veronkorottamiseen ilman, että se johtaisi pelkoon turistituomisten kasvusta, Vanhanen sanoi pohjoismaisen pääministerikokouksen yhteydessä Akureyrissa.

Pääministeri arvioi, että alkoholiveron kevennyksellä onnistuttiin ilmeisesti ehkäisemään matkustajatuonnin raju kasvu. Alkoholin kulutuksen lisäys on tapahtunut valtaosin Alkojen kautta, mikä tehostaa valvontaa. Myöskään harmaa talous ei ole päässyt leviämään.

- Suomen osalta edelleen tätä kehitystä analysoidaan. Hallituksella on valmius tehdä korjausliikkeitä, jos tilanne sitä vaatii, Vanhanen jatkoi.

"Tarkempaa analyysiä marraskuussa"

Pääministeri arveli, että marraskuulle osuva pohjoismaisten pääministerien kokous olisi hyvä vaihe tarkemman analyysin tekemiseen.

- Budjettiriihen tasolla ei ole ymmärtääkseni mahdollisuutta näihin verotasoihin puuttua, mutta varmaan käydään keskustelu tästä asetelmasta ja sitten syksyn mittaan katsotaan tarkemmin.

Uusimmissa laskelmissa veronkevennyksen arvioidaan nostaneen alkoholin kulutusta Suomessa 10-15 prosenttia. Täsmällistä kuvaa kokonaiskulutuksesta ei kuitenkaan ole. Olutta vahvempia juomia on pääministerin mukaan turha odottaa ruokakauppoihin ainakaan lähiaikoina.

- Suomi tulee jatkamaan linjaansa siinä, että veronkevennyksen lisäksi me emme samaan aikaan vapauta tarjontaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.