Mainos

Vammaisten työllistymiseen lisää rahaa

Lievästikin vammaisten on vaikea työllistyä vapaille markkinoille, vaikka työkykyä ja -halua löytyisikin.

Vammaisten työllistämisrahat kaksinkertaistuvat ensi vuonna. Työministeriön budjettiin on varattu ensi kertaa korvamerkittyä rahaa, joka kohdennetaan työttömyyskortistossa olevien vammaisten työllistämiseen.

Aiemmin vammaisten työllistämiseen varatut rahat ovat usein valuneet muualle. Ensi vuonna yhteensä 36 miljoonan euron potti suunnataan ensisijaisesti palkkatukena yrityksiin.

Yleensä lievästikin vammaisen henkilön on vaikea työllistyä vapaille markkinoille, vaikka haluja ja kykyjä työhön olisi.

- Näillä henkilöillä on monesti erinomaisia vahvuuksia, jotka ei vain pääse esille, koska he eivät ole saaneet työkokemusta, kertoo projektityöntekijä Sari Puutio Kokkotyösäätiöstä.

- Kyllä tämä on erinomainen uutinen näille työntekijöille, mutta myös työnantajille, että saa jonkinlaista varmuutta siitä, että näitä henkilöitä todella kannattaa työllistää.

Vammaisia ja vajaakuntoisia on työttöminä tällä hetkellä noin 70 000. Vammaisjärjestöt ovat arvostelleet sitä, että osa vammaisista ei pääse eläkkeelle, mutta ei myöskään kelpaa työmarkkinoille.

Kiinteistönhoitaja Sami Kipon kohdalla asiat ovat hyvin. Hän on lievästi kehitysvammainen, joka on nyt, lähes kolmikymppisenä, saanut vihdoin vuosien yrittämisen jälkeen työpaikan kiinteistönhoitoyritys SosTek palvelut Oy:stä Kälviältä. Hän on tyytyväinen palkkatyöhönsä ja haaveilee sen jatkumisesta.

- Toivottavasti tulee pitkä työura. Niin kauan kuin jaksaa töissä olla ja töitä riittää, niin kauan sitä pitää yrittää, toteaa Kippo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.