Mainos

Valtionpäämiehet Johannesburgiin

Useat valtionpäämiehet ovat saapuneet YK:n kestävän kehityksen huippukokoukseen Johannesburgiin.
Valtiojohtajien ja heidän edustajien neuvottelut alkavat huomenna ja kestävät keskiviikkoon.

Kaikkiaan kokoukseen odotetaan 113 valtionpäämiestä tai pääministeriä. Suomen presidentti Tarja Halonen on niinikään jo saapunut Johannesburgiin.

Yhdysvaltain presidentti George Bush lähettää paikalle edustajakseen ulkoministeri Colin Powellin. Yhdysvaltain edustuksen saapuminen oli pitkään epävarmaa, sillä maan kieltäytyminen liittymisestä Kioton ilmastosopimukseen on aiheuttanut runsaasti kansainvälistä kritiikkiä.

Toimintaohjelmassa edistystä

Kestävän kehityksen toimintaohjelman palaset alkoivat loksahdella paikoilleen myöhään tänään Johannesburgin huippukokouksessa. Valtuuskunnat saavuttivat parin tunnin sisään sovun luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta, luonnonvarojen kulutuksen kääntämisestä laskuun sekä tuotanto- ja kulutustapojen muuttamisesta.

Neuvottelut kestävän kehityksen toimintaohjelmasta jatkuivat viikonlopun aikana lähestulkoon yötä päivää. Maaryhmien neuvottelijoiden paine oli valtava, sillä valtioiden päämiehet huipentavat kokouksen huomenna, jolloin toimintaohjelman pitäisi olla hyväksyttävässä kunnossa.

Myöhään tänään alkoi tippua tietoja odotetuista läpimurroista. Kehitysmaat ja teollisuusmaat pääsivät ensin sopuun luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Biodiversiteetin heikkenemistä sovittiin hidastettavan merkittävästi vuoteen 2010 mennessä. Toinen neuvotteluissa läpimennyt ympäristötavoite oli luonnonvarojen kuluttamisen kääntäminen laskuun. Aikarajaa ei tälle tavoitteelle kuitenkaan asetettu, mikä oli vastoin EU:n kantaa.

Suomen aloite läpi

Huippukokouksen toimintaohjelmaan on päätymässä myös Suomen valmistelema aloite tuotanto- ja kulutustapojen muuttamisesta kestävämmiksi. Kyse on kymmenenvuotisesta työohjelmasta, jolla tähdätään kulutuksen ja tuotannon haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseen. Muutoksen keinoiksi työohjelmassa luetellaan muun muassa ekotehokkuuden ja kuluttajavalistuksen lisääminen. Ensisijaisesti tavoitteesta ovat vastuussa teollisuusmaat, mutta kehitysmaille suunnataan taloudellista, tiedollista ja teknistä tukea.

Jo aiemmin Johannesburgissa on saatu aikana yksimielisyys Kioton ilmastosopimuksen vahvistamisen kiirehtimisestä, vaarallisten kemikaalien haittojen vähentämisestä sekä maailman merien kalakantojen turvaamisesta.

Paketti vielä vajaa

Valtuuskuntien arvioitiin jatkavan neuvotteluja pitkin yötä, sillä läpimurroista huolimatta kiistoja oli vielä jäljellä. Kestävän kehityksen toimintaohjelma on kokonaisuudessaan 71-sivuinen kokonaispaketti, eikä mistään ole oikeasti sovittu ennen kuin kaikista asioista on sovittu.

Suurimpien erimielisyyttä aiheuttavien aiheiden joukossa oli vielä tänään huippukokouksen odotetuin tavoite eli köyhyyden vähentämisen keinoista sopiminen. Kehitysmaat edellyttävät tavoitteen toteuttamiseksi uuden rahaston perustamista, mutta EU ja Yhdysvallat vastaustavat ajatusta.

Yksimielisyyttä ei edelleenkään oltu saavutettu kehitysmaiden tuotteiden markkinoillepääsyn helpottamisessa eikä teollisuusmaiden maatalous- ja vientitukien poistamisessa. Kaupan ja rahoituksen kysymyksien ratkaisemisen on jo pitkin viikkoa arvioitu vaativan valtion päämiesten arvovaltaa.

EU:n puheenjohtajamaan Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen korosti tosin tiedotustilaisuudessa sovinnollisesti unionin tekevän muutoksia maataloustukiin vuoteen 2007 mennessä. Teollisuusmaiden sopisi hänen mukaansa myös toivottaa kehitysmaiden tuotteet tervetulleiksi markkinoille.

-Meidän pitäisi nyt kyetä keskittymään olennaiseen. EU asettaa etusijalle sen, että köyhyyden vähentämiseen tähdätään parantamalla sanitaatiota ja veden saatavuutta kehitysmaissa, Fogh Rasmussen linjasi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.