Mainos

Valtionpalkinnot kirjastonhoitajalle ja musiikinopettajalle

Tänään valtionpalkintovuorossa oli lastenkulttuuri. 50 000:n markan palkinnot annettiin Seinäjoen kirjaston osastonjohtaja Marja-Leena Mäkelälle ja karjaalaiselle musiikinopettaja Ari Viitaselle.

Marja-Leena Mäkelä on innostanut lapsia ja nuoria hyvän kirjallisuuden pariin jo parikymmentä vuotta monin eri tavoin. Ari Viitanen puolestaan on ennakkoluuloton opettaja, joka on esimerkiksi käyttänyt länsi-intialaisia tynnyrisoittimia "steel paneja" koulujen musiikinopetuksessa. Tunnustukset myöntää Taiteen keskustoimikunta.

Lapset kirjojen ja tynnyreiden pariin

Marja-Leena Mäkelä tunnetaan Suomessa kirjavinkkauksen äitinä. Kirjavinkkari esittelee kirjan kuulijoille niin, että heissä herää tunne: tämä kirja täytyy lukea. Mäkelä on kiertänyt eri puolella Suomea vinkkaamassa kirjoja ja luennoimassa menetelmästä kirjastoväelle ja opettajille. Hän on myös pitänyt varhaisnuorille kerhoja, joissa luetaan, jutellaan kirjoista ja kirjoitetaan itsekin satuja, runoja ja kirja-arvosteluja.

Ari Viitanen on osoittanut, kuinka uudet ja aluksi hulluiltakin tuntuvat ideat saattavat onnistua ja rikastuttaa suomalaista musiikkikasvatuskulttuuria merkittävästi, toteavat palkitsijat. Viitasen innoittamana Karjaalla toimii tällä hetkellä toistakymmentä tynnyribändiä. Niistä tunnetuin on Viitasen johtama Steel Band Lovers, joka on konsertoinut paljon kotimaassa ja ulkomailla ja jo levyttänytkin. Erilaisia asteikkoja tuottavat pannut taotaan vanhoista öljytynnyreiden pohjista. Pannujen soitto on avannut erityiset mahdollisuudet oppia musiikkia, teoriaa, yhteissoittoa ja ennen kaikkea ryhmätyöskentelyä. Niiden soittaminen on helppoa, joten nuorten on mahdollista varsin nopeasti kokea musisoinnin riemua. Viitanen on sovittanut pannuille vaativaakin ohjelmistoa rytmimusiikin ja rockin klassikoista Sibeliuksen Finlandiaan.

Lastenkulttuuriin erityishuomiota

Palkintopuheessaan kulttuuriministeri Suvi Lindén otti kantaa lastenkulttuurin asemaan kulttuuripolitiikassa. Taiteen keskustoimikunta esittää opetusministeriölle, että lastenkulttuurille on saatava oma toimenpideohjelma. Vastaava ohjelma tehtiin esimerkiksi Tanskassa pari vuotta sitten.

-Uskon, että tällaisen ohjelman laatimiseen ja toteutukseen olisi syytä ryhtyä. Lastenkulttuuripoliittiseen ohjelmaan voitaisiin kirjata lastenkulttuuripolitiikan periaatteelliset tavoitteet ja laatia lastenkulttuurin ydinalueita ja laajempaa toimintaympäristöä koskeva toimenpideohjelma, Lindén sanoo.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.