Mainos

Vangit pelkäävät vapautumista

Vankilasta vapautuminen on iso kriisi, jota pelätään, sanoo vankilapastori Vesa Mäkelä Kylmäkosken vankilasta.

- Pitkän tuomion jälkeen ei siviilielämässä olla ottamassa avosylin vastaan. Vankia epäilyttää myös oman elämän hallinta, kuinka hän kykenee selviytymään ja jaksaa. Sitten on myös riippuvuuksia, jotka painavat raskaasti päälle.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut vankilapastori Mäkelä kertoo, että vangit rohkenevat avautua vankilassa papille, koska papilla on vaitiolovelvollisuus. Vangit ovat hyvin erilaisessa vaiheessa tunteidensa käsittelyssä.

Fouganthinen kohtalo Rikosseuraamusviraston käsissä

Elinkautisvanki Nikita Fouganthine rikkoi sunnuntaina valvotun koevapauden ehtoja katoamalla asunnostaan. Hänet otettiin takaa-ajon jälkeen kiinni Pohjois-Suomesta. Fouganthine pääsi koevapauteen helmikuussa.

Rikosseuraamusvirasto on keskeisessä asemassa Fouganthinen tapauksessa.

- Meidän täytyy ensiksi harkita valvotun koevapauden kohtalo. Laissa sanotaan, että henkilölle, joka rikkoo valvotun koevapauden ehtoja, voidaan antaa varoitus tai valvottu koevapaus voidaan peruuttaa määräajaksi tai kokonaan. Nyt kun Fouganthine on vielä poliisin huostassa, odotamme, että hänet saadaan vankeinhoitoviranomaisten käsiin. Sen jälkeen häntä kuulustellaan ja tehdään Rikosseuraamusvirastolle esitys, sanoo myös MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut oikeudellisen yksikön johtaja Paavo Siltanen Rikosseuraamusvirastosta.

Siltasen mukaan Rikosseuraamusvirasto harkitsee koevapaudessa olevan vangin rikosten merkityksen ja vakavuuden ja sen, saatetaanko asia rikosten perusteella hovioikeuteen uutta käsittelya varten.

-Hovioikeus voi välittömästi antaa vapautumiselle täytäntöönpanokiellon. Tämä tarkoittaa sitä, että vanki jää vankilaan suorittamaan rangaistustaan niin pitkäksi aikaa kuin oikeus käsittelee lopullisesti vapauttamisen.

Koevapaus -järjestelmä on toimiva

Siltanen arvioi, että 1,5 vuotta sitten voimaan tullut valvottu koevapaus -järjestelmä on toiminut hyvin ja Fouganthine on yksittäistapaus.

-Viime vuonna vankeja laskettiin koevapauteen 103 ja ainoastaan viidessä tapauksessa koevapaus on jouduttu peruuttamaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.